Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.07.2023 | Huippu-urheilu | Uutinen

Maribor 2023: Kolmen mitalin päivä Suomelle Mariborin EYOF-kisoissa 

Suomen mitalisaldo kasvoi kerralla kolmella, kun Pinja Kärhä otti kultaa moukarissa, Enni Virjonen pronssia 7-ottelussa ja Riina Myllylä niin ikään pronssia judossa. 

Pinja Kärhä voitti moukarikultaa Mariborin EYOF-kisoissa tuloksella 67,29. Voittokiskaisu syntyi kolmannella kierroksella kahden epäonnistuneen heiton jälkeen.  

Kahdella ekalle kierroksella ei tekniikka mennyt sinne päinkään. Syke oli varmaan 200 ja pelotti ihan kamalasti, mutta kolmannella sain sitten heitettyä kolmella pyörähdyksellä ihan ok tuloksen. Voitto merkitsee ihan älyttömästi. Vihdoin! Paljon sairasteluita takana, mä oon niin ylpeä, että olen nyt tässä, kertoi Kärhä. 

Kärhää valmentaa Arto Rinta-aho ja hän edustaa Noormarkun Nopsaa. 

Enni Virjoselle pronssia 7-ottelussa  

Enni Virjonen voitti pronssia uudella otteluennätyksellään 5633. Päivän lajeissa pituushypyssä hänen pisin hyppynsä kantoi 569 ja paras keihäskaari oli 35,52. Päätöslaji 800 m kulki aikaan 2.23,51, joka sekin on hänen uusi ennätysaikansa. 

– Ensimmäiseen päivään en ollut kauhean tyytyväinen, mulla oli tosi korkeat odotukset, enkä kyllä täyttänyt niitä. Ainoa mikä meni suunnilleen odotuksen mukaisesti, oli 200 m, se oli hyvä. Tänään on ollut pientä epäonnea: yliastuttuja, ringistä ulos, sektorista ulos, mutta tästä kasista olin ihan, että voiko tämä olla totta. Keräsin kai kaiken raivon siihen ja onnistuin, niin ei voi olla muuta kuin sairaan iloinen. Paransin aikaa viime ottelusta 13 sekuntia ja ennätystä kuusi sekuntia, että ihan hyvin meni, iloitsi Virjonen. 

Enni Virjosta valmentaa Petra Virjonen ja hänen seuransa on Turun Urheiluliitto. 

7-ottelija Enni Virjonen
Enni Virjonen tuulettaa ottelun jälkeen.

Kuulantyönnössä Ella Mäntylä pukkasi itsensä karsinnan kärkeen ja lauantain finaaliin toisen kierroksen työnnöllään, joka kantoi 16,15. Karsinnan kärkeen kipusi myös Rebecca Nelimarkka keihäänheitossa 54,89 kantaneella heitollaan. Keihäänheiton finaali kisataan huomenna perjantaina. Myös Aino Aalto nähdään korkeuden finaalissa. Hän hyppäsi karsinnassa 165. Mico Lampinen selvitti itselleen finaalipaikan kiekonheitossa. Hänen pisin heittonsa kantoi lukemiin 55,13. 

Tyttöjen 100 m aidoissa Maria Djusko oli alkueränsä kolmas, mutta hänen aikansa 13,91 ei riittänyt jatkoon. Myös Elle Ceder karsiutui 800 m alkuerässä juostuaan ajalla 2.10,13 sijalle 10. Alvar Itämeri oli eränsä seitsemäs 200 m välierissä ajalla 22,24, eikä edennyt finaaliin. Alisa Emaldynova oli 2000 m esteissä 17:s ajalla 7.24,97. 

Niklas Piirainen loikki kolmiloikassa uusille ennätyslukemilleen 14,13 ja oli karsinnan kymmenes. 12 parhaan finaali kilpaillaan lauantaina. Tommi Järvenpää taivutti seipäässä 470 ja hänen sijoituksensa oli kahdeksas.  

Riina Myllylälle pronssia EYOF-judossa 

Riina Myllylä voitti pronssia judossa alle 57-kiloisten sarjassa. Hän raivasi tiensä mitaleille voittamalla avauskierroksella Unkarin Fedra Hoon ja toisella kierroksella Kyproksen Marina Azinoun. Välierävastustajalle, Saksan Odalis Santiago-Santanalle, hän kärsi tappion, mutta kaatoi pronssiottelussa Israelin Hili Zakroiskyn ipponilla. Pronssiottelu oli uusinta kuukauden takaisesta U18 EM-kisojen pronssiottelusta. Myös silloin Myllylä voitti israelilaisen.  

Neljä ottelua, kolme voittoa. Ensimmäinen vastus oli minulle uusi, ei ollut hänestä vanhaa tietoa. Toinen vastustaja oli tuttu kaveri, kova sellainen, mutta se matsi meni hyvin. Kolmas oli valitettavasti tappio, mutta sitä enempää miettimättä kohti pronssimatsia. Sielläkin oli tuttu vastustaja, joka oli viimeksi vastassa EM-pronssimatsissa, ja siellä voitin. Nyt sitten kovalla motivaatiolla ja tahdolla pronssia tuli Suomelle. Kiitokset valmentajille ja koko suomen porukalle, summasi Myllylä. 

Myllylää valmentaa Jarmo Hukkanen ja hän edustaa Chikara Helsinkiä ja Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiaa Urheaa. 

Alle 81-kiloisissa otteleva Aleksi Hukkanen hävisi avausvastustajalleen Belgian Kenzo Cremersille, samoin kuin Robi-Lucas Honkanen (-73 -sarjassa) Saksan Josef Ivtchenkolle. Myös alle 63-kiloisissa ottelevan Jenna Kuosmasen vastustaja, Hollannin Luna De Kock, oli vahvempi avausottelussa.  

Honkanen pääsi jatkoon keräilyerien kautta, mutta kärsi tappion Iso-Britannian Derek Marczakille. 

Riina Myllylä judotatamilla
Riina Myllylä judotatamilla.

Mustonen jälleen finaalivauhdissa  

200 m rintauinnin finaalissa jo nähty Veera Mustonen ui finaaliin myös puolta lyhyemmällä matkalla. 100 m rintauinnin alkuerä taittui aikaan 1.12,48 ja välierissä hän oli seitsemäs ajalla 1.12,13. Riialiina Kiljala oli alkuerien 12:s ajalla 1.13,17. 

Selma Laukkanen piti semifinaalivauhtia 200 m sekauinnissa ajalla 2.26,62. Linnea Heikkilä oli 18:s. Illan välierässä Laukkanen oli 11:s parantaen aamupäivän aikaansa lähes kolme sekuntia aikaan 2.23,86. 

Poikien 50 m vapaauinnin alkuerissä Ilmari Nieminen ui ajan 25,51 ja sijalle 37. Tyttöjen 100 m selkäuinnin alkuerissä Ilona Kallio oli 34:s ajalla 1.08,41 ja Venla Holma 36:s ajalla 1.08,89. Nicolas Nyström ui 100 m rintauinnin alkuerissä ajan 1.07,03 ja sijalle 28. 

Sekauintiviestissä Suomen joukkueessa uivat Ilmari Nieminen, Nicolas Nyström, Venla Holma ja Olivia Riekki. Joukkueen sijoitus alkuerissä oli 13:s. 

Suomalaisten tulokset: 

50 m vapaauinti M
37. Ilmari Nieminen 25,51

100 m selkäuinti N 
34. Ilona Kallio 1.08,41
36. Venla Holma 1.08,89 

100 m rintauinti M
28. Nicolas Nyström 1.07,03

200 m sekauinti N
11. Selma Laukkanen 2.23,86
18. Linnea Heikkilä 2.27,81

100 m rintauinti N
7. Veera Mustonen 1.12,13 (sijoitus välierässä, etenee finaaliin)
12. Riialiina Kiljala 1.13,17 

4 x 100 m sekauinti, sekajoukkueet
13. Suomi (Ilmari Nieminen, Nicolas Nyström, Venla Holma ja Olivia Riekki) 4.06,16

 

Eskelinen maantiepyöräilyssä 20:s  

Maantiepyöräilyssä ajettiin maantieajot. Tyttöjen kisassa kilpailijat ajoivat 16,6 kilometrin mittaisen reitin kolme kertaa. Suomalaisista nopein oli Lotte Borremans ajalla 1.20.12. Hän ylitti maaliviivan 47 sekuntia kisan voittaneen Italian Linda Sanarinin jälkeen ja lopputuloksissa sija oli 31. Elisabet Kapanen oli kisan 63:s ja Sanni Tuukkanen 67:s.  

Pojissa viivalle asettuvat Elias Eskelinen, Lauri Kairikko ja Miko Pirinen. Eskelinen oli kilpailun 20:s, Pirinen 23:s ja Kairikko 52:s. 

Perjantaina suomalaisväriä judossa, uinnissa ja yleisurheilussa 

Perjantaina kisataan kolmessa suomalaislajissa. Judossa alle 70-kiloisten ottelussa Isla Erkkilä kohtaa Bulgarian Nadie Jaafarin. 

Uinnissa suomalaista ovat mukana Venla Päivärinta, Olivia Riekki, Nicolas Nyström, Malla Hämäläinen, Miina-Anniina Härkänen, Veera Mustonen ja Selma Laukkanen. Lisäksi uidaan tyttöjen sekauintiviesti, jossa Suomelta ovat mukana Selma Laukkanen, Linnea Heikkilä, Venla Holma ja Riialiina Kiljala. 

Moukarissa nähdään kuulantyönnössä mitalin napannut Aatu Kangasniemi ja viime vuoden EYOF-voittaja Rebecca Nelimarkka keihäänheitossa. Hannu Sjöblom juoksee 400 m aitojen finaalissa. Lisäksi juostaan tyttöjen ja poikien medley-viestit, joissa 1. juoksija juoksee 100 m, toinen 200 m, kolmas 300 m ja neljäs 400 m. Tyttöjen viestissä juoksevat Maria Djusko, Elmiina Siikala, Mila Heikkonen ja Emmi Savenius. Poikien viestijoukkueessa nähdään Axel Nisula, Alvar Itämeri, Juho Venäläinen ja Hannu Sjöblom.  

Suomalaiset EYOF-kisoissa perjantaina 28.7. (Suomen aikaa) 

10.30 Uinti, N, 50 m vapaauinti, alkuerät, Venla Päivärinta, Olivia Riekki 
10.43 Uinti, M, 400 m sekauinti, alkuerät, Nicolas Nyström 
11.10 Uinti, N, 4 x 100 m sekauintiviesti, alkuerät 
11.54 Uinti, N, 800 m vapaauinti, finaali, erät 1-3, Malla Hämäläinen, Miina-Anniina Härkänen
12.00 Judo, N, -70 kg, alkukierrokset, Isla Erkkilä 
18.00 Judo, N, -70 kg, finaalit, Isla Erkkilä 
18.00 Yleisurheilu, M, moukarinheitto, finaali, Aatu Kangasniemi 
18.30 Yleisurheilu, M, 400 m aidat, finaali, Hannu Sjöblom 
(19.00 Uinti, N, 50 m vapaauinti, semifinaalit, Venla Päivärinta, Olivia Riekki) 
(19.19 Uinti, M, 400 m sekauinti, finaali, Nicolas Nyström) 
19.20 Yleisurheilu, N, medley relay, erät 
19.27 Uinti, N, 100 m rintauinti, finaali, Veera Mustonen
19.50 Yleisurheilu, N, keihäänheitto, finaali, Rebecca Nelimarkka 
19.55 Yleisurheilu, M, medley relay, erät 
(20.35 Uinti, N, 50 m vapaauinti, finaali, Venla Päivärinta, Olivia Riekki) 
(21.02 Uinti, N, 4 x 100 m sekauintiviesti, finaali)   

 

Kisojen tulospalvelu  
Kisastriimit EOC TV:ssä   

Kilpailut ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma 14–18-vuotiaille eurooppalaisille nuorille urheilijoille. Kisat järjestetään joka toinen vuosi sekä kesä- että talvilajeissa. Vuoden 2023 talvikisat pidettiin Italian Friuli-Venetsia Giuliassa.    

 

*Korjaus aiempaan: Niklas Piirainen oli kolmiloikkakarsinnan kymmenes ja tulos riitti 12 parhaan finaaliin.

Lue lisää aiheesta