Huippu-urheilun viikkokatsaus 10/2023: Arttu Heikkinen toi Suomelle lumilajikauden kahdeksannen nuorten MM-mitalin

Ennen ampumahiihtoa nuorten MM-mitaleita oli tänä talvena tullut alppihiihdosta, maastohiihdosta ja mäkihypystä. Inkki Inola varmisti kakkossijan paramaastohiihdon maailmancupin kokonaiskilpailussa. Emmi Hyrkäs oli lähellä EM-mitalia ja olympiapaikkaa ilma-aseiden EM-kisoissa. Lumilajien maailmancupit kurvaavat loppusuorilleen.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Talviolympialajit

Alppihiihto: Samu Torsti laski ensimmäisessä kilpailussa 41:nneksi ja toisessa ulos radalta maailmancupin suurpujotteluissa Kranjska Gorassa. Erika Pykäläinen keskeytti niin ikään suurpujottelussa Åressa. Eurooppa-cupin ruuhkaviikon aikana EC-pisteille laskivat Salomo Sirviö Jällivaaran suurpujotteluissa (16:s ja 23:s), Eduard Hallberg Jällivaaran jälkimmäisessä suurpujottelussa (21:s) ja Levin ensimmäisessä pujottelussa (12:s) sekä Jesper Pohjalainen (20:s) ja Jaakko Tapanainen (28:s) Levin jälkimmäisessä pujottelussa. Naiset laskivat pujotteluja Suomulla, paras suomalaissijoitus oli Silja Koskisen 33:s. Kausi paketoidaan tällä viikolla maailmancupin ja Eurooppa-cupin finaaliviikoilla.

Ampumahiihto: Arttu Heikkinen oli nuorten MM-kisojen suomalaisnimi Kazakstanissa. 19-vuotiaiden normaalimatkan 13. sija kirkastui pikamatkalla kahdeksanneksi ja takaa-ajossa pronssimitaliksi. Välissä Heikkinen ankkuroi Jimi Klemettisen ja Eeli Naumasen osuuksien jälkeen Suomen 3 x 7,5 kilometrin viestin neljänneksi. Heikkisen mitali oli Suomelle lumilajien nuorten MM-kisojen kahdeksas tällä kaudella (luvussa ei mukana alle 23-vuotiaiden ikäluokat); ennen ampumahiihtoa mitalikantaan ovat yltäneet alppihiihto, maastohiihto ja mäkihyppy. 19-vuotiaissa naisissa Suomi oli viestin kahdeksas joukkueella Saga Hurskainen, Teodora Westerlund ja Inka Hämäläinen. 22-vuotiaissa suomalaisten paras sijoitus oli Noora Keräsen 15:s takaa-ajossa.

Östersundin maailmancup oli suomalaisittain kauden vaisuin. Maailmancupin pisteille ylsivät yhteislähdöissä Olli Hiidensalo (29:s), Suvi Minkkinen (29:s) ja Mari Eder (30:s). Viesteissä miehet tulivat maaliin 12:ntena ja naiset 13:ntena. Kausi paketoidaan tällä viikolla Oslon maailmancupilla.

Curling: Naisten MM-kisat käynnistyvät Ruotsissa viikonloppuna.

Freestyle, freeski: Maailmancup jatkuu tällä viikolla slopestylella Ranskassa.

Freestyle, kumparelasku: Riikka Voutilainen ei onnistunut kumpareissa (23:s) Eurooppa-cupissa Sveitsissä, mutta parikumpareissa tuli tältä kaudelta tuttu paikka palkintokorokkeelta (kolmas). Maailmancup-kausi paketoidaan tällä viikolla Kazakstanissa, jossa ohjelmassa on sekä kumpareet että parikumpareet. Myös Eurooppa-cup päättyy tällä viikolla, Ranskassa.

Maastohiihto: Kerttu Niskanen sivakoi kahdeksanneksi ja Eveliina Piippo kymmenenneksi, kun naiset hiihtivät ensimmäistä kertaa 50 kilometriä (vapaalla) maailmancupissa Holmenkollenilla. Miehissä Juuso Tossavainen oli 27:s. Alkuviikolla hiihdetään perinteisen sprintit Drammenissa ja viikonloppuna kilpaillaan Falunissa.

Mäkihyppy: Jenny Rautionaho jatkoi noususuhdanteista loppukauttaan hyppäämällä sijoille 12 ja 11 Holmenkollenin maailmancup-osakilpailuissa. Avauskilpailussa myös Julia Kykkänen ylsi maailmancup-pisteille (23:s ja 33:s). Miehissä Niko Kytösaho hyppäsi mc-pisteille molemmissa Oslon kisoissa (27:s ja 25:s), Antti Aalto ylsi pisteille jälkimmäisessä (34:s ja 27:s). Norjan-kiertue jatkuu alkuviikolla Lillehammerissa, miehillä myös viikonloppuna Vikersundin lentomäessä.

Taitoluistelu: Vielä ennen MM-kisoja kansainvälisessä kilpailukalenterissa on kilpailut Puolassa ja Luxemburgissa tällä viikolla.

Yhdistetty: Ilkka Herola nappasi sijat 6 ja 14, kun maailmancup jatkui Holmenkollenilla. Minja Korhonen sijoittui naisten maailmancupin päätösosakilpailussa 17:nneksi ja sijoittui kokonaispisteissä 25:nneksi.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Emmi Hyrkäs ampui neljänneksi ilmakiväärissä ilma-aseiden EM-kisoissa Virossa. Jo peruskilpailussa Suomen ennätystä 631,2 sivunnut Hyrkäs hävisi pronssimitalin 1,5 pisteellä ja jäi vain kahden sijan päähän olympiapaikasta. Nelossija riitti varmistamaan paikan kesän Euroopan kisoihin. EM-finaalipaikka oli suomalaisnaisille ensimmäinen 12 vuoteen ilmakiväärissä (Marjo Yli-Kiikka, 2011). Aleksi Leppä oli miehissä 27:s tuloksella 626,7, sekaparikilpailussa Leppä ja Hyrkäs sijoittuivat 14:nneksi. Nuorissa Sonja Myllys oli parhaana suomalaisnaisena 21:s ja Aleksi Kasi -miehenä 23:s.

122 kiekkoa rikkonut Eetu Kallioinen (17:s) pääsi finaaliuusintaan skeetissä ja tuloksen 121 kirjauttanut Eemil Pirttisalo (19:s) trapissa haulikkolajien maailmancupissa Qatarin Dohassa. Satu Mäkelä-Nummela sijoittui vielä paremmin 14:nneksi, mutta tulos 116 ei riittänyt uusimaan finaalipaikasta. Miesten skeetissä Timi Vallioniemi jakoi peruskilpailussa peräti kakkossijaa tuloksellaan 124, mutta hän oli mukana kilpailussa ylimääräisenä RPO-ampujana, eikä täten päässyt ampumaan loppukilpailussa.

Beach volley: Olympiakarsintojen kannalta kriittinen vuosi käynnistyy tällä viikolla maailmankiertueen challenge-tason turnauksella Meksikossa.

Golf: Sanna Nuutinen (30:s) ja Noora Komulainen (47:s) läpäisivät neljän suomalaispelaajan joukosta cutin Euroopan kiertueella Etelä-Afrikassa. Naisten Euroopan kiertue siirtyy tällä viikolla Singaporeen, miehet puolestaan pelaavat Etelä-Afrikassa.

Miekkailu: Akseli Heinämaa ylsi suomalaisten kauden parhaaseen sijoitukseen kalpamiekkailun maailmankiertueella, kun hän sijoittui 27:nneksi Budapestin GP-turnauksessa. Matkalla kaatui muun muassa vuoden 2019 Euroopan mestari, Israelin Yuval Freilich.

Nykyaikainen viisiottelu: Laura Salminen ei ollut 36 parhaan joukossa, jotka etenivät karsinnasta jatkoon maailmancup-kauden avauksessa Egyptin Kairossa. Salminen sijoittui omassa ryhmässään 21:nneksi.

Paini: Tällä viikolla painitaan alle 23-vuotiaiden EM-kisat Romaniassa.

Purjehdus: Kansainvälinen kilpailukausi käynnistyy ILCA-luokkien EM-regatalla Italiassa. ILCA7-luokassa ehdittiin sunnuntaina purjehtimaan yksi lähtö, ILCA6:ssa regatta on vielä käynnistämättä.

Pyöräily: Lotta Henttala polki kuudenneksi kirikamppailuun huipentuneessa maailmankiertueen Miron Ronde van Drenthe -maantieajossa Hollannissa lauantaina. Keskiviikkona Henttalan on määrä polkea Belgiassa, kuten myös Wilma Aintilan, jonka kilpailuviikko jatkuu Ranskaan perjantaiksi.

Pöytätennis: Benedek Oláh raivasi karsintojen kautta paikkansa 64 pelaajan pääkaavioon maailmankiertueen ylimmän Smash-kategorian turnauksessa Singaporessa. Pääkaavion avauskierroksella tuli niukka 2–3-tappio Kanadan Eugene Wangille (ranking-60).

Ratsastus: Emma Kanerva jatkoi vahvaa alkukauttaan kouluratsastuksen maailmancupissa Hollannissa. Sekä henkilökohtaisessa ohjelmassa että vapaaohjelmassa tuli kovassa seurassa kuutossijat prosentein 74,022 ja 79,595.

Sulkapallo: Kalle Koljonen taipui kolmieräisessä Tšekin Jan Loudalle (ranking-56) karsintojen avauskierroksella maailmankiertueen turnauksessa Saksassa. Joakim Oldorff koki saman kohtalon pääkaavion avauskierroksella pienemmässä turnauksessa Portugalissa.

Tennis: Emil Ruusuvuori otti rankingilla mitattuna kauden parhaan päänahkansa, kun hän kaatoi ATP1000 Masters -tason turnauksessa Indian Wellsissä Espanjan Roberto Bautista Agutin (ranking-27) toisella kierroksella. Alexander Zverev (ranking-14) oli liikaa kolmannella kierroksella. Harri Heliövaara on edennyt tällä viikolla huipentuvan turnauksen nelinpelissä 16 parhaan joukkoon. Otto Virtanen otti uransa toisen turnausvoiton haastajakiertueella Sveitsissä, mikä nostaa hänet kirkkaasti 150 joukkoon ATP-rankingissa. Nelinpelissä Virtanen taipui puolivälierissä, Patrik Niklas-Salminen avauskierroksella.

Voimistelu: Akseli Karsikas kirjautti parhaat suomalaissijoitukset telinevoimistelun maailmancupissa Bakussa. Karsikas oli permannolla 14:s pistein 13,400, renkailla 22:s pistein 12,866, rekillä 25:s pistein 12,733 ja hypyssä 29:s pistein 12,966.

Yleisurheilu: Silja Kosonen heitti moukaria 70,17 ja sijoittui neljänneksi Euroopan heittocupissa Portugalissa. Krista Tervo oli 11:s tuloksella 66,03. Miesten moukarissa Henri Liipola oli kahdeksas tuloksella 71,21 ja Aaron Kangas yhdeksäs tuloksella 70,94.

Ei-olympialajit

Formula 1: Kauden toinen MM-osakilpailu ajetaan viikonloppuna Saudi-Arabiassa.

Karate: Bess Mänty eteni liikesarjoissa kolmanteen vaiheeseen, eli 16 parhaan joukkoon, K1 Series A:n osakilpailussa Turkin Konyassa. Melis Abat (68 kg) ja Niko Mantere (84 kg) ottivat yhdet otteluvoitot kumiten puolella.

Keilailu: Santtu Tahvanainen taisteli jälleen huippusijoituksista Yhdysvaltain PBA-kiertueella Michiganissa. Tahvanainen jäi täpärästi ulos viimeisestä vaiheesta ja oli kuudes. Osku Palermaa sijoittui 47:nneksi, Tomas Käyhkö karsiutui niukasti karsinnoissa. Tällä viikolla pelataan Ohiossa Tournament of Champions, jossa mukana on Osku Palermaa.

Muodostelmaluistelu: Team Fintastic luisteli kolmanteen perättäiseen nuorten maailmanmestaruuteensa Ranskassa. Dream Edges Junior sijoittui neljänneksi.

Ralli: Kauden kolmas MM-osakilpailu ajetaan tällä viikolla Meksikossa.

Squash: Emilia Soini eteni kolmella voitolla finaaliin haastajakiertueen turnauksessa Tanskassa. Emilia Korhosen kauden ensimmäinen turnaus Englannissa päättyi avauskierroksen tappioon.

Paralympialajit

Alppihiihto: Maailmancup-kausi huipentuu tällä viikolla tekniikkalajeihin Italian Cortinassa.

Maastohiihto: Inkki Inola sijoittui näkörajoitteisten luokassa vapaan 20 kilometrillä viidenneksi kauden viimeisessä maailmancupissa Yhdysvaltain Soldier Hollow’ssa. Viitossija riitti varmistamaan Inolalle kakkossijan maailmancupin kokonaiskilpailussa.

Pöytätennis: Timo Averjanov jäi alkulohkoon luokassa 11 Spanish Para Openissa Espanjassa.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkue kaatoi MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen päätösottelussa kotonaan Tanskan 4-1. Voitto varmisti Suomelle jatkopaikan parhaiden lohkokakkosten vertailun kautta.

Käsipallo: Miesten maajoukkue otti EM-karsintojen avausvoittonsa keskiviikkona, kun Slovakia kaatui kotona 30-27. Sunnuntain vierasottelussa Slovakia oli parempi 32-25.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.