Friuli-Venetsia Giulia 2023: Suomalaisten superpäivä – päivän saldona viisi mitalia

Lina Häggström ja Liina Kuivalainen nappasivat komean kaksoisvoiton freestylen slopestylessä. Häggström sai ensimmäisestä laskustaan 84,75 pistettä, joka riitti varmistamaan kullan. Kuivalaisen toinen lasku toi pisteitä 82,50 ja hopeasijan.

– Eka rani meni yllättävän hyvin. Tokalla yritin parantaa vielä tekemällä ysin, mutta se ei sitten onnistunut. Meni kuitenkin aika hyvin ja oon tosi ylpeä tuosta ekasta sijasta. Kaksi voittoa on kyllä aika tosi hyvä, fiilisteli Häggström.

Häggströmin edustaa Moebiusta ja Vuokatti-Ruka urheiluakatemia. Kuivalaisen seura on Levi Ski Club ja urheiluakatemia Vuokatti-Ruka. Juha Mourujärvi valmentaa molempia urheilijoita.

Poikien finaalissa Aimo Mandelin sai toisesta laskustaan 74,75 pistettä, joka riitti seitsemänteen sijaan. Kultaa otti Sveitsin Fadri Rhyner.

– Lina ländäsi oman ranin puhtaasti ja sai siitä hyvät pisteet. Kuivalaisen Liina vähän epäonnistui omassa laskussaan, joten jäi jännitettävää vikalle kierrokselle. Toisella laskulla Häggström lähti parantamaan omaa rania, mutta valitettavasti kaatui viimeisellä hypyllä eli ekan kierroksen pisteet jäi voimaan. Liina ländäsi oman laskun puhtaasti ja nousi podiumille. Aimo ei tänään valitettavasti saanut ihan puhtaita raneja laskettua, mutta hyvä sijoitus silti. Laskeminen on ollut tosi hyvää kokonaisuudessaan. Olen todella tyytyväinen, miten meidän urheilijat ovat täällä laskeneet, ja tulos on sen mukainen. Suunta on ylöspäin, tästä on hyvä jatkaa, Mourujärvi kertasi päivää.

Taitoluistelukultaa Iida Karhuselle

Iida Karhunen voitti kultaa tyttöjen taitoluistelussa. Vapaaohjelman puhdas suoritus siivitti hänet 114,42 pisteeseen, ja yhteispisteillä 171,79 irtosi ykköspaikka.

Karhunen edustaa Lappeenrannan Taitoluistelijoita ja Etelä-Karjalan urheiluakatemiaa. Hänen henkilökohtainen valmentajansa on Marina Shirshova.

– Jäi hyvät fiilikset vapaaohjelmasta. Yksi pieni virhe vain jäi, mutta muuten onnistui kaikki hyvin. Kultamitalin voittaminen tuntui hyvältä ja mä olin jo toivonut sitä vähän etukäteen, Karhunen iloitsi.

Suomen joukkueelle hopeaa maastohiihdon sekaviestissä

Suomen joukkue voitti hopeaa maastohiihdon sekaviestissä. Avausosuudelle lähtenyt Jesse Kähärä toi joukkueen ensimmäiseen vaihtoon neljäntenä. Selene Rossi nosti Suomen kolmanneksi, ja kun Akseli Pitkänen säilytti aseman, pääsi Silva Kemppi starttaamaan ankkuriosuudelle kolmannelta sijalta.

Kärjessä käytiin tasaista kamppailua Ruotsin, Italian, Ranskan, Tsekin ja Suomen välillä. Ankkuriosuuden toiselle kierrokselle lähdettäessä Kemppi oli jo toisena ja ajoi Ruotsia takaa tosissaan. Hän pääsi lähes ruotsalaisen kantaan kiinni, mutta matka ei aivan riittänyt loppukirikamppailuun. Kemppi toi Suomen hopealle 3,5 sekuntia Ruotsin takana. Pronssi meni Tsekkeihin.

– Kisa lähti hyvin käyntiin. Tulin tosi helposti ekan kiekan ja peesailin muita. Oli semmoista helpon tuntuista hiihtoa. Kilometri ennen maalia lähdin ohittamaan ja katkaisin siinä sitten sauvan jonkun urheilijan kanssa. Sellaiset 100 metriä jouduin hiihtämään ylämäkeen ilman sauvaa ja siinä vähän putosin niistä kärkitaisteluista. Sain sauvan, joka oli vähän liian pitkä, mutta olin hyvävoimainen ja sain kuitenkin pidettyä eron tosi pienenä ja sain lopussa vähän kiinnikin. Kokonaisuudessaan hyvä kisa ja tuntui oikein hyvältä hiihto, Rossi kertasi.

– Aloitushan meni ihan hyvin. Ekan kierroksen yrtin ottaa mahdollisimman helposti. Siinä oli vähän kolistelua, mutta osasin aika hyvin vetää nuo laskut, ja niissä pystyin ottamaan hyvin eroja kiinni. Toisella kiekalla pyrin iskemään peltonousuun mitä lähtee ja ihan hyvin lähti, neljäntenä vaihtoon. Olin ihan tyytyväinen tuohon suoritukseen, summasi aloitusosuutta hiihtänyt Kähärä.

Jesse Kähärä edustaa Mikkelin Hiihtäjiä, Selene Rossi Espoon Hiihtoseuraa, Akseli Pitkänen Teiskon Urheilijoita ja Silva Kemppi Espoon Hiihtoseuraa. Kaikki valmentautuvat Vuokatti-Ruka urheiluakatemiassa.

Jääkiekkopronssia tytöille

Tyttöjen jääkiekkojoukkue toisti poikien eilisen suorituksen ja nappasi pronssisen mitalin. Ottelu Ruotsia vastaan meni jatkoajalle ja rangaistuslaukauskilpailuun, ja päättyi Suomelle 3-2. Suomen maaleista vastasivat varsinaisella peliajalla Jannika Sten (1-0) ja Abigail Byskata (2-1). Voittomaalin laukoi niin ikään Abigail Byskata.

– Kun tuomari näytti, että tuli maali, niin tuli sellainen jes, nyt mennään. Ei kai siinä mitään. Juhlin ja hypin tuon Piekkarin päällä ja hyvältä tuntuu, Byskata kuvasi voittomaalin jälkeisiä tunnelmia.

– Nyt onnistuttiin pelaamaan turnauksen paras ottelu oikeaan paikkaan. Puolustettiin tosi hienosti, Ruotsi oli hyvä joukkue ja saatiin pidettyä vastustaja pois pahimmilta maalipaikoilta, ja itse käytettyä omat saumat tehokkaasti. Sitten vielä rankkukisassa Piekkarilta hienot torjunnat ja me käytiin tekemässä yksi, se oli siinä, päävalmentaja Mika Väärälä summasi.

– Mitali maistuu aina ja tiedettiin, ettei olla parasta peliä pelattu. Nyt pelattiin kaikki Suomelle. Oli hyvä joukkuehenki, ja koko ajan pelin aikana tuntui, että me kyllä tämä peli hoidetaan, Väärälä lisäsi.

Suomalaissuorituksia myös mäkihypyssä, lumilautailussa ja alppihiihdossa

Mäkihypyssä kisattiin joukkuemäessä. Suomen joukkueessa hyppäsivät Sofia Mattila, Tuomas Meis, Julia Äikiä ja Tuomas Kinnunen. Mitalikolmikko oli Slovenia, Puola ja Saksa, Suomi oli kuudes.

– Italian kanssa taisteltiin vitossijasta loppuun asti, mutta ei ihan pystytty päihittämään heitä. Meissin Tuomas hyppäsi kyllä reissun parhaat hypyt tänään. Itselleen tosi hyviä hyppyjä sai aikaiseksi ja hyvä fiilis oli kisan jälkeen. Kinnusen Tuomas jatkoi omaa hyvää suorittamistaan ja hyviä hyppyjä tuli, voi olla pojat tosi tyytyväisiä. Sofia Mattila paransi reissun omia hyppyjään myöskin, mutta ei ihan omalle tasolleen parhaita hyppyjä saanut, hyvä draivi päällä kuitenkin. Äikiän Julia lainattiin yhdistetystä ja hän täytti paikkansa täysin. Todennäköisesti hyppäsi reissun parhaat hyppynsä, tosi hieno suoritus myös häneltä. Meillä oli hyvä joukkuehenki, hyvällä asenteella tehdään hommia ja hymy huulilla mennään eteenpäin. Tästä on hyvä junioreiden ottaa hyviä kokemuksia. Hienot kisat kokonaisuudessaan, valmentaja Kimmo Yliriesto kertoi.

Lumilautailussa laskettiin slopestylen finaali. Kulta meni Iso-Britannian Charlie Lanelle, joka sai ensimmäisestä hypystään 89 pistettä. Suomen Erik Jurmu kaatui ensimmäisen laskunsa. Toisen laskun viimeisen hypyn alastulossa Jurmun käsi otti hieman maahan, ja pisteillä 47,75 tuloksena oli kahdeksas sija.

– En saanut cleania rania finaalissa. Aika lähellä oli, mutta ei onnistunut tällä kertaa, Jurmu kuittasi.

Alppihiihdossa laskettiin poikien suurpujottelu. Miha Oserban vei kultaa Slovakiaan, suomalaisista Felix Maksimow oli 30:s, Rene Linnatsalo 36:s, Jasper Palosaari 39:s ja Altti Pyrrö 43:s. Ensimmäisen kierroksen rata oli suomalaisvalmentaja Arttu Niemelän merkkaama.

– Tänään oli tahmeampi päivä rinteessä. Pojilla jäi vähän suoritukset piippuun ja kärki meni kovaa, niin jäätiin tuloslistalla aika kauas kärjestä. Tästä nyt ainakin tosi nälkäisenä lähdetään hyökkäämään huomenna viimeiseen kisapäivään, Niemelä summasi päivän suorituksia.

EYOF-kisat päätökseen huomenna

Alppihiihdon viimeisinä kisatapahtumina lasketaan huomenna tyttöjen ja poikien Super-G. Suomelta mukana ovat Kaisu Jaakkola, Aada Kanto, Aada Marttila ja Isabel Söderström sekä Rene Linnatsalo, Felix Maksimow, Jasper Palosaari ja Altti Pyrrö.

Ampumahiihdossa kisataan sekajoukkueviesti. Suomen joukkueessa hiihtävät Saga Hurskainen, Inka Hämäläinen, Kaapo Saarinen ja Jimi Klemettinen.

Huomenna vietetään myös kisojen päättäjäisiä, joissa Suomen lippua kantavat freestylelaskija Lina Häggström ja jääkiekkoilija Benjamin Pietilä.

Suomalaiset EYOF-kisoissa 28.1. (Suomen aikaa)

11.00 Alppihiihto N, super-G (Kaisu Jaakkola, Aada Kanto, Aada Marttila, Isabel Söderström)
11.00 Ampumahiihto, sekajoukkueviesti 4x6km (Saga Hurskainen, Inka Hämäläinen, Kaapo Saarinen, Jimi Klemettinen)
12.30 Alppihiihto M, super-G (Rene Linnatsalo, Felix Maksimow, Jasper Palosaari, Altti Pyrrö)

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista