Huippu-urheilun viikkokatsaus 22/2024: Suomalainen nyrkkeily mukana myös Pariisissa – Pihla Kaivo-oja otteli Thaimaasta olympiapaikan

Pihla Kaivo-oja eteni Thaimaassa voitosta voittoon. Helmarit pani kivikovan Hollannin tiukoille EM-karsinnoissa – ja saa mahdollisuuden revanssiin heti tällä viikolla. Suunnistuksessa Suomen sprinttiviestijoukkue nousi maailmancupin palkintokorokkeelle. Tällä viikolla käynnistyvät yleisurheilun EM-kisat, joihin Nathalie Blomqvist, Eveliina Määttänen ja Elina Lampela lähtevät todistetusti ennätyskunnossa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Aleksi Leppä jatkoi kovaa finaaliputkeaan pienoiskiväärin asentokilpailussa ruutilajien EM-kisoissa Kroatiassa, kun peruskilpailun tulos 589 riitti kahdeksan parhaan joukkoon. Finaalissa Leppä sijoittui kuudenneksi tuloksella 419,6. Kilpailussa oli jaossa myös viimeiset olympiapaikat, mutta ne jäivät suomalaisten ulottumattomiin, sillä Leppä oli paikan hankkinut jo aiemmin. Naisissa paras suomalainen oli Marianne Palo, joka oli 21:s tuloksella 587. Marko Talvitie oli olympiapistoolissa 32:s tuloksella 557. Nuorissa Lauri Syrjä oli pienoiskiväärin asentokilpailussa 15:s tuloksella 576. Sunnuntaina käynnistyi jo kiväärilajien maailmancup Saksan Münchenissä ilmakiväärillä; Aleksi Leppä oli 61:s tuloksella 626,4.

Beach volley: Taru Lahti-Liukkosen ja Niina Ahtiaisen mahdollisuudet lunastaa rankingin kautta olympiapaikka Pariisiin menivät, kun viidestä ottelustaan kolme voittanut kaksikko ei yltänyt 17. sijaa korkeammalle maailmankiertueen haastajatason turnauksessa Puolassa. Anniina Parkkinen ja Vilhelmiina Prihti karahtivat karsintojen avausotteluunsa. Olympiamahdollisuus on olemassa vielä Nations cupissa kesäkuun puolessavälissä.

Golf: Sami Välimäki läpäisi cutin ja sijoittui 35:nneksi PGA-kiertueella Kanadassa. Miesten Euroopan kiertueella Saksassa sekä Mikko Korhonen (49:s) että Lauri Ruuska (57:s) pelasivat finaalikierroksilla. Naisten Euroopan kiertueella Ruotsissa suomalaisseitsikosta cutin läpi menivät Sanna Nuutinen (13:s), Emily Penttilä (13:s), Noora Komulainen (35:s) ja Ursula Wikström (49:s). Euroopan kiertueiden yhteisturnaus Ruotsissa pelataan tällä viikolla. LPGA-kiertue jatkuu Yhdysvaltain New Jerseyssä, LIV-kiertue puolestaan Houstonissa.

Miekkailu: 18:nneksi sijoittunut Akseli Heinämaa oli paras suomalainen kalvan alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Turkissa.

Nyrkkeily: Pihla Kaivo-oja varmisti kevään jälkimmäisessä olympiakarsintaturnauksessa Thaimaassa, että suomalainen nyrkkeily on mukana myös Pariisin olympialaisissa. Kaivo-oja voitti 50-kiloisissa kaikki kolme otteluaan ja tarrasi puolivälierävoitollaan yhteen neljästä olympiapaikasta. Myös Vilma Viitanen voitti kolme ottelua, mutta 60-kiloisissa oli jaossa vain kolme olympiapaikkaa, joten tappiot välierässä ja box off -ottelussa jättivät Viitasen nuolemaan näppejään.

Pyöräily: Lotta Henttala ajoi viidenneksi UCI:n 1.1-tason maantieajossa Belgiassa sunnuntaina. Tällä viikolla Henttala ja Anniina Ahtosalo ajavat saman tason maantieajot Belgiassa viikonloppuna.

Pöytätennis: Benedek Oláh raivasi jälleen karsintojen kautta paikan pääsarjaan WTT:n contender-tason kilpailussa Argentiinassa, mutta Saksan Benedikt Duda (ranking-42) oli vahvempi pääsarjan avauskierroksella. Tällä viikolla Oláh on rankingpistejahdissa saman tason kilpailussa Kroatiassa.

Sulkapallo: Nella Nyqvist pelaa tällä viikolla future-tason kilpailun Liettuassa.

Tennis: Harri Heliövaara on edennyt Henry Pattenin kanssa kolmannelle kierrokselle Ranskan avointen nelinpelissä. Kaksinpelissä sekä Emil Ruusuvuori että Otto Virtanen taipuivat avauskierroksella. Patrik Niklas-Salminen otti uransa viidennen nelinpelin turnausvoiton haastajakiertueella, kun hän juhli voittoa Italiassa. Oskari Paldanius puolestaan juhli kaksinpelin turnausvoittoa ITF:n juniorikiertueen J300-tasolla Belgiassa – raivattuaan ensin paikan pääsarjassa karsintojen kautta. Nelinpelissäkin Paldanius oli välierissä. Naisten puolella Anastasia Kulikovan pelit ITF-kiertueen W50-tasolla Portugalissa ja Laura Hietarannan W35-tasolla Itävallassa päättyivät puolivälieriin – Hietarannalla myös nelinpelissä.

Voimistelu: Joona Reiman lunasti paikan hypyn finaaliin World challenge cupissa Slovenian Koperissa. Karsinnassa toiseksi korkeimmat pisteet 14,250 saavuttanut Reiman oli finaalin viides pistein 14,150. Naisissa lähimmäs finaalia pääsi Anni Vuorikoski, joka oli eritasonojapuilla 11:s pistein 12,450.

Yleisurheilu, heittolajit: EM-kisat Roomassa käynnistyvät perjantaina.

Yleisurheilu, hyppylajit: Elina Lampela hyppäsi perjantaina Ruotsissa Suomen kaikkien aikojen seivästilaston kakkoseksi, kun hän voitti kilpailun tuloksella 463. Heta Tuuri juhli puolestaan korkeuden voittoa Virossa tiistaina ylitettyään riman korkeudesta 191.

Yleisurheilu, kestävyyslajit: Nathalie Blomqvist kellotti Oslon Timanttiliigassa Norjassa torstaina 3000 metrin Suomen ennätyksen 8.32,23. Eveliina Määttänen ei Oslossa onnistunut optimaalisesti (kuudes ajalla 2.00,89), mutta Tukholman Timanttiliigassa Ruotsissa kulki sunnuntaina paremmin: ennätysnoteeraus 1.59,59 ja kolmossija.

Yleisurheilu, pika- ja aitajuoksut: Reetta Hurske juoksi Ostravassa tiistaina pika-aidat aikaan 12,98 ja sijoittui neljänneksi. Viivi Lehikoinen oli pitkissä aidoissa kuudes ajalla 56,25.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Helmarit taipui EM-karsinnan kolmannessa ottelussaan Hollannille vieraissa maalein 0-1. Mahdollisuus revanssiin tulee heti tiistaina, kun Hollanti tulee vierailulle Suomeen. Huuhkajat kohtaa maaotteluissa vieraissa Portugalin tiistaina ja Skotlannin perjantaina.

Lentopallo: Naisten maajoukkue on aloittanut Euroopan hopeisen liigan neljän voiton putkella. Unkarissa pelatussa toisessa turnauksessa Suomi kaatoi Latvian ja Unkarin 3-1. Alkulohkovaihe päättyy tällä viikolla Färsaarilla. Miehet pelasivat kultaisen liigan alkulohkonsa päätökseen Tšekissä. 3–2-voitto isännistä piti lopputurnaushaaveet elossa, mutta ne murenivat perjantain 2–3-tappioon Romanialle.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarja jatkuu tällä viikolla Kanadassa.

Formula 4: Luka Sammalisto avasi pistesarakkeensa Italian F4-sarjassa viikonloppuna Imolassa, kun hän ajoi viikonlopun kolmannessa kilpailussa seitsemänneksi. Avauskisassa Sammalisto oli 12:s, toisesta tuli keskeytys.

Formula Regional: Euroopan mestaruussarjan kolmas kilpailuviikonloppu ajetaan tällä viikolla Hollannin Zandvoortissa.

Karate: Björn Kulovuori ja Niko Mantere jäivät 84-kiloisissa alkulohkoon K1 Premier Leaguen osakilpailussa Marokossa. Kulovuori voitti yhden kolmesta ottelustaan.

Keilailu: Naisten EM-kisat käynnistyvät Ranskassa tällä viikolla.

Pyöräsuunnistus: Suomen joukkue saavutti seitsemän mitalia Puolan EM-kisoista, jotka avasivat samalla maailmancup-kauden. Mitalit toi kolme urheilijaa; Ruska Saarelan, Samuel Pökälän ja Andre Hagan saalis oli kullakin kulta, hopea ja pronssi. Hopean kolmikko pokkasi sekaviestistä, kultaa toi Pökälä sprintistä sekä Saarela ja Haga keskimatkalta. Pronssit tulivat sprintistä (Haga) ja pitkältä matkalta (Saarela ja Pökälä).

Ralli: Sami Pajari ajoi WRC2-luokan voittoon Sardinian MM-rallissa. Yleiskilpailussa Pajarin vauhti riitti kuudenteen sijaan.

Suunnistus: Suomen joukkue Maija Sianoja, Miika Kirmula, Tuomas Heikkilä ja Venla Harju oli toinen maailmancupin sprinttiviestissä Italian Genoassa. Henkilökohtaisessa sprintissä sekä Kirmula että Harju suunnistivat kuudennelle sijalle.

Paralympialajit

Ampumaurheilu: EM-kisat Espanjassa ammutaan tällä viikolla.

Triathlon: Liina Nuoranne keskeytti kauden avauskilpailunsa maailmancupissa Espanjassa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.