Huippu-urheilun viikkokatsaus 21/2024: 43 vuoden tauko – Luukas Saha palautti suomalaisen judon MM-mitalikantaan

Luukas Saha varmisti MM-pronssillaan käytännössä myös olympiapaikan. Samassa onnistui moukarin SE-tuloksen nakannut Krista Tervo. Paralympialajeissa tuli viikon aikana sekä MM-mitaleita yleisurheilusta Leo-Pekka Tähden maailmanmestaruuden johdolla että EM-mitali jousiammunnasta. Tuomas Heikkilä aloitti suunnistuksen maailmancupin vakuuttavasti.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Peruskilpailussa 119 kiekkoa rikkoneen Marjut Heinosen viimeinen mahdollisuus napata olympiapaikka katosi ilmaan, kun hän jäi skeetin EM-kilpailun finaaliuusinnassa ensimmäisenä naisena ulos finaalista Italian Lonatossa ja sijoittui seitsemänneksi. Miehissä Tommi Takanen ja Timi Vallioniemi rikkoivat 120 kiekkoa ja löytyivät sijoilta 20 ja 21. Sekaparikilpailussa Heinonen ja Takanen tähtäsivät kahdeksanneksi. Pari pistesijaa tuli myös nuorista, sillä Lassi Kauppinen (119+13) ampui poikien finaalissa kuudenneksi ja sekaparikilpailussa Nea Vallioniemen kanssa viidenneksi. Tällä viikolla ammutaan Kroatiassa kivääri- ja pistoolipuolen ruutilajien EM-mitaleista.

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen jäivät karsintakaavion ensimmäiseen otteluunsa maailmankiertueen eliittitason turnauksessa Portugalissa. Tappio tuli Sveitsin parille Esmée/Zoé (maailmanranking-14) erin 1-2. Tällä viikolla edessä on challenge-tason turnaus Puolassa.

Golf: Sami Välimäki jäi cutiin PGA-kiertueella Texasissa. Täksi kaudeksi kortin miesten Euroopan kiertueelle saanut Lauri Ruuska sen sijaan läpäisi ensimmäistä kertaa cutin Belgiassa ja sijoittui 41:nneksi. Mikko Korhonen palasi vuoden pelitauoltaan, mutta ei onnistunut lunastamaan paikkaa finaalikierroksille. Naisten Euroopan kiertueella suomalaiskuusikosta cutin läpäisivät Sanna Nuutinen (40.), Linda Osala (44.) ja Ursula Wikström (54.). Samat kiertueet jatkuvat tällä viikolla: PGA Kanadassa ja Euroopan kiertueet Saksassa (miehet) ja Ruotsissa (naiset).

Judo: Luukas Saha otti Suomen lajihistorian toisen MM-mitalin ja ensimmäisen 43 vuoteen, kun hän voitti pronssiottelunsa 66-kiloisissa MM-kisoissa Arabiemiraateissa. Saha varmisti MM-mitalin myötä käytännössä myös olympiapaikan Pariisiin, vaikka ranking menee virallisesti kiinni vasta kesäkuussa. Muista suomalaisista Turpal Djoukaev onnistui voittamaan 73-kiloisissa avausottelunsa, mutta taival päättyi, kun kaaviossa oli jäljellä 32 ottelijaa. Samassa vaiheessa päättyi myös suoraan toiselle kierrokselle päässeen Martti Puumalaisen MM-kilpailu raskaassa sarjassa.

Nyrkkeily: Thaimaan olympiakarsintaturnauksen avausviikonloppuna selvisi jo, että suomalaismiehiä ei nähdä olympiakehässä, sillä Ismail Umar taipui 63-kiloisissa ja Akseli Saurama 71-kiloisissa avauskierroksella. Naiset aloittavat urakkansa alkuviikolla.

Olympiasoutu: Suomalaiset jäivät ilman olympiapaikkoja viimeisessä karsintakilpailussa, maailmankarsintaregatassa Sveitsissä. Maiju Kainlauri oli naisten yksikössä C-finaalin toinen, Joel Naukkarinen miehissä D-finaalin toinen ja kaksikossa Juho-Pekka Petäjäniemi ja Jukka-Pekka Kauppi eivät edenneet keräilyeristä.

Paini: Aapo Viitala paini kreikkalais-roomalaisen 97 kilon sarjassa pronssiotteluun, mutta taipui siinä viidennelle sijalle alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Azerbaidzhanissa. Sama tulos oli Miko Elkalalla vapaapainin 86-kiloisissa. Nestori Mannila oli kreikkalais-roomalaisen 67-kiloisissa kymmenes, samoin kuin Joona Vuoti vapaapainin 79-kiloisissa.

Painonnosto: Minni Hormavirta nosti alle 17-vuotiaiden MM-hopeaa 76 kilon sarjassa Perussa. Hopeatulos oli 91+120=211 kg.

Pyöräily: Anniina Ahtosalo polki 49:nneksi maantiepyöräilyn maailmankiertueeseen kuuluvassa etappiajossa, RideLondon Classiquessa Isossa-Britanniassa. Pistekilpailussa Ahtosalo oli 22:s. Paras etappisijoitus oli päätösetapin kymmenes.

Pöytätennis: Benedek Oláh raivasi karsinnoista tiensä 32 pelaajan pääsarjaan WTT:n contender-tason kilpailussa Brasiliassa, mutta taipui avauskierroksella Kanadan Edward Lylle (ranking-39). Finaalivaiheessa pelaavan kokoonpanon ulkopuolelle jäänyt Alex Naumi juhli keskiviikkona Ruotsin Pingisliganin mestaruutta. Oláh jatkaa olympiarankingpisteiden metsästystä tällä viikolla Argentiinassa.

Ratsastus: Henri Ruoste säväytti uudella ratsullaan Tiffanys Diamond kolmen tähden kouluratsastuskilpailuissa Saksan Aachenissa. GP-ohjelmassa ratsukko oli neljäs prosentein 72,391 ja vapaaohjelmassa toinen prosentein 74,149.

Tennis: Suomalaispelaajilla oli mestaruuksien täyteinen viikko Euroopan kentillä, sillä Harri Heliövaara juhli ATP250-tason turnausvoittoa nelinpelissä Ranskan Lyonissa, Laura Hietaranta niin ikään nelinpelipyttyä (kaksinpelissä puolivälierissä) ITF-kiertueen W35-tasolla Itävallassa ja Linus Lagerbohm juhli sekä kaksin- että nelinpelin voittoa ITF:n juniorikiertueen J100-tasolla Virossa. Anastasia Kulikova taipui kaksinpelin välierissä ITF-kiertueen W15-tasolla Espanjassa. Emil Ruusuvuori meni kaksinpelin toiselle kierrokselle ATP250-tasolla Sveitsissä, mutta vetäytyi turnauksesta sen jälkeen. Patrik Niklas-Salmisen pelit haastajakiertueella Pohjois-Makedoniassa päättyivät nelinpelin avauskierroksella. Tällä viikolla käynnistyy Ranskan avoimet, jonka pääsarjaan paikan sai Emil Ruusuvuoren ja Harri Heliövaaran seuraksi Otto Virtanen, joka tapui karsintafinaalissa, mutta palkittiin peruutuspaikalla.

Voimistelu: Anastasia Rogozhina neliottelun finaaliin rytmisen EM-kisoissa Unkarissa ja sijoittui siinä 22:nneksi pistein 120,900. Rogozhinan karsintapisteistä vain 0,100 pisteen päähän jääneen Emmi Piiroisen kohtalo oli pudota ensimmäisenä finaalista (25:s pistein 91,300). Suomen joukkue oli kaksiottelussa 16:s pistein 46,650. Telinevoimistelun challenge cup käynnistyi Bulgarian Varnassa, jossa suomalaismiehet saavuttivat kaksi finaalipaikkaa. Emil Woivalin oli permannolla kuudes pistein 12,900 ja Marcus Pietarinen hevosella seitsemäs pistein 13,066. Tällä viikolla WCC jatkuu Slovenian Koperissa.

Yleisurheilu, heittolajit: Silja Kosonen heitti kovassa kansainvälisessä seurassa Eugenen Timanttiliigassa viidenneksi huipputuloksella 73,97. Se ei riittänyt kuitenkaan viikon pisimpään kotimaiseen moukarikaareen, sillä Krista Tervo heitti perjantaina Lahdessa uuden SE-tuloksen, 74,63. Lahdessa nähtiin myös kova keihäskisa, jonka voitti Oliver Helander tuloksella 84,43. 80 metrin kerhoon saatiin myös uusi jäsen, kun Eemil Porvari oli toinen tuloksella 80,87.

Yleisurheilu, hyppylajit: Euroopan mestari Wilma Murto avasi ulkoratakautensa Lahden GP-kilpailussa perjantaina ja voitti normaalia lyhyemmällä vauhdilla hypätyllä tuloksellaan 460. Elina Lampela oli toinen (450) ja Saga Andersson neljäs (430). Lyhyemmällä vauhdilla aloitti myös Senni Salminen, joka hyppäsi kolmiloikan voittoon tuloksella 13,99. Täsmälleen saman tuloksen loikki Kristiina Mäkelä Ranskassa sunnuntaina sijoituttuaan toiseksi. Heta Tuuri hyppäsi torstaina Virossa korkeuden voittoon tuloksella 189, päihittäen myös kolmanneksi tuloksella 186 hypänneen Ella Junnilan.

Yleisurheilu, kestävyyslajit: Vasta täksi kaudeksi 3000 metrin esteisiin siirtynyt Ilona Mononen paransi jo toisen kerran toukokuussa alle 23-vuotiaiden Suomen ennätystä juostuaan Lahdessa toiseksi ajalla 9.36,88. Aika rikkoi myös EM-rajan. Joonas Rinne juoksi 1500 metriä Norjassa kahdesti: Bergenissä keskiviikkona kulki 3.37,87 ja Jessheimissa perjantaina ennätykseen 3.37,22. Tonniviitosen ennätyksensä pani uusiksi myös Ranskassa lauantaina neljänneksi ajalla 4.04,76 juossut Nathalie Blomqvist. Tukholman Timanttiliigaan valmistautuva Eveliina Määttänen juoksi 800 metriä Slovakiassa perjantaina 2.01,27, mikä riitti viidenteen sijaan.

Yleisurheilu, pika- ja aitajuoksut: Reetta Hurske oli pika-aidoissa toinen perjantaina Slovakiassa ajalla 12,89. Lotta Harala juoksi Jyväskylässä keskiviikkona kolmanneksi ajalla 12,95. Lahdessa perjantaina alkuerä kulki 12,98, mutta finaalissa tuli vilppilähtö. Miesten pika-aidoissa Elmo Lakka juoksi Jyväskylässä toiseksi ajalla 13,50, mutta Santeri Kuusiniemi on nousemassa haastamaan Lakan kotimaisen valta-aseman: Jyväskylässä Kuusiniemi juoksi 13,64 ja sunnuntaina Unkarissa jo 13,58, mikä riitti kakkossijaan.

Myös Kristiina Halonen juoksi samassa Budapestin kilpailussa toiseksi pitkissä aidoissa ajallaan 56,03. Samana päivänä Belgian Brysselissä Viivi Lehikoinen oli seitsemäs ajalla 56,24 ja Hilla Uusimäki 11:s ajalla 57,00. Uusimäki vastasi kuitenkin kolmikon viikon kovimmasta noteerauksesta, sillä Jyväskylässä keskiviikkona kellot pysähtyivät aikaan 55,80.

Paralympialajit

Ampumaurheilu: EM-kisat Espanjassa käynnistyvät tällä viikolla.

Jousiammunta: Jean-Pierre Antonios tähtäsi W1-luokassa EM-hopeaa Italiassa. Puolivälierissä pudonnut Jere Forsberg sijoittui avoimessa taljajousessa kuudenneksi.

Pöytätennis: Ykkösluokassa pelaava Timo Natunen voitti kaksi kolmesta alkulohko-ottelustaan paralympiakarsintaturnauksessa Thaimaassa, mutta kun lohkopelit menivät ristiin, Natunen karsiutui lohkokolmosena kuuden pelaajan pudotuspelivaiheesta.

Triathlon: Liina Nuoranne kilpailee viikonloppuna maailmancupissa Espanjassa.

Yleisurheilu: Suomen joukkue saavutti MM-kisojen jälkimmäiseltä viikolta kolme mitalia. Leo-Pekka Tähti voitti T54-luokassa satasen maailmanmestaruuden ajalla 13,78 ja Esa-Pekka Mattila säesti menestystä viidennellä sijallaan ajalla 14,33. Teijo Kööpikkä pukkasi F57-luokassa kuulan MM-pronssia tuloksella 14,74. Jo avausviikolla 400 metrin MM-pronssin ottanut Henry Manni otti samanvärisen mitalin myös T34-luokan sataselta ajalla 15,76, minkä lisäksi 800 metriltä tuli nelossija ajalla 1.43,12. Petteri Peitso heitti F11-luokan kiekossa kuudenneksi tuloksella 34,35. Kotimaassa paralympiapaikat jo lunastaneista urheilijoista Marjaana Heikkinen heitti keskiviikkona Jyväskylässä keihästä lupaavasti 17,73 ja Iida Lounela hyppäsi perjantaina Lahdessa pituutta 500.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Helmarien EM-karsinta jatkuu perjantaina vierasottelulla Hollannissa.

Jääkiekko: Leijonat sijoittui kahdeksanneksi MM-kisoissa Tšekissä. Hankalan alkusarjataipaleen jälkeen lohkonelosena puolivälieriin edennyt Suomi haastoi tosissaan Ruotsin, mutta tie nousi pystyyn, kun Ruotsi voitti jatkoajalla 2-1.

Lentopallo: Miesten maajoukkue jatkoi Euroopan kultaisessa liigassa Espanjassa samalla tavalla kuin kotiturnauksessaan: tuloksena oli voitto ja tappio. Viro kaatui 3-1, mutta Espanja oli Suomea parempi samoin numeroin. Tällä viikolla alkulohko pelataan päätökseen Tšekissä. Naiset puolestaan pelaavat viikonloppuna hopeisen liigan alkulohkoa Unkarissa.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi 13:nneksi Monacon GP:ssä.

Formula 4: Luka Sammalisto jatkaa Italian F4-sarjaa viikonloppuna Imolassa.

Formula Regional: Tuukka Taponen ajoi Euroopan sarjan toisena kilpailuviikonloppuna Belgian Spassa sijoitukset 13 ja 5. Neljän osakilpailun jälkeen Taponen on sarjassa kolmantena.

Karate: Marokossa käydään tällä viikolla K1 Premier Leaguen osakilpailu.

Keilailu: Peppi Konsteri oli parhaana suomalaisena 33:s PWBA-kiertueella Wisconsinin Green Bayssä. Niko Oksanen keilasi ainoana suomalaisena 12 parhaan finaaliin Euroopan kiertueella Tanskassa. PWBA-kiertue jatkuu tällä viikolla Nashvillessä.

Ralli: MM-sarja jatkuu tällä viikolla Italiassa.

Suunnistus: Tuomas Heikkilä oli viikonlopun suomalaisnimi, kun maailmancup käynnistyi Sveitsissä: pudotussprintissä Heikkilä oli kolmas ja sprintissä toinen. Pudotussprintin finaalissa nähtiin myös Teemu Oksanen, joka oli kuudes. Naisten puolella Inka Nurminen ja Venla Harju olivat välierissä. Sprintissä Heikkilää säesti parhaiten Akseli Ruohola yhdeksännellä sijallaan.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.