Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
25.07.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Banská Bystrica 2022: Värieräpaikkoja, ennätyksiä ja otteluvoittoja – suomalaisittain onnistunut avauspäivä EYOF-kisoissa

Kesäolympiafestivaalien ensimmäiset suomalaissuoritukset nähtiin altaalla, kun kahdeksan suomalaisuimaria aloitti kisaviikkonsa Banská Bystricassa. Päivän ensimmäisellä matkalla tyttöjen 100 metrin vapaauinnissa Olivia Riekki ui itsensä hienosti illan välieriin ajalla 59,45. Edith Ervasti raivasi tiensä jatkoon 200 metrin perhosuinnissa ajalla 2.30,05, ja myös Kerttu Rantanen nappasi välieräpaikan 200 metrin selkäuinnissa ajallaan 2.24,17. Poikien rintauinnissa Boris Minkovski paranteli ennätystään reilusti, mutta jäi täpärästi ulos välieristä.

Illan semifinaaleissa Olivia Riekki paranteli aikaansa aamupäivästä ja kellotti loppuajan 59,04. Edith Ervastin vauhti ei ollut aivan aamupäivän veroista 200 metrin perhosuinnissa, loppuajan ollessa 2.31,16. Kerttu Rantanen jäi myös hieman aamupäivän ajastaan, kello pysähtyi illan uinnissa aikaan 2.26,56.

Suomalaisten tulokset:

100 m vapaauinti N
16. Olivia Riekki 59,04
37. Aliisa Soini 01.01,06

400 m vapaauinti M
29. Kalle Pesälä 4.14,39
32. Ilmari Nieminen 4.25,78

200 m perhosuinti N
14. Edith Ervasti 2.31,16
18. Venla Holma 2.39,44

100 m selkäuinti M
35. Konsta Rantasuo 1.01,87
39. Leevi Väyrynen 1.02,64

200 m rintauinti M
22. Boris Minkovski 2.28,21
25. Tomi Silander 2.32,64

200 m selkäuinti N
16. Kerttu Rantanen 2.26,56

Nyqvistille voitot molemmista avauspäivän otteluista – myös Bibanina hoiteli avausvastustajansa

Sulkapallossa Nella Nyqvist sai ensimmäisessä ottelussaan vastaansa Armenian Lusine Smbatyan. Nyqvist hoiteli vastustajansa suvereenisti numeroin 2-0 (21-9, 21-8). Toisessa ottelussa häntä vastaan asettui Liettuan Vilte Palauskaite, joka kaatui niin ikään suoraan kahdessa erässä erien päättyessä lukemin 21-9, 21-10.

– Molemmat pelit oli pelejä, jossa totuteltiin halliin ja palloihin. Nellahan on pelannut viimeksi vuosi sitten kilpailuottelun eli aika pitkä pelitauko, joten aika paljon sitä omaa peliä haettiin. Mun mielestä tosi hyvät ja keskittyneet suoritukset. Pallojen puolesta olosuhteet on tosi vaikeat, pallot on tosi nopeita, pitää tosi paljon keskittyä siihen miten lyö esimerkiksi verkolta. Hyvät pelit, hyvillä mielin huomiseen, kuvaili valmentaja Saara Hynninen suojattinsa avauspäivän otteita.

Tenniksessä Daria Bibanina avasi turnauksensa Viron Adriana Rootsia vastaan. Bibanina vei ensimmäisen erän nimiinsä 6-2. Toinen erä oli hankala ja Roots otti siitä voiton 7-6. Viimeisessä erässä suomalainen kuitenkin varmisti otteluvoiton erän päättyessä lukemin 6-2.

Salminen ensimmäistä kertaa alle 11 sekunnin satasen sileällä

Yleisurheilussa Matias Salminen juoksi 100 metrin alkuerissä ensimmäistä kertaa alle 11 sekunnin ja paranteli ennätystään lukemiin 10,98, mutta se ei riittänyt jatkopaikkaan.

Venla Virrantuomi karsiutui niin ikään jatkosta 800 metrillä. Hänen aikansa 2.17,85 riitti alkuerän kuudenteen sijaan.

Koripallon avauspelissä tappio

Tyttöjen koripallojoukkue kohtasi maanantai-iltana avausottelussaan Belgian. Ottelu päättyi Belgian voittoon 66-50. Suomalaispelaajista illan urakoija oli Stella Jokela, joka viihtyi kentällä yli 26 minuuttia ja nakutti pisteitä yhteensä 13.

Tiistaina kahdeksan suomalaislajin päivä

Uinnissa nähdään myös tiistaina useita suomalaisuimareita. Alex Nurminen ja Riialiina Kiljala suorittavat ensiesiintymisensä EYOF-altaassa, ja Boris Minkovski, Tomi Silander sekä Kalle Pesälä pääsevät toisen kisapäivänsä kimppuun. Lisäksi uidaan 4 x 100 metrin vapaauintiviesti sekajoukkuein. Suomen joukkueessa uivat Alex Nieminen, Boris Minkovski, Aliisa Soini ja Olivia Riekki.

Linus Lagerbohm pelaa ensimmäisen ottelunsa miesten tennisturnauksessa Moldovan Alexandru Gligaa vastaan. Huomenna pelataan myös sekanelinpelin ensimmäisen kierroksen ottelu, jossa Daria Bibanina ja Linus Lagerbohm kohtaavat saksalaisparin Tom Sickenberger/Philippa Farber.

Sulkapallossa Nella Nyqvist jatkaa seuraaviin otteluihinsa Kyproksen Maria Eleni Aristopoulouta ja Moldovan Paola Gingaa vastaan.

Judossa alle 55-kiloisten sarjassa Daniel Orphanou kohtaa avausvastustajansa aamupäivän karsintaottelussa.

Maantiepyöräilyssä ajetaan aika-ajot. Tyttöjen 8,6 kilometrin pikamatkalle starttaavat kaikki suomalaispyöräilijät Elisabet Kapanen, Viivi Turpeinen ja Viivi Vainio. Poikien 8,6 kilometrin matkalla nähdään niin ikään kaikki suomalaiset eli Kasper Borremans, Valtteri Terhelä ja Aatu Ylipelkonen.

Telinevoimistelussa kisansa aloittavat Aaro Harju, Marcus Pietarinen ja Joona Reiman.

Yleisurheilussa suomalaisista mukana ovat Charlotte Kajander 400 m aitojen alkuerissä, Aino Ikäheimo kiekon finaalissa ja Mico Lampinen moukarin finaalissa.

Koripallossa Sudenpennut kohtaavat Ranskan.

Suomalaiset EYOF-kisoissa tiistaina 26.7. (Suomen aikaa)

10.30 Uinti, alkuerät, M: 100 m vapaauinti (Alex Nurminen ja Boris Minkovski), 200 m sekauinti (Tomi Silander ja Kalle Pesälä), N: 200 m rintauinti (Riialiina Kiljala), 4×100 m vapaauintiviesti (Alex Nieminen, Boris Minkovski, Aliisa Soini ja Olivia Riekki)

11.00 Tennis, M, 1. kierros (Linus Lagerbohm)

11.15 Sulkapallo N, alkusarja (Nella Nyqvist)

12.00 Judo –55kg M, (Daniel Orphanou)

12.00 Maantiepyöräily, N, aika-ajot 8,6 km (Elisabet Kapanen, Viivi Turpeinen, Viivi Vainio)

12.45 Yleisurheilu, 400 m aidat N, alkuerät (Charlotte Kajander)

14.45 Telinevoimistelu M, joukkuekilpailu, (Aaro Harju, Marcus Pietarinen, Joona Reiman)

15.00 Koripallo N, FRA-FIN

Aikaisintaan klo 16 (muista otteluista riippuen) Sekanelinpeli (Daria Bibanina, Linus Lagerbohm)

(17.00 Judo, M –55kg finaali)

17.00 Maantiepyöräily, M aika-ajot, 8,6 km (Kasper Borremans, Valtteri Terhelä, Aatu Ylipelkonen)

18.30 Sulkapallo N, alkusarja (Nella Nyqvist)

18.30 Yleisurheilu, kiekonheitto N, suora finaali (Aino Ikäheimo)

(19.12 Uinti, 100 m vapaauinti M, välierät)

(19.22 Uinti, 200 m sekauinti M, välierät)

(19.40 Uinti, 200 m rintauinti N, välierät)

(19.53 Uinti 200 m selkäuinti N, finaali)

20.10 Yleisurheilu, moukarinheitto M, suora finaali (Mico Lampinen)

(20.45 Uinti, 4×100 m vapaauintiviesti, finaali)

Kilpailujen kotisivut
Kilpailujen tulospalvelu

Kilpailut Olympiakomitean sivuilla

Euroopan nuorten olympiafestivaalit ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma 14–18-vuotiaille eurooppalaisille nuorille urheilijoille. Kisat järjestetään joka toinen vuosi sekä kesä- että talvilajeissa. EYOF-kisojen avulla Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö haluaa tukea potentiaalisimpien nuorten urheilijoiden matkaa kohti olympialaisia ja aikuisten arvokilpailuja.

Lue lisää aiheesta