Huippu-urheilun viikkokatsaus 50/2022-1/2023: Kerttu Niskanen hiihti toiseksi Tour de Skillä

Kerttu Niskasen lisäksi myös Krista Pärmäkoski väläytti palkintokorokevauhtia Tour de Skillä. Harri Heliövaara kipusi ensimmäistä kertaa urallaan tenniksen maailmanlistan TOP10:een aloitettuaan vuoden turnausvoitolla. Wilma Murto avasi hallikautensa maailmanluokan tuloksella. Joulunpyhien ympärillä tuli rohkaisevia suomalaistuloksia useammankin lumilajin maailmancupista.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

HUOM! Huippu-urheilun viikkokatsaus on edellisen kerran ilmestynyt maanantaina 12.12. Tässä artikkelissa on koottuna tapahtumat viikoilta 50, 51, 52 ja 1. Huippu-urheilun viikkokatsaus palaa normaaliin viikkorytmiin ensi viikon maanantaina.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Vauhtilajeihin keskittyvä Elian Lehto on ollut suomalaisnimi joulun molemmin puolin. Jo joulukuun puolessavälissä Lehto otti ensimmäiset maailmancup-pisteensä Val Gardenan syöksyssä sijoittumalla 20:nneksi (kaksi päivää myöhemmin sijoitus 39:s). Vauhti on tuonut myös huippusijoituksia Eurooppa-cupissa: St. Moritzin syöksyssä kuudes ja kahdesti kolmas Wengenin super-G:ssä. Maailmancupin pisteille ylsi myös Samu Torsti Adelbodenin suurpujottelussa lauantaina (24:s).

Naisten puolella joulunpyhien paras maailmancup-sijoitus oli Riikka Honkasen 39:s Zagrebin pujottelussa. Eurooppa-cupissa Honkanen oli 18:s pujottelussa Italiassa, Erika Pykäläinen puolestaan sijoilla 16 ja 19 suurpujotteluissa. Myös Turo Torvinen ylsi Eurooppa-cupissa pisteille sijoituttuaan 30:nneksi suurpujottelussa Sveitsissä. Maailmancupit jatkuvat tällä viikolla naisten pujottelulla Flachaussa ja miehillä Wengenissä, jossa lasketaan sekä tekniikka- että vauhtilajeja.

Ampumahiihto: Mari Ederin vahva kausi jatkui molemmin puolin joulua, etenkin pikamatkalla, jolla hän sijoittui viidenneksi Ranskan Annecyssä ja kymmenenneksi Slovenian Pokljukassa. Takaa-ajot toivat sijoitukset 15 ja 16, Annecyn yhteislähtö sijan 22. Myös Suvi Minkkinen takoo tasaisen vahvasti maailmancupin pisteille: pikamatkoilla 31:s ja 25:s, molemmissa takaa-ajoissa 30:s. Minkkinen edusti Tuomas Harjulan kanssa Suomea myös Pokljukan parisekaviestissä, jossa tuloksena oli neljäs sija (sekaviestissä Suomi 15:s). Harjula säväytti henkilökohtaisilla matkoilla Annecyssä; yhteislähdössä sijoitus oli kymmenes, takaa-ajossa 19:s ja pikamatkalla 36:s. Olli Hiidensalo oli Annecyssä sijoilla 23, 28 ja 28, Pokljukassa 39:s ja 31:s. Brezno-Osrblien IBU-cupissa menneenä viikonloppuna nuori Arttu Heikkinen oli pikamatkan 11:s ja super sprintin 14:s, Otto Invenius säesti sijoituksilla 14:s ja 16:s. Tällä viikolla maailmancupia kilpaillaan Saksan Ruhpoldingissa, IBU-cupia Slovenian Pokljukassa.

Freestyle: Jon Sallinen avasi halfpipen maailmancup-kauden vahvasti Yhdysvaltain Copper Mountainilla ennen joulua sijoittumalla viidenneksi. Big airissa suomalaisia ei nähty finaaleissa: Anni Kärävä oli 12:s ja Elias Syrjä 17:s. Kumparelaskussa Severi Vierelän seitsemäs sija parikumpareissa oli suomalaisittain parasta antia Ranskan Alpe d’Huezissa käydyssä maailmancupissa ennen joulua. Kumpareissa paras oli Jimi Salonen (29:s). Slopestylen maailmancupia lasketaan Sveitsin Laaxissa viikonloppuna.

Lumilautailu: Myös lumilautailijat laskivat ennen joulutaukoa Copper Mountainilla. Kalle Järvilehto meni miesten big air -finaaliin sijoittuen kahdeksanneksi. Naisissa Carola Niemelä oli 11:s. Big airin maailmancup päättyy tällä viikolla Itävallan Kreischbergissä, minkä jälkeen loppukausi lasketaan slopestylea.

Maastohiihto: Kerttu Niskanen hiihti kokonaiskilpailun toiseksi perinteisellä Tour de Ski -kiertueella. Niskanen oli jokaisella etapilla 15 parhaan joukossa, parhaina perinteisen kympin takaa-ajon kakkostila (osuusaikojen ykkönen) Val Müstairissa, 15 kilometrin perinteisen yhteislähdön kolmostila Val di Fiemmessä, nelostila vapaan loppunousussa sekä viides sija Oberstdorfissa kympin perinteisellä. Krista Pärmäkoski oli toinen Oberstdorfissa sekä kympin perinteisellä että 20 kilometrin takaa-ajossa vapaalla, mutta Pärmäkoski joutui keskeyttämään Tourin. Pärmäkoski on väläytellyt sprintissä, sillä hän sijoittui viidenneksi sekä ennen joulua Davosissa vapaalla että Val di Fiemmessä perinteisellä. Toisena suomalaisena naisena maaliin asti Tourilla hiihti Anne Kyllönen, sijalla 19.

Miehissä koko Tourin kiersivät Perttu Hyvärinen (18:s) ja Markus Vuorela (33:s). Hyvärisen paras etappisijoitus oli 16:s Val Müstairin kympin perinteisen takaa-ajossa (osuusajoissa kymmenes). Iivo Niskanen oli saman kilpailun 14:s (osuusajoissa kahdeksas) ennen Tour-keskeytystään. Ennen joulua hiihdetyssä Davosin maailmancupissa nuorisokaarti väläytti vapaan 20 kilometrillä, sillä Arsi Ruuskanen hiihti kahdeksanneksi ja Remi Lindholm 11:nneksi.

Mäkihyppy: Antti Aalto oli parhaana suomalaisena 33:s ja Vilho Palosaari 39:s Keski-Euroopan mäkiviikon kokonaistuloksissa. Aalto hyppäsi maailmancupin pisteille Innsbruckissa (27:s), Palosaari ensimmäistä kertaa urallaan Garmisch-Partenkirchenissä (26:s). Ennen joulua Aalto oli 25:s Engelbergin ensimmäisessä kilpailussa, mäkiviikolla ilman pisteitä jäänyt Niko Kytösaho 23:s jälkimmäisessä.

Myös naisilla oli Villachiin ja Ljubnoon sijoittunut mäkiviikko, jossa Jenny Rautionaho oli kokonaispisteissä 28:s ja Julia Kykkänen 36:s. Rautionahon sijoitukset olivat 30-24-41-24, Kykkänen ylsi pisteille vain viimeisessä osakilpailussa (25:s). Naisten maailmancup jatkui jo Japanin Sapporossa, jossa Rautionaho sijoittui 29:nneksi ja 27:nneksi. Naiset jatkavat Japanin Zaossa tällä viikolla, miehet hyppäävät Puolan Zakopanessa.

Pikaluistelu: Samuli Suomalainen takoi ennen joulua Calgaryn maailmancupissa tasaisen sijoitussarjan B-ryhmässä: 500 metrillä 24:s (36,13), tonnilla 24:s (1.10,66) ja tonniviitosella 23:s (1.48,63). Loppiaisviikonloppuna Suomalainen sijoittui 18:nneksi sprinttereiden EM-kisoissa Norjassa.

Taitoluistelu: Janna Jyrkinen (174,42), Valtter Virtanen (202,19) ja Juulia Turkkila/Matthias Versluis (201,54) voittivat Suomen mestaruudet ennen joulua Joensuussa. Kolmikko nimettiin myös edustamaan Suomea EM-kotikisoissa tammikuun lopulla.

Yhdistetty: Ilkka Herola on ollut kilpailusta toiseen paras suomalainen maailmancupissa joulun ympärillä: Ramsaussa sijoitukset kuudes ja kymmenes, Otepäässä toinen (yhteislähtöhiihto) ja 11:s. Eero Hirvosen sijoitukset samoissa kilpailuissa olivat 11:s, 13:s, 7:s ja 26:s. Otepään jälkimmäisessä kilpailussa Hirvosen edelle ennätti Otto Niittykoski (23:s), jonka nousukunnosta oli viitteitä jo Rukan continental cupissa ennen joulua (kymmenes ja neljäs). Otepäässä käytiin myös sekajoukkuekilpailu, jossa Suomi oli neljäs. Naisten puolella Minja Korhonen oli Ramsaussa 17:s ja 18:s, Otepäässä 16:s. Tällä viikolla miehet kilpailevat Klingenthalissa.

Kesäolympialajit

Golf: Sami Välimäki sijoittui 11:nneksi Euroopan kiertueen vuoden viimeisessä turnauksessa Mauritiuksella. Tällä viikolla pelataan Arabiemiraateissa.

Judo: Martti Puumalainen oli jouluviikolla mukana Israelissa järjestetyssä masters-turnauksessa. Avausottelusta tuli voitto, mutta tappio maailmanrankingin kasille päätti rankingissa sijalle 14 nousseen Puumalaisen turnauksen.

Painonnosto: Hannes Keskitalo päätti suomalaissuoritukset MM-kisoissa Kolumbiassa sijaan 14 109-kiloisissa yhteistuloksella 150+195=345 kg. Janette Ylisoinin (93+110=203 kg) loppusijoitus oli 28:s ja Jutta Selinin (89+108=197 kg) 31:s olympiasarjassa 71 kiloa.

Pöytätennis: Benedek Oláh päätti syyskauden Ranskan liigassa kahteen voittoon joulunalusviikolla. Ranskan liiga jatkuu keskiviikkona. Tammikuun ohjelmassa on myös maailmankiertueen turnaus Qatarissa.

Sulkapallo: Virossa pelataan tällä viikolla kansainvälinen turnaus, jossa kotimaan kärki avaa vuoden 2023.

Tennis: Harri Heliövaara aloitti vuoden 2023 makealla ATP250-tason turnausvoitolla Australian Adelaidessa. Voitto sinkautti Heliövaaran ensimmäistä kertaa urallaan nelinpelin maailmanlistalla kymmenen parhaan joukkoon, yhdeksänneksi. Emil Ruusuvuoren turnaus Intian Punessa päättyi tappioon toisella kierroksella. Anastasia Kulikova pelasi vielä vuoden viimeisinä viikkoina kaksi ITF-kiertueen W25-tason turnausta Intiassa, yltäen finaaliin ja välieriin. Uusi vuosi alkoi Thaimaassa W40-tasolla ja päättyi 2. kierroksella. Otto Virtanen puolestaan taipui Australian avointen karsinta-avauksessaan. Heliövaara jatkaa tällä viikolla Adelaidessa, jossa pelaa myös Ruusuvuori. Kulikova jatkaa W40-tasolla Thaimaassa ja Laura Hietaranta pelaa saman tason kilpailun Tallinnassa.

Uinti: Suomen viiden hengen joukkue saavutti kaksi finaalipaikkaa ja neljä välieräpaikkaa joulun alla uiduista lyhyen radan MM-kisoista Australiasta. Finaaliin ylsivät Laura Lahtinen (200 metrin perhosuinti) ja Veera Kivirinta (50 metrin rintauinti). Kumpikin sijoittui kahdeksanneksi.

Yleisurheilu: Aku Partanen käveli juuri ennen joulua voittoon Irlannissa 20 kilometrillä ajalla 1.24.22. Hallikautta käynnisteltiin menneenä viikonloppuna. Euroopan mestari Wilma Murto aloitti kautensa ylittämällä riman uransa toiseksi korkeimmasta korkeudesta 475 Kuortaneella. Elina Lampela oli toinen tuloksella 440, miehissä paras oli Mikko Paavola (553). Annimari Korte puolestaan rykäisi 60 metrin aidat aikaan 8,06 Lahdessa.

Ei-olympialajit

Formula 1 -veneet: Alec Weckström ajoi kauden päätösosakilpailuissa Arabiemiraateissa kaksi neljättä sijaa. Samalle sijalle Weckström päätyi myös MM-sarjassa. Sami Seliö oli ensimmäisessä kilpailussa toinen, mutta toinen päättyi tekniseen vikaan. Keskeytykset leimasivat Seliön kautta, minkä takia hän päätyi sijalle 12 MM-sarjassa. Kalle Viippo ajoi Arabiemiraateissa sijat yhdeksän ja viisi päätyen MM-sarjassa kymmenenneksi.

Hiihtosuunnistus: Maailmancup käynnistyy tällä viikolla Itävallan Ramsausta.

Keilailu: Jesse Kallio sijoittui parhaana suomalaisena yhdeksänneksi Euroopan kiertueen avanneessa pronssitason turnauksessa Tukholmassa. Viikonloppuna käynnistyi Helsingissä perinteinen Ballmaster Open.

Muodostelmaluistelu: Helsinki Rockettes luisteli joulun alla voittoon kansainvälisessä kilpailussa Latviassa.

Paralympialajit

Alppihiihto: Santeri Kiiveri laski kaksi kertaa sijalle 16 super-G:ssä Itävallan maailmancupissa ennen joulua. Suurpujottelut peruttiin. Tällä viikolla kilpaillaan Sveitsin Veysonnazissa tekniikkalajeja.

Lumilautailu: Tällä viikolla Pyhällä lasketaan maailmancupia.

Maastohiihto: Inkki Inola päätti ennen joulua Vuokatin maailmancup-avauksen toiseen kakkossijaansa näkörajoitteisten luokassa, kymmenen kilometrin perinteisellä. Tällä viikolla maailmancup jatkuu Sloveniassa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat pelaa tällä viikolla Portugalissa kaksi talvimaaottelua. Vastassa ovat Ruotsi ja Viro.

Jääkiekko: Naisleijonat on pelannut kaudella 2022-2023 kahdeksan EHT-ottelua ja voittanut niistä jokaisen. Toinen neljän voiton putki tuli Ruotsin turnauksessa ennen joulua. Leijonat pelasi EHT-kiekkoa Sveitsissä. Avausottelussa Tšekki oli parempi maalein 3-2 ja toisessa Ruotsi voittolaukauskilpailun jälkeen 4-3, mutta isäntämaa Sveitsin Suomi kaatoi 4-1.

Alle 20-vuotiaiden poikien MM-kisoissa Suomi sijoittui viidenneksi taivuttuaan puolivälierässä Ruotsille täpärästi 2-3. Alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat käynnistyivät Ruotsissa sunnuntaina, ja Suomi kärsi Kanadalle tappion maalein 0-8.

Tappara lunasti paikkansa mestarien liigan välieriin lyömällä kotiottelussaan ruotsalaisen Röglen 5-1. Jukurit sen sijaan taipui puolivälierissä ruotsalaiselle Luulajalle 1-5 ja 1-3. Välierien ensimmäinen ottelu Tapparan ja sveitsiläisen Zugin välillä pelataan tiistaina Tampereella.

Käsipallo: Miesten maajoukkue juhli loppiaisviikonloppuna Baltic Cupin voittoa Latviassa. Liettua kaatui välierässä 27-26 ja Viro loppuottelussa 31-29.

Lentopallo: Kaikki suomalaisjoukkueet putosivat lentopallon eurocupeista joulun alla. Savo Volley hävisi miesten CEV Cupissa myös vierasottelunsa romanialaiselle Arcada Galatille erin 1-3. LP Kangasala ja Kuusamon Pölkky hävisivät sekä koti- että vierasottelunsa naisten CEV Cupissa 0-3; Kangasala kroatialaiselle Mladostille ja Kuusamo slovenialaiselle Mariborille.

Salibandy: Sekä Classic miehissä että TPS naisissa ylsivät Euroopan mestarien cupin loppuotteluun Lempäälässä loppiaisviikonloppuna pelatussa turnauksessa. Suomalaisjoukkueet joutuivat taipumaan finaaleissa ruotsalaisvastustajilleen, Classic Falunille 1-2 ja TPS Thorengruppenille 2-5.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.