Friuli-Venetsia Giulia 2023: Poikien jääkiekon EYOF-joukkueelle pronssiset mitalit

Torstai-iltana Suomi haki poikien jääkiekon pronssiottelussa revanssia Saksasta, joka voitti Suomen alkulohkon ensimmäisessä ottelussa jatkoajalla. Ensimmäisessä erässä molemmilla oli paikkansa maalintekoon, ja Aatu Karvinen onnistuikin viemään ylivoimalla Suomen 1–0-johtoon erän puolivälissä. Toisessa erässä Jonatan Hirschovits vei Suomen jo kahden maalin johtoon ylivoimahyökkäyksen päätteeksi. Saksa kavensi pelin 2–1:een, kun toista erää oli pelattu reilut 12 minuuttia. Suomi kuittasi kuitenkin kavennuksen, kun Heikki Peipinen latasi viivalta erätaukolukemiksi 3–1.

Kolmannessa erässä Saksa istui kolmeen otteeseen kaksiminuuttisen, mutta Suomi onnistui neljännessä maalissaan vasta, kun Benjamin Pietilä pääsi läpiajoon kolme minuuttia ennen ottelun loppuvihellystä. Saksa otti vielä aikalisän ja haki kavennusta ilman maalivahtia, mutta lisämaaleja ei nähty ja Suomi vei pronssiottelun loppulukemin 4–1.

– Vähän eka erä oli nihkeä, mutta sitten päästiin johtoon. Toiseen ja kolmanteen erään pystyttiin parantamaan ja joukkue pystyi toteuttamaan niitä painopisteitä, mitä tälle tapahtumalle oli annettu. Sitkeä, hyvähenkinen joukkue. Välttämättä ei ehkä sitä absoluuttista huipputaitoa ollut, että oltaisin pystytty laittamaan monestakin paikasta aikaisemminkin peli puhki. Hieno EYOF-pronssi, upea juttu meille kaikille ja viimeisen pelin voittaminen on aina hienoa, päävalmentaja Marko Kauppinen summasi turnausta.

Vauhdikas maastohiihdon sprinttipäivä

EYOF-kisojen kuudes kilpailupäivä starttasi vauhdikkaan maastohiihdon sprinttipäivän merkeissä Italian Sappadassa. Pojissa perinteisen sprintin karsinnoista erävaiheeseen etenivät Jesse Kähärä, Anton Packalén ja Akseli Pitkänen, joka raivasi tiensä aina finaaliin saakka. Finaali hiihdettiin ruotsalaiskomennossa ja kulta meni naapurimaan Jonatan Lindbergille. Pitkänen oli kuudes +4,78 voittajalle hävinneenä.

– Erät meni tosi hyvin. Oletin, että tänään on realistiset mahdollisuudet välieriin ja se olikin päivän tavoite, mutta sitten se riittikin finaaliin vahingossa. Välierässä riitti loppusuoralle hyvin jerkkua, mutta tuohon finaaliin kyllä tummuin aika täysin. Siinä sitten jäin kuudenneksi, mutta pitää olla tyytyväinen päivään, Pitkänen summasi.

Jesse Kähärä oli 7:s, Anton Packalén 10:s ja Juho Länsiluoto 33:s.

Tyttöjen kisassa kaikki suomalaiset selvittivät tiensä alkueristä erävaiheeseen. Finaaliin asti selviytyi Ella Noora Haapalehto, joka roikkui mitalin syrjässä loppusuoralle asti. Tiukassa kamppailussa mitalit jaettiin kuitenkin Itävaltaan ja Ruotsiin, ja Haapalehto jäi niukasti neljänneksi. Voittaja oli Itävallan Heidi Bucher.

– Päivä meni todella hyvin, ja oli todella onnistunut. Suksi toimi hyvin, keli oli mitä mahtavin. Finaalissa ei vaan ihan loppu riittänyt, mutta todella hyvä päivä takana, kertoi Haapalehto.

Nelli-Lotta Karppelin oli kisan 10:s, Silva Kemppi 13:s ja Selene Rossi 14:s.

Ampumahiihtäjillä normaalimatkat

Ampumahiihdossa kisattiin tänään normaalimatkat Italian Forni Avoltrissa. Pojilla matkana oli 12,5 kilometriä ja tytöillä 10 km.

Jimi Klemettinen piti parasta suomalaisvauhtia poikien kisassa ja oli 11:s. Kaapo Saarinen oli hyvässä ammuntavireessä ja suoriutui puhtaalla ammunnalla viimeiselle pystypaikalle asti, jossa kaksi laikkaa jäi kaatumatta ja sijoituksena 20:s. Rasmus Saarinen kaatui ennen viimeistä ammuntaa ja joutui ottamaan vara-aseen käyttöön. Viimeiseltä paikalta kertyi kolme aikasakkoa ja hänen sijoituksensa oli 56:s. Akseli Kirjavainen oli 57:s.

– Kisa lähti ammuntojen osalta ihan hyvin liikkeelle, ammuin nolla, nolla. Hiihto oli vieläkin aika kaukana parhaasta. Tänään oli turhankin hiljainen alkuvauhti ja viimeisellä kierroksella oli sitten paukkuja turhankin paljon, olin ihan kärkivauhdissa, jos jotain iloista haluaa kisasta hakea, Klemettinen kertoi.

Tyttöjen 10 kilometrillä Inka Hämäläinen hiihti pistesijoille ja oli tiistain tapaan seitsemäs. Saga Hurskainen oli 26:s, Pinja Yläharju 44:s ja Eveliina Hakala 55:s.

– Hiihto meni hyvin ja ammunta myös. Hiihto oli nousujohteinen ja vikalla kiekalla sain vielä hyvin irti. Pientä huolellisuutta vielä ammuntaan, kuittasi Hämäläinen.

– Tänään oli hienoja ja hallittuja normaalimatkan kokonaisuuksia. Suksihuolto oli tänään myös liekeissä. Ohjelmaakin oli, ja paljon actionia, vara-asekin pääsi kisaan mukaan. Tästä kuitenkin hyvä lähteä sekaviestiin lauantaina, totesi valmentaja Maija Holopainen.

Kuivalainen, Häggström ja Mandelin finaaliin slopestylen karsinnasta

Freestylessä laskettiin slopestylen karsinnat. Liina Kuivalainen täräytti ensimmäisellä laskullaan huippupisteen 84,50 ja varmisteli sillä karsinnan ykköspaikan. Suomalaispanos oli vahva, kultaa big airissa ottanut Lina Häggström laski karsinnan toiseksi pistein 80,75.

Pojissa Aimo Mandelin selviytyi finaaliin karsintojen viidentenä. Jaakko Koskinen oli 15:s. Finaaliin pääsi 10 parasta.

– Liina Kuivalainen ländäsi oman laskunsa melkein täydellisesti. Viimeisen hypyn olisi voinut vielä vetää paremmin, eli Liinan omin sanoin: jäi vielä parannettavaa. Ekasta laskusta tuli tosi hyvät pisteet ja Liinan ranista erityisesti reileistä tulee lisäpisteitä, hän vetää vähän kovempia temppuja reileihin kuin muut tytöt. Häggströmin Lina veti ekalla ranilla puhtaan suorituksen ja sai siitä hyvät pisteet. Toisella laskulla kumpikaan ei parantanut eli eka kierrosten pisteillä mentiin siis eteenpäin. Karsintojen ykkönen ja kakkonen – ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Poissa oli tiukka kisa ja kova taso. Aimo oli viides hyvällä laskulla, jota pystyy huomiselle muokkaamaan vähän vaikeammaksi. Jaakko valitettavasti molemmilla laskuilla epäonnistui toisella reilillä, mutta tarjoili yleisölle herkkua ja teki tupla etuperin voltin melkein koko hyppyrin yli. Tosi tyytyväinen olen joukkueen suorituksiin tällä viikolla. Huomenna vielä viimeinen rutistus, yritetään saada urheilijoista maksimaalinen suoritus irti, kertasi valmentaja Juha Mourujärvi.

Lindfors ennätyspisteille taitoluistelussa

Taitoluistelu jatkui poikien vapaaohjelmalla. Lyhytohjelman jälkeen kuudennella sijalla ollut Matias Lindfors teki ennätyspisteensä 177,10, ja piti sijoituksensa ollen myös lopputuloksissa kuudes. Kisan voitto meni Israelin Nikita Sheikolle.

– Olen tyytyväinen suoritukseeni tänään, vaikka jäi hieman parannettavan varaa. Kokonaisuudessaan kilpailusta jäi positiivinen fiilis ja erityisesti uudet kokonaiskisan ennätyspisteet ovat konkreettinen takeaway tästä kisasta, Lindfors kertoi.

– Olen todella tyytyväinen, että Matias onnistui tässä kilpailussa molemmissa ohjelmissa ja että nousukiito on vain jatkunut kauden mittaan. Tästä on hyvä jatkaa ensi viikon PM-kisoihin, totesi valmentaja Viveca Lindfors.

Suurpujottelussa parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Aada Kanto, jonka sijoitus oli 23:s. Isabel Söderström oli 25:s ja Kaisu Jaakkola 28:s. Aada Marttila laski ulos ensimmäisellä kierroksella. Kilpailun voitti Italian Ludovica Righi.

– Oli tosi kiva päivä ja kaikilla oli hyvä meininki. Oma tekeminen ei ollut parasta mihin pystyn, olin vähän pettynyt. Mutta huomenna uusi päivä, Kanto totesi.

Yhdistetyssä kisattiin sekajoukkuein. Suomen joukkueessa mukana olivat Alva Thors, Julia Äikiä, Peter Räisänen ja Eetu Pulju. Kisan voittoa pääsi juhlimaan Itävalta, Suomi oli seitsemäs.

Perjantaina suomalaisia niin lumella, rinteessä, jäällä kuin hyppyrimäessäkin

Alppihiihto jatkuu Tarvisiossa suurpujottelulla, johon starttaavat Rene Linnatsalo, Felix Maksimow, Jasper Palosaari ja Altti Pyrrö. Mäkihypyn sekajoukkuemäkeen Suomi lähtee nelikolla Sofia Mattila, Tuomas Meis, Julia Äikiä ja Tuomas Kinnunen.

Maastohiihdossa kisataan sekajoukkueviesti. Suomi lähtee kisaan hiihtojärjestyksessä Jesse Kähärä, Selene Rossi, Akseli Pitkänen ja Silva Kemppi. Kaksi ensimmäistä osuutta hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla ja kaksi viimeistä vapaalla.

Freestylessä lasketaan tyttöjen ja poikien slopestylen finaalit. Mukana suomalaisista ovat Liina Kuivalainen, Lina Häggström ja Aimo Mandelin. Myös lumilautailun slopestylefinaalissa on mukana suomalaisedustus Erik Jurmun myötä.

Tyttöjen jääkiekkoturnaus pelataan päätökseen perjantaina. Suomi kohtaa Ruotsin pronssiottelussa, joka pelataan Itävallan Spittalissa.

Iida Karhunen onnistui hienosti lyhytohjelmassa ja lähtee kärkipaikalta tyttöjen taitoluistelun vapaaohjelmaan, joka luistellaan perjantaina iltapäivällä.

Suomalaiset EYOF-kisoissa 27.1. (Suomen aikaa)

11.00 Alppihiihto M, suurpujottelu / 2.kierros 14.15 (Rene Linnatsalo, Felix Maksimow, Jasper Palosaari, Altti Pyrrö)
11.00 Mäkihyppy, sekajoukkuemäki (Sofia Mattila, Tuomas Meis, Julia Äikiä, Tuomas Kinnunen)
11.00 Maastohiihto, sekaviesti 4x5km (Jesse Kähärä, Selene Rossi, Akseli Pitkänen, Silva Kemppi)
11.15 Lumilautailu M, slopestylen finaali (Erik Jurmu)
13.30 Jääkiekko N, pronssiottelu FIN-SWE
13.45 Freestyle N ja M, slopestylen finaalit (Liina Kuivalainen, Lina Häggström., Aimo Mandelin)
14.00 Taitoluistelu N, vapaaohjelma (Iida Karhunen)

Kisojen tulospalvelu   

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista