Huippu-urheilun viikkokatsaus 23-24/2023: Huuhkajat makeaan EM-karsintavoittoon Sloveniasta

Huuhkajat vankisti asemiaan taistelussa EM-lopputurnauspaikoista kotivoitolla Sloveniasta. Yleisurheilussa on ollut SE-tehtailuviikot, ja vahvaa tulosta on taottu muutenkin laajalla rintamalla. Emil Ruusuvuori otti alkuvuoden kovimman päänahkansa ja eteni välieriin asti Hollannissa. Keilailun EM-kisoista oli tuomisina yksi mitali.

HUOM! Huippu-urheilun viikkokatsaus jää kesätauolle. Viikkojen 25-31 katsaus ilmestyy viikon 32 (7. elokuuta alkava viikko) aikana.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajien EM-karsinta jatkui perjantaina kotiottelulla Sloveniaa vastaan. Tuloksena oli maukas 2–0-voitto. Maanantaina vastassa Helsingissä on San Marino. Helmarit kohtaa heinäkuussa maaotteluissa Islannin vieraissa ja Skotlannin kotonaan.

Koripallo: Miesten maajoukkue pelaa kesäkuussa neljä maaottelua ns. Rising Stars -kokoonpanolla. Elokuun alussa vastassa on kotona Liettua, ja mukana jo ydinkokoonpano. Juniorimaajoukkueet pelaavat EM-turnauksia läpi kesän. Pääikäluokassa (U20) naiset pelaavat A-divisioonassa Liettuassa elokuun taitteessa ja miehet B-divisioonassa Pohjois-Makedoniassa heinäkuussa.

Lentopallo: Suomen miesten maajoukkueen mahdollisuus lopputurnauspaikkaan Euroopan kultaisessa liigassa katosi 0–3-tappioihin Slovakian vieraana ja kotona Tšekkiä vastaan. Päätösottelun kotivoitto Virosta 3-1 varmisti kuitenkin lohkon kakkospaikan.

Rugby-7: Naisten maajoukkue sijoittui kolmanneksi Europe 7s trophyn osaturnauksessa Kroatiassa. Neljää perättäistä voittoa seurasi välierätappio Turkille, mutta pronssiottelussa kaatui Georgia. Seuraava turnaus pelataan Unkarissa heinäkuussa. Miesten maajoukkue oli puolestaan kuudes Euroopan conference 1 -sarjan turnauksessa Serbiassa. Ainoa voitto tuli Maltasta, minkä lisäksi isäntämaalta nipistettiin tasapeli.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Samuel Ruusunen rikkoi 115 kiekkoa ja sijoittui parhaana suomalaisena 11:nneksi trapissa nuorten maailmancupin jälkimmäisellä viikolla Saksan Suhlissa. Kivääripuolella parhaat sijoitukset olivat Lauri Syrjän 21:s (575) ja Alexandra Rosenlewin 22:s (579) pienoiskiväärin asentokilpailussa. Elokuun alkuun mennessä tähdätään muun muassa nuorten MM-kisat Etelä-Koreassa, Euroopan kisat Puolassa ja haulikkolajien EM-kisat Itävallassa. Kaksi jälkimmäistä kilpailua ovat myös karsintakilpailuja Pariisin Olympialaisiin.

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen pelasivat yhdeksänneksi maailmankiertueen haastajatason turnauksessa Latviassa. Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén sijoittuivat samalle sijalle future-tason kilpailussa Ranskassa. Kesä on kiireistä aikaa, sillä maailmankiertuetta pelataan kaikilla tasoilla pitkin kesää – mukaan lukien future-tasolla Helsingissä heinäkuun taitteessa – ja elokuun ensimmäisenä viikonloppuna pelataan myös EM-kisat Itävallassa.

Breaking: Anniina ”AT” Sono Tikka edustaa Suomea Euroopan kisoissa Puolassa. Jaossa on yhdelle myös olympiapaikka.

Golf: Tapio Pulkkanen oli ainoa suomalainen, joka läpäisi cutin Euroopan kiertueiden yhteisturnauksessa Ruotsissa. Pulkkanen sijoittui 32:nneksi. Cut-raja oli kova naisille myös Saksassa menneenä viikonloppuna, sillä viikonloppuna pelasi vain Linda Osala (66:s). Matilda Castrén sijoittui 30:nneksi LPGA-kiertueella New Jerseyssä, mutta Michiganissa cut-raja jäi ylittämättä. Kesällä kaikkien kolmen pääkiertueen ohjelmat ovat tiiviitä; kohokohtina ovat major-turnaukset (naisilla PGA Championship, US Open ja Evian Championship sekä miehissä Sami Välimäki mukana The Openissa) ja naisten Euroopan kiertueen kotiturnaus Pickalassa heinäkuun taitteessa.

Jousiammunta: Ida-Lotta Lassila ja Antti Tekoniemi ovat mukana tähtäinjousessa Euroopan kisoissa Puolassa. Elokuun taitteessa ammutaan MM-kisat Saksassa. Kilpailut avaavat myös Pariisin olympiakarsinnat.

Judo: Keskikesän merkittävin turnaus on grand slam -tason turnaus Mongoliassa juhannuksena.

Lainelautailu: Eeli Timperi eteni keräilyerien neljännelle askelmalle asti MM-kisoissa El Salvadorissa. Timperin lopullinen sijoitus oli 49:s. Lukas McMahon putosi jo aiemmin ja sijoittui 121:nneksi.

Miekkailu: Niko Vuorinen oli parhaana suomalaisena 17:s kalvan EM-kisoissa Bulgariassa. Keskikesällä ohjelmassa on Euroopan kisat Puolassa ja MM-kisat Italiassa.

Nykyaikainen viisiottelu: Euroopan kisoissa Puolassa on jaossa myös kahdeksan olympiapaikkaa.

Nyrkkeily: Euroopan kisat Puolassa toimivat myös Euroopan maanosakarsintana Pariisin Olympialaisiin.

Olympiasoutu: Kasper Hirvilampi souti kevyen yksikön C-finaalin voittoon (13:s) maailmancupissa Italiassa. Yksiköissä Joel Naukkarinen oli 22:s. Heinäkuussa soudetaan kauden kolmas maailmancup Sveitsissä ja alle 23-vuotiaiden MM-kisat Bulgariassa.

Paini: Espanjassa käydään heinäkuun taitteessa alle 20-vuotiaiden EM-kisat. Yleisessä sarjassa on kesällä perinteisiä turnauksia ympäri Eurooppaa.

Purjehdus: Vielä ennen kauden päätavoitetta, olympialuokkien MM-regattaa Hollannissa, käydään juhannusviikolla maailmancupia Saksan Kielissä ja heinäkuussa test event Marseillen olympiavesillä.

Pyöräily: Anniina Ahtosalo ajoi jo neljännen kerran tällä kaudella viiden parhaan joukkoon maantiepyöräilyn ammattilaiskiertueella, kun hän ajoi viidenneksi kirikamppailuun huipentuneessa 136 kilometrin maantieajossa Belgiassa. Jaakko Hänninen ajoi 110:nneksi kahdeksan etappia käsittäneessä Sveitsin ympäriajossa ja Lotta Henttala oli 107:s kahden etapin etappiajossa Ranskassa. Niko Heikkilä ajoi kahdesti toiseksi kansainvälisissä maastopyöräilykilpailuissa Ruotsissa menneellä viikolla. Pyöräilylajien MM-kisat käynnistyvät Skotlannissa elokuun alkupäivinä.

Pöytätennis: Benedek Oláh ja Alex Naumi edustavat Suomea Euroopan kisoissa Puolassa.

Ratamelonta: Suomea edustaa neljän urheilijan joukko Euroopan kisoissa Puolassa. Heinäkuussa käydään nuorten MM-kisat Italiassa.

Sulkapallo: Kalle Koljonen eteni puolivälieriin asti kansainvälisessä turnauksessa Ranskassa ottaen avauskierroksella alkuvuoden kovimman päänahkansa, Tanskan Magnus Johannesenin (ranking-38). Joakim Oldorff pakotti Taipein Su Li Yangin (ranking-51) kolmanteen erään molemmissa turnauksissa Pohjois-Mariaaneilla, mutta taipui molempien turnausten toisella kierroksella. Koljonen ja Nella Nyqvist pelaavat Euroopan kisoissa, Koljonen myös maailmankiertueen 500-tason turnauksessa Kanadassa heinäkuussa.

Taekwondo: Viisi suomalaista ottelee Euroopan kisoissa Puolassa.

Tennis: Emil Ruusuvuori otti alkuvuoden kovimman päänahkansa lyömällä Italian Jannik Sinnerin (ATP-9) nurmikauden avausturnauksessa, ATP250-tason turnauksessa Hollannissa. Ruusuvuori taipui välierissä ja nelinpelissä puolivälierissä. Otto Virtasen nurmikausi on alkanut vaisummin, sillä kahdessa haastajatason turnauksessa Isossa-Britanniassa tie nousi pystyyn avauskierroksella. Anastasia Kulikova eteni 16 parhaan joukkoon sekä ITF-kiertueen W40-tason turnauksessa Tunisiassa että W60-tason turnauksessa Espanjassa. Laura Hietaranta eteni välieriin sekä kaksin- että nelinpelissä W15-tasolla Bosnia-Hertsegovinassa, mutta Serbiassa karsiutuminen tuli heti avauskierroksella. Keskikesän kohokohta on kauden kolmas grand slam -turnaus Wimbledonin nurmikentillä heinäkuun ensimmäisellä puolikkaalla. Naiset pelaavat tällä viikolla Billie Jean King Cupin Euroopan III-ryhmää Pohjois-Makedoniassa.

Uinti: Ida Hulkko juhli Suomen mestaruutta Porissa kaikilla rintauintimatkoilla: 50 metriä kulki aikaan 31,27, satanen 1.07,94 ja sprintterille harvinaisempi 200 metriä 2.29,44. Miesten puolella Matti Mattsson voitti satasen ja päämatkansa 200 metriä ajalla 2.11,69. Muista maajoukkueuimareista Ari-Pekka Liukkonen voitti 50 metrin vapaan ajalla 22,85 ja Fanny Teijonsalo ajalla 25,81. Laura Lahtinen urakoi lähinnä päämatkojensa ulkopuolella voittaen 200 metrin vapaan ajalla 2.03,86. Nuorisokaartista Louna Kasvio voitti vapaauintimatkat 400 metristä 1500 metriin (4.21,11, 8.54,48 ja 16.51,30 SE) sekä 400 metrin sekauinnin nuorten SE-ajalla (4.49,35). Aliisa Soini puolestaan juhli perhosuintimatkoilla; erityisen maukas oli satasen voitto Laura Lahtisen nenän edestä ajalla 1.00,83. Heinäkuussa käydään ensin nuorten EM-kisat Serbiassa ja kuun jälkimmäisellä puoliskolla yleisen sarjan MM-kisat Japanissa.

Voimistelu: Saara Kokko sijoittui parhaimmillaan permannolla 15:nneksi pistein 11,966 challenge cupissa Kroatiassa.

Yleisurheilu: Viimeisten parin viikon aikana on pidetty SE-murskajaisia ympäri Eurooppaa. SE-tehtailun aloitti Viivi Lehikoinen juoksemalla 400 metrin aidat Espanjan Huelvassa aikaan 54,40. Lehikoinen osoitti kuntonsa kestävyyden juoksemalla Genevessä toiseksi ajalla 54,95 ja Paavo Nurmi Gamesissa kolmanneksi ajalla 54,88.

Seuraavaksi rikkoutui sadan metrin aitojen Suomen ennätys, kun Reetta Hurske tykitti Jyväskylän GP-kilpailuissa alkuerissä 12,70. Finaalissa Hurskeen aika oli 12,80. Paavo Nurmi Gamesissa Hurske oli viides ajalla 12,97 (alkuerissä 12,92) ja Kuortaneella syntyi 12,85 aavistuksen liian kovaan myötätuuleen (+2,2 m/s). Alle 13 sekunnin ovat juosseet myös Annimari Korte (Espoossa 12,83 ja 12,88 sekä Jyväskylän alkuerissä 12,98) sekä Lotta Harala, joka rikkoi rajapyykin ensimmäistä kertaa Paavo Nurmi Gamesin alkuerissä (12,99). Finaalissa Harala oli seitsemäs ajalla 13,07.

SE-vauhtia piti myös Samuli Samuelsson sadalla metrillä. SE-aikaa sivunnut 10,16 syntyi jo Espoossa edellisviikonloppuna ja Kuortaneella lauantaina kellot pysähtyivät aikaan 10,12. Välissä Samuelsson jäi Paavo Nurmi Gamesissa alkueriin ajalla 10,38. Kuortaneen ennätysjuoksussa myös Riku Illukka tuli hyvää vauhtia (10,31).

Suomen ennätystä hätyytteli Kuortaneella myös Silja Kosonen moukarissa MM-rajan rikkoneella kaarellaan 73,78. Kosonen on takuuvarmassa kunnossa, sillä viikkoa aiemmin Tammelassa leka lensi mittaan 73,50 ja Paavo Nurmi Gamesissa 72,56. Kuortaneella (toinen) ja Turussa (kolmas) Kosonen otti myös hyvät sijoitukset maailman valioiden joukossa. 70 metrin ylitti useasti myös Suvi Koskinen, sillä Kööpenhaminassa lensi 70,39, Tammelassa 70,02 ja Kuortaneella 71,10 – välissä Turussa tulokseksi jäi 61,95. Jyväskylän GP-kilpailussa miesten kauden kärkitulokseksi saatiin 75,74 Aaron Kankaan heittämänä.

Kovassa seurassa on kilpaillut myös Wilma Murto seipäässä. Pariisin Timanttiliigassa Murto oli neljäs tuloksella 461. Paavo Nurmi Gamesissa tuli voitto kovalla tuloksella 475 ja Kuortaneella jälleen tuloksella 461. Paavo Nurmi Gamesissa suomalaiset ottivat kolmoisvoiton, kun Elina Lampela hyppäsi ennätyksensä 456 ja Saga Andersson 446. Lampela oli Kuortaneella kolmas tuloksella 445, lisäksi hän otti voiton Prahassa tuloksella 430.

Timanttiliigassa Pariisissa kilpaili myös Topi Raitanen, joka sijoittui 3000 metrin esteiden ME-kilpailussa 13:nneksi ajalla 8.22,00. Turussa Raitasen askel painoi sen verran, että tulos karkasi 8.43,46:een. Keskimatkoilla Joonas Rinne juoksi 800 metrin ennätyksensä 1.45,81 Turussa ja 1500 metrin ennätyksensä 3.37,80 Kuortaneella vetäen vanavedessään Santtu Heikkisenkin kelpo aikaan 3.38,59. Naisten kasilla Eveliina Määttäsestä tuli Turussa toinen suomalainen kahden minuutin alittaja, kun kellot pysähtyivät aikaan 1.59,96, mikä oikeutti viitossijaan. Määttänen on varmassa kunnossa, sillä Prahassa tuli kakkossija ajalla 2.01,97 ja Kuortaneella voitto ajalla 2.01,95.

Oliver Helander säväytti Paavo Nurmi Gamesin keihäskilpailussa heittämällä 87,32 ja ottamalla kakkossijan kovassa seurassa. Toni Kuusela sijoittui viidenneksi 82,42 kantaneella kaarellaan. Kuusela heitti myös Kuortaneella, jossa 80,79 riitti nelostilaan.

Pituussuuntaisissa hypyissä Jessica Kähärä hyppäsi Jyväskylän GP-kilpailussa pituuden ennätyksensä 647 ja Kuortaneella kolmiloikkaa 13,87. Vielä Turussa Kähärä (13,76) taipui niukasti Kristiina Mäkelälle (13,77) loikkapaikalla. Kristian Pulli leiskautti Kuortaneella pituutta 795. Hypyssä oli rahtunen liikaa myötätuulta (+2,3 m/s), mutta sallituissa olosuhteissa lensi 785.

Kesän kilpailukalenteri jatkuu tiiviinä. Kotimaassa järjestetään myös alle 23-vuotiaiden EM-kisat Espoossa 13.-16. heinäkuuta.

Ei-olympialajit

Biljardi: Kim Laaksonen otti straight poolin Euroopan mestaruutensa jatkoksi vielä ysipallon EM-pronssia EM-kotikisoista Tampereelta. Lisäksi Suomen joukkue saavutti neljä henkilökohtaista puolivälieräpaikkaa.

Cheerleading: EM-kisat käydään Italiassa heinäkuun taitteessa.

Enduro: MM-sarjassa keskikesä on enimmäkseen hiljaiselon aikaa, mutta Slovakiassa ajetaan heinäkuussa.

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi toisen kerran MM-pisteille tällä kaudella, kun hän oli kymmenes Kanadan GP:ssä. Heinäkuussa ajetaan peräti neljä osakilpailua: Itävallassa, Isossa-Britanniassa, Unkarissa ja Belgiassa.

Formula 1 -veneet: MM-sarja jatkuu Ranskassa heinäkuun alussa.

Formula 4: Tuukka Taponen jatkaa kauttaan Italian F4-sarjassa Monzassa juhannuksena ja Ranskassa Paul Ricardin radalla heinäkuussa.

Karate: Titta Keinänen selvitti tiensä kahdeksan parhaan joukkoon ennen kuin taipui maailmanlistan ykköselle, Kazakstanin Sofya Berultsevalle tasatuloksella 0-0 K1 Premier Leaguessa Japanissa. Björn Kulovuori jäi alkulohkoon. Keinänen on tällä viikolla mukana Euroopan kisoissa Puolassa.

Keilailu: Suomen miehet eivät pystyneet toistamaan viime vuoden huippumenestystään EM-kisoissa Ranskassa. Juhani Tonterin, Santtu Tahvanaisen ja Tomas Käyhkön pronssi triosta jäi joukkueen ainoaksi mitaliksi. Pistesijoja tuli neljä: Jarno Lahden viides ja Käyhkön kahdeksas singlestä, Tahvanaisen puolivälierä mastersista ja joukkuekilpailun kahdeksas sija.

Sanna Oksanen nappasi arvokkaan seiskasijan PWBA-kiertueen osakilpailussa Clevelandissa. Myös Peppi Konsteri (26:s) oli hyvissä asemissa. US Openissa Oksanen (26:s), Ani Juntunen (27:s) ja Konsteri (29:s) karsiutuivat niukasti 24 parhaan joukosta. Keskikesällä kilpaillaan PWBA-kiertueen lisäksi Euroopan kiertuetta.

Potkunyrkkeily: Suomi saavutti Unkarin maailmancupista 11 mitalisijaa, joista yhdeksän yleisestä sarjasta. Kultaa iski Tatu Maunu full contact alle 63,5 kilon sarjasta. Maunu on yksi neljästä suomalaisesta myös Euroopan kisoissa Puolassa.

Ralli: Juhannuksena ajetaan Safari-ralli Keniassa, heinäkuussa Viron MM-ralli ja elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Jyväskylän MM-ralli.

Rallicross: Niclas Grönholm ajoi MM-sarjan toisessa osakilpailussa Norjassa toiseksi. Sama kakkostila on Grönholmilla näpeissä myös MM-sarjassa. Heinäkuussa jatketaan Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa, elokuun alussa Belgiassa.

Squash: Ammattilaisturnaukset pyörivät myös kesällä.

Suunnistus: Kesän kohokohta on maastomatkojen MM-kisat Sveitsissä heinäkuun puolessavälissä. Myös maailmancupia kilpaillaan elokuun alussa Tšekissä.

Paralympialajit

Ampumaurheilu: Heinäkuussa kilpaillaan maailmancupia Kroatiassa.

Jousiammunta: Tšekki isännöi MM-kisoja heinäkuun puolenvälin jälkeen. Jaossa on myös paikkoja Pariisin paralympialaisiin.

Maalipallo: Suomen miehet sijoittuivat toiseksi ja naiset neljänneksi Nations Cup -turnauksessa Saksassa. Miehet taipuivat seitsemässä ottelussaan vain kahdesti turnauksen voittaneelle Yhdysvalloille. Naiset voittivat kolme neljästä alkusarjan ottelustaan, mutta taipuivat molemmissa mitalipeleissään.

Pöytätennis: Luokassa 11 pelaava Timo Averjanov jäi ilman otteluvoittoja Virtus Global Games -monilajitapahtumassa Ranskassa.

Uinti: Nader Khalili urakoi Virtus global games -monilajitapahtumassa Ranskassa. Paralympialajeissa Khalili ylsi finaaliin 200 metrin vapaauinnissa (4. / 2.00,83), sadan metrin rintauinnissa (7. / 1.16,74) ja 200 metrin sekauinnissa (ei uinut finaalia). Muilla matkoilla viikon kohokohta oli kultamitali 800 metrin vapaauinnissa ajalla 8.54,34. Elokuun taitteessa käydään MM-kisat Isossa-Britanniassa.

Yleisurheilu: Suomen ennätyksiä on nähty myös parayleisurheilijoilta. Petteri Peitso heitti F11-luokassa kiekkoa Laihialla kansainvälisestikin kunnioitettavat 40,40 metriä. Amanda Kotaja puolestaan kelasi Kuortaneella 400 metriä T54-luokan SE-aikaan 54,93.

Kotaja on takonut Euroopan ennätyksensä tuntumaan tiuhaan sadalla metrillä: Jyväskylässä 15,71, Paavo Nurmi Gamesissa 15,83 ja Kuortaneella 15,66. Niin ikään T54-luokassa kilpailevan Leo-Pekka Tähden sarja samoista kilpailuista: 14,00, 14,06 ja 13,95. Välissä Tähti kelasi Porissa peräti 13,75, mutta myötätuulta oli takana tilastokelvottomat 4,1 metriä sekunnissa. Henry Manni kelasi T34-luokassa Jyväskylässä satasen 15,79 ja Paavo Nurmen stadionilla 15,83.

Marjaana Heikkinen heitti F34-luokassa keihästä Jyväskylässä 17,03 ja Kuortaneella 16,93. Kuortaneella kilpaili myös F57-luokkaan luokituksen alkukesästä saanut kuulahirmu Teijo Kööpikkä, joka pukkasi tuloksen 14,45. Parayleisurheilun MM-kisat käydään Pariisissa heinäkuun puolessavälissä, ja jaossa on myös paikkoja ensi vuonna samassa kaupungissa järjestettäviin paralympialaisiin.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista