Aku Partanen yhdeksäs 50 kilometrin kävelyn olympiahautajaisissa

Aku Partasta paremmin 50 kilometrin kävelyssä ovat Olympialaisissa sijoittuneet suomalaisista vain Reima Salonen ja Valentin Kononen. 

Aku Partanen sijoittui yhdeksänneksi 50 kilometrin kilpakävelyssä Tokion Olympialaisissa. Ennakkoluulottomasti kärkivauhtiin lähtenyt Partanen pysäytti kellot aikaan 3.52.39 ja jäi kisan yllätysvoittajasta, Puolan Dawid Tomalastakaksi minuuttia ja 31 sekuntia. 

– 35 kilometriin asti tulin aika hyvävoimaisena. Kun siinä kohtaa on hyvävoimainen, tietää, että loppukin tulee kyllä. Ihan vähän jäin täydellisestä suorituksesta – ei ollut kärkisijat kaukana. Kaiken sain irti, mitä tänään oli otettavissa. En vain pystynyt parempaan. Muut olivat kovempia siinä lopussa, Partanen totesi. 

Partanen käveli alusta asti kärkiryhmän mukana. 30 kilometrin kohdalla Puolan Dawid Tomala lähti irtiottoon. Kärkijoukko alkoi hiljalleen harventua, ja noin 42 kilometrin kohdalla oli Partasen vuoro. Loppukilometreillä hän joutui taipumaan vielä pari sijaa lisää ja jäi niukasti pistesijojen ulkopuolelle. Eroa kahdeksanteen sijaan jäi 38 sekuntia. 

Partasta paremmin 50 kilometrin kävelyssä ovat suomalaisista sijoittuneet vain Reima Salonenja Valentin Kononen. Salonen oli neljäs Los Angelesissa 1984, Kononen kahdesti seitsemäs (Barcelonassa 1992 ja Atlantassa 1996). Muillakaan kävelymatkoilla parempaan ei ole pystynyt kuin Sari Essayah (neljäs kymmenellä kilometrillä Barcelonassa 1992). 

– 2016 Riossa revähti jalka, 2017 Lontoossa minut hylättiin, 2018 ei nesteet imeytynyt ja keskeytin, 2019 olin kipeänä ja 2020 oli monella tapaa vaikea vuosi. Kaikkien näiden vaikeuksien jälkeen tätä osaa arvostaa. Pieni joukko on koko ajan uskonut minuun ja valanut itseluottamusta. Olen kiitollinen koko lajiperheelle. Ei ole ollut helppoja vuosia, Partanen totesi herkistyen. 

29-vuotias Partanen edustaa Lappeenrannan Urheilu-Miehiä. Toista kertaa Suomea Olympialaisissa edustanutta Partasta valmentaa vuoden 1995 maailmanmestari ja kolminkertainen olympiakävijä Valentin Kononen. 

Myös Kinnunen ja Ojala kävelivät maaliin 

50 kilometrin kävely oli tällä erää viimeistä kertaa arvokisaohjelmassa. Siksi olikin sopivaa, että arvokisoissa matkan ensimmäisen kerran jo Göteborgin EM-kisoissa 2006 kävellyt Jarkko Kinnunen pääsi mukaan matkan ”hautajaisiin”. Vanhasta hermovaivasta oikeassa jalassaan kärsinyt Kinnunen sijoittui 26:nneksi ajalla 4.04.28. 

– Kaikenlaisia tunteita oli maalissa. Yhdellä jalalla on hankala kävellä viittäkymppiä. Jo viiden kilometrin kohdalla oikea jalka meni pois pelistä. Se aina välillä toimi ja välillä ei. Kaikki, mitä yhdellä jalalla kävellessä pystyi jättämään tuonne reitille, jäi sinne. Muuten on valitettavan freesi olo. Ei voi mitään – kaikkea yritettiin matkan varrella, neljänsissä Olympialaisissaan kilpaillut Kinnunen totesi. 

Myös kilpailun kolmas suomalainen, Aleksi Ojala, pääsi maaliin asti, vaikka matkalla haasteita riitti. Ojala käveli 38:nneksi ajalla 4.14.02. 

– Aika tuskien taival. Pari kertaa bajamajaan pysähdys. Nesteet eivät imeytyneet, ja miniminesteillä mentiin viimeiseen kymppiin asti. Japaniin asti ole tultu keskeyttämään – ei se niin pahaksi äitynyt, Ojala kertoi. 

Suomalaiset lähellä kärkeä golfissa 

Matilda Castrén jatkaa tasaisen vahvaa esitystään olympiagolfissa. 3. kierros tulokseen -3, kokonaistulos nyt -7. Castrén on kolmen kierroksen jälkeen jaetulla kymmenennellä sijalla kolme lyöntiä kolmossijaa jakavaa nelikkoa perässä. 

– Aika stressaava kierros. Avauksissa oli hajontaa, joten piti tehdä paljon töitä että sai pelastettua pareja välilyöntien jälkeen tai raffista. Onneksi monta hyvää upotusta griineillä auttoi pitämään virheet minimissä. Huomenna täytyy pysyä kärsivällisenä ja keskittyä omaan peliin. Sää haastaa kaikki, ja jokaiselle tulee varmasti virheitä. 

Sanna Nuutinen pelasi 3. kierroksen tulokseen -2. 54 väylän jälkeen Nuutinen on lyönnin Castrénia perässä kokonaistuloksella -6. Tuolla tuloksella yltää ennen päätöskierrosta jaetulle sijalle 16. 

– Tänään oli haastavammat liput, mutta hyvin handlasin ne. Helpompien birdielippujen osalta jäi vähän kaivamaan, etten saanut hyödynnettyä niitä vaikka pelipaikoilla olinkin. Toivottavasti päästään pelaamaan huomenna, ihan hyvältä näyttää mielestäni. Iso nälkä parantaa tämän hetken sijoitusta. 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista