Gangwon 2024: Minja Korhoselle kultaa yhdistetyssä – Karppelinille pronssia maastohiihdon sprintissä

Minja Korhonen on saavuttanut nuorten olympiakultaa yhdistetyn henkilökohtaisessa kilpailussa. Korhonen hyppäsi mäkiosuudella 103,5 metriä ja lähti ladulle 19 sekuntia ennen mäkiosuudella toiseksi tullutta Slovenian Teja Pavecia. Korhosen hiihtovauhti oli vahvaa, sillä maalissa ero Paveciin oli jo 47 sekuntia.   

– Aika onnistunut päivä! Mäessä sain tosi hyvän hypyn siihen ja luottavaisella fiiliksellä pääsi lähtemään hiihto-osuudelle. Siinä pääsi oman rennon hiihdon hiihtämään ja aika rauhassahan siinä sai sinänsä hiihtää ja ei tarvinnut hirveästi takaa tulevista murehtia. Tosi hieno kisapäivä tänään! Korhonen iloitsi kilpailun jälkeen. 

First place finisher Minja Korhonen FIN is congratulated by Heta Hirvonen FIN after the Nordic Combined Women’s Individual Normal Hill/4km, Cross Country at the Alpensia Biathlon Centre. The Winter Youth Olympic Games, Gangwon, South Korea, Monday 29 January 2024. Photo: OIS/Thomas Lovelock. Handout image supplied by OIS/IOC

Korhonen edustaa Siilijärven Ponnistusta ja Kuopion urheiluakatemiaa. Häntä valmentavat Terttu Lappi, Lasse Moilanen ja Kai Kovaljeff. 

Heta Hirvonen onnistui myös mäkiosuudella ja hyppäsi 100 metriä. Ladulle kolmantena startannut Hirvonen jäi hiihto-osuudella neljänneksi, kun Slovenian Tia Malovrh nappasi pronssimitalin. 

Poikien kilpailun mäkiosuudella Eemeli Kurttila hyppäsi hienosti 107 metriä ja lähti ladulle kolmantena 34 sekuntia ykkösenä startanneen Itävallan Andreas Gfrererin perään. Peter Räisäsen hyppy kantoi 88 metriä ja sillä irtosi mäkikisan 21 sija. Eroa kärkeen kertyi yli kolme minuuttia. Hiihto-osuudella Kurttila oli lopulta seitsemäs. Räisäsen loppusijoituksena 18:s. Kilpailun voittoon hiihti Gfrerer.

– Hyvin meni, top 10 -sijaa lähdin tavoittelemaan. Mäkiosuudella tuli hyvä onnistuminen ja pääsin hyvältä sijalta hiihtämään. Meillä oli siinä hyvä letka, joiden kanssa taisteltiin kolmossijasta viimeiselle kierrokselle asti. Hyydyin viimeisellä kierroksella vähän, Kurttila kertoi. 

Karppelin pronssille maastohiihdossa 

Maanantaiaamu aloitettiin suomalaisittain maastohiihdon vapaan hiihtotavan sprintillä, jossa Nelli-Lotta Karppelin hiihti nuorten olympiapronssia. Jo aamun karsinnassa Karppelin oli kolmanneksi nopein ja Hanni Koski 14:s. Signe Jakobsson jäi 30 nopeimman ulkopuolelle ollen 34:s.  

Sekä Koski että Karppelin hiihtivät puolivälierissä eriensä voittajina maaliin. Koski jäi kuitenkin välierässään viimeiseksi ja oli näin ollen lopputuloksissa 12:s. Karppelin hiihti oman välieränsä voittoon ja eteni finaaliin, jossa suomalaisen edelle loppukirissä ennätti vain ruotsalaiskaksikko Elsa Tänglander ja Kajsa Johansson. Karppelinille siis maastohiihdon avausmatkalta nuorten olympiapronssia. 

– Oon tyytyväinen! Aika lailla hyvää tekemistä karsinnasta finaaliin asti. Tässä radalla toimi sellainen taktiikka, että pystyi lähteä vetämään ja mä tykkään ite vetää. Tuntui, että olo vielä parani loppua kohti. Oli tosi kiva hiihtää täällä: oli sellainen rata, joka sopi minulle. Siinä oli pitkä työpätkä ja oli aika pitkä sprintiksi, Karppelin summasi kilpailuaan.  

Nelli-Lotta Karppelin ja pronssimitali. Kuva: Roni Lukkarinen

Karppelinin seura on Limingan Niittomiehet, hänen urheiluakatemiansa on Ouluseudun urheiluakatemia. Karppelinin henkilökohtainen valmentaja on Mikael Väliheikki. 

Poikien sprinttikarsinnassa Kalle Tossavainen oli viides, Leevi Passila 10:s ja Topias Vuorela 33:s. Karsintojen 30 nopeinta eteni erävaiheeseen. Tossavaisen ja Passilan sprintti päättyi puolierävaiheessa. Poikien sprinttikultaan hiihti Italian Federico Pozzi. 

Aika-ajo meni ihan odotusten mukaan, kymmenes sija siinä. Eka erässä olin hyvillä paikoilla pitkään, jäin vikassa mäessä neljänneksi ja lähdin neljäntenä laskuun. Laskin sieltä peesistä siihen loppusuoralle ekan rinnalle, olin siinä tosi hyvissä asemissa. Kun vaihdoin sauvoitta hiihdosta wassulle, niin siinä tuli aika ikävä horjahdus ja muut tuli ohi. Pienestä jäi kiinni, kymmenyksen päähän välieristä. Kyllä se jäi ärsyttämään, eihän se millään tavalla hyvää fiilistä jättänyt tämän päivän kisasta, kertoi Passila.  

Tappio Kanadaa vastaan – Suomi kohtaa huomisessa välierässä Tshekin 

Ottelun avausmaali syntyi Kanadan Alessando di Iorion toimesta ajassa 11.40, ja erätauolle lähdettiin lukemin 1–0. Toinen erä oli jäähyjen värittämä, mutta kumpikaan joukkue ei onnistunut ylivoimalla. Kolmannen erän alussa di Iorio vei Kanadan jo 2–0 johtoon. Kanadan kolmas maali syntyi kahden miehen alivoimalla. Suomi kavensi vielä samasta ylivoimasta 3–1 Samu Alalaurin maalilla. Di Iorio viimeisteli hattutemppunsa tyhjään maaliin ja loppulukemiksi 4–1. 

– Hyvin parannettiin eilisestä. Saatiin hyvin luotua maali, vaikka vastustaja oli erittäin kova. Meidän huolimattomuudesta sai Kanada tehtyä tarvittavat maalit ja voitti sillä pelin. Maali tietysti tuntuu hyvältä, vaikka ei voittoon riittänytkään, Suomen ainoan maalin tehnyt Alalauri kertoi pelin jälkeen. 

Kuva: Roni Lukkarinen

– Oli varmasti kovavaateisin peli, mitä ollaan tällä joukkueella pelattu. Ihan miehekkäästi lyötiin kaikki likoon mitä oli, siitä ei jäänyt epäselvyyttä. Ekassa erässä ylivoimalla ei pystytty saamaan tulosta. Toinen erä hyvää peliä, hyvää alivoimaa siinä. Viimeisen erän toinen maali, siinä meillä ihan huippu maalintekotontti ja siitä ei tehty, ja siitä vastahyökkäyksestä tavallaan ratkaiseva 2–0. Pienet oli marginaalit, mutta joka poika voi varmasti olla ylpeä siitä, mitä laittoi itsestään likoon. Pääsivät mittaamaan, missä Kanadan ikäluokan kärki menee, joukkueen päävalmentaja Tuomo Ropo summasi peliä. 

Suomi kohtaa huomenna välieräottelussa Tshekin klo 7 aamulla Suomen aikaa. 

– Hyvällä mielellä välierään. Tshekki ollaan kerran kohdattu ja hävittiin maalilla. Varmasti tiukka peli, ja hieno mahdollisuus taas meille. 

Suomalaiset Gangwonissa tiistaina 30.1. 

Maastohiihto jatkuu tiistaina sekä tyttöjen että poikien 7,5 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailulla. Taitoluistelussa vuorossa ovat tyttöjen vapaaohjelmat. Suomi kohtaa poikien jääkiekkoturnauksen välierässä Tshekin. 

Tiistain kisaohjelmassa: 

3.30 Maastohiihto N, 7,5 km (p) (Signe Jakobsson, Nelli-Lotta Karppelin, Hanni Koski) 
6.00 Maastohiihto M, 7,5 km (p) (Leevi Passila, Kalle Tossavainen, Topias Vuorela) 
7.00 Jääkiekko M, välierä FIN-CZE
7.30 Taitoluistelu N, vapaaohjelma (Iida Karhunen)  

Kisojen päivittyvä suomalaisaikataulu löytyy Gangwonin kisasivuilta. Täppää aikataulusta “change to my time”, niin kilpailuaikataulu näkyy Suomen aikaa.   

Artikkelikuva: Roni Lukkarinen

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista