Jälleen hieno päivä olympialaduilla – Joni Mäelle huikea neljäs sija sprintissä

Joni Mäki raivasi tiensä miesten vapaan sprinttihiihdon finaaliin ja taisteli mitalista vielä loppusuoralla. Matka ei aivan riittänyt, mutta Mäen uskomaton hiihto toi hänelle uran ensimmäisistä olympialaisista neljännen sijan, joka on samalla suomalaisten kautta aikojen paras henkilökohtainen sprinttisijoitus. Kisan voiton vei Norjan Johannes Høsflot Klæbo ennen Italian Federico Pellegrinoa ja Venäjän Alexander Terentjeviä.   

Karsinta oli raskas, mutta Mäki paransi otteitaan kisan edetessä.  

– Ei ollut hirveää luottoa tuohon erään lähtiessä, mutta kyllä se siitä sitten lähti kuitenkin taittumaan erä erältä. Tuo loppu; vähän mäkeen joutui aina passaamaan, ettei aivan vedä itseään seinään. Loppu tuli tänään tosi hyvin. Siihen olen todella tyytyväinen. Kyllä se vähän yllätyksenä tuli, että oli se pronssi siinä ihan käden ulottuvilla, niin lähellä. Monta vuotta on tehty töitä sen eteen ja uskottu siihen valmentajan kanssa, niin ei se saisi olla liian iso yllätys, mutta kyllä se tänään karsinnan jälkeen on pienimuotoinen yllätys, iloinen Mäki kuvasi.  

Lauri Vuorinen selviytyi karsinnasta helposti jatkoon, mutta ensimmäisessä erävaiheessa sauvarikko vei mahdollisuudet semifinaalivaiheeseen.  

– Eihän siinä olisi tarvinnut hiihdellä kuin molemmat sauvat ehjänä, niin välieriin oltaisiin menty heittämällä. Ylivoimaisesti kovavauhtisin erä. Tiesin siinä vaiheessa, että ei muuta kuin jatketaan vetoa, niin sillä mennään välieriin. Ylivoimaisesti uran paras hiihto, mutta ei tässä nyt mitään positiivista ole, kun tuommoinen käy. Täällähän pitäisi tehdä se tulos, eikä se paljon lämmitä, vaikka kulku olisi millainen, jos tulosta ei tule. Ei sitä kuitenkaan kukaan muista. Se on vain ikävä tosiasia.  

Suomalaisnaiset jäivät karsintavaiheeseen 

Naisten sprintti oli ruotsalaisten juhlaa. Ykköspaikan nappasi Jonna Sundling ennen maannaistaan Maja Dahlqvistiä. Yhdysvaltojen Jessie Diggins otti pronssia. Suomalaisnaisten matka katkesi karsintoihin. Epäonneakin oli matkassa, kun Jasmi Joensuun kohtaloksi koitui niin ikään sauvarikko jo aikaisessa vaiheessa ja peli oli menetetty.  

– Hiihto tuntui tosi hyvältä ja olin erittäin hyvässä paikassa. Suksi liukui loistavasti. Sieltä sisältä tuli ilmeisesti norjalainen ja rikkoi sauvan siinä ihan mäen alussa. En ihan heti saanut sauvaa, enkä tiennyt yhtään, missä tulee tyttöjä ja lähdin sillä sitten hiihtämään sillä katkenneella sauvalla. Sitten tajusin, että eipä tässä enää ole mitään tehtävissä. Sain kyllä sauvan, mutta kun yritin pysyä peesissä tai perässä, en sitten pysynyt, kertoo pettynyt Joensuu.   

Katri Lylynperä kuvasi vauhdin olleen karsinnassa kovaa.  

– Karsinnan jälkeen oli aika tuskainen olo, mutta palauduin ihan ok. Ihan kohtuullisen tuoreelta tuntui tuohon erään mennessä, mutta vauhti oli vaan raakaa. Pieni nitkahdus tuohon mäen päälle ja siitä sitten aika lailla tekemätön paikka, vaikka ihan ehjän suorituksen pystyikin tekemään. Mutta ei sieltä, kun pikkaisenkin jää, niin tällä radalla pysty nousemaan.  

Jasmin Kähärä oli tyytyväinen ennakkoluulottomaan karsintahiihtoonsa.   

– Kyllä sanoisin, että se aika-ajo oli varmaan yksi elämäni parhaita hiihtoja. Vähän harmittaa se erähiihto. Kyllä mä toivon, että olisin ollut paremmin kamppailussa jatkopaikasta. Nämä on tärkeitä kokemuksia ja oppeja, mitä tästäkin kisasta nyt saa ja mistä on varmasti hyötyä jatkossa.  

Päävalmentaja Teemu Pasanen summasi tyytyväisenä päivän kulkua.  

– Joni finaalissa, ja taisteli mitalista aivan loppusuoran loppuun asti. Lähellä oli, mutta 4. sija on hieno näissä karkeloissa. Laurilla ja Jasmilla näytti hyvältä hiihto ja olisi varmasti ollut paukkuja hyviin suorituksiin tänään, mutta sauvarikkoja ja siihen meni jatkomahdollisuudet erissä. Se vähän harmittaa, että ei nähty ihan, mihin olisi ollut mahdollisuudet.   

– Positiivinen päivä ehdottomasti ja jatkui siitä, miten kaksi edellistä kisapäivää on mennyt. Jatkui edelleen sama positiivinen kierre, niin tästä on kyllä hyvä jatkaa seuraaviin päiviin.  

Kärävä 9:s freeskin big airin olympiafinaalissa 

Freeskin olympiahistorian ensimmäiset big air -mitalit jaettiin aikaisin aamulla Suomen aikaa. Voittoon laski todella kovatasoisessa finaalissa viimeisellä tempullaan säväyttänyt Kiinan Eileen Gu huippupistein 188.25.   

Viimeisenä karsinnasta finaaliin päässyt Anni Kärävä paransi karsinnasta niin temppujaan kuin sijoitustaankin ollen upeasti ensimmäisessä arvokilpailufinaalissaan yhdeksäs. Kuten karsinnassakin, finaalissa laskettiin kahden parhaan erisuuntaan tehdyn tempun yhteispisteet.   

Ensimmäisellä kierroksella Kärävä teki tuplakorkki 10 mute gräbillä ja sai siitä 81 pistettä. Toisella kierrokslla Kärävä haki tempun toiseen suuntaan ja teki feikki ysin. Tempusta puuttui ote ja Kärävän pisteet olivat tasan 54.   

Kolmannella hypyllään Kärävä tyylitteli uudelleen ensimmäisen temppunsa ja sai siitä pisteet 82.50. Näin ollen Kärävän yhteispisteiksi tuli 136.  

Olympiadebytantin big air -kisat sujuivat hienosti, sillä Kärävä ländäsi kaikki laskunsa karsinnassa ja finaalissa.    

– Mä oon ollut tietoinen, että taso on tosi kova. Yleensä mä seuraan telkkarista näitä finaaleja. Oon otettu, että voin olla tällaisessa finaalissa mukana. Hyvä fiilis lähteä kohti slopestyleä, kun on nyt jo saavuttanut jotain tosi arvokasta, Kärävä iloitsi.  

Valmentaja Juha Mourujärvi:  

– Pitkään mietittiin, että kumpaa lähdetään vikalla tekemään, mutta tuplakymppi tuntui varmemmalta. Ei voi olla kun ylpeä, että ensimmäiset olympialaiset ja yhdeksäs sija. Tosi ylpeä Annista ja sen tekemästä työstä. Tämä on tosi iso asia meidän lajille Suomessa.   

Normaalimatka Fillon Mailletin juhlaa – Seppälä 23:s 

Ampumahiihdon miesten normaalimatkan olympiavoittoon hiihti Ranskan Quentin Fillon Maillet kahdella sakkominuutilla. Ranskalaisen hiihtovauhti oli vakuuttavaa, sillä toiseksi tullut ja nollat neljän paikan kilpailussa ampunut Valko-Venäjän Anton Smolski jäi voittajasta 14,8 sekuntia. Kolmas oli kaksi sakkominuuttia ampunut Norjan Johannes Bö.   

Suomen nelikosta paras oli Tero Seppälä, joka oli lopputuloksissa 23:s. Seppälän kohtaloksi koitui ensimmäinen pystypaikka, josta hän ampui kaksi sakkominuuttia. Muut paikat Seppälä selvitti hienosti.    

– Sitä on uskallettava yrittää, jos haluaa taistella niistä kärkisijoista. Tuossa lähtöryhmäjutussa halusin yrittää kokeilla, että ammuntaa saisin helpotettua ja ammunta kulkikin aivan hyvin. Kolme paikkaa nollille, että yksi paikka oli siellä huono välissä. Sitten kaksi viimeistä kierrosta latu hidastui tosi paljon. Vaikka voimia tuntui olevan, mutta ei kello vain enää tykännyt yhtään, vaikka kuinka yritti, Seppälä kertasi.  

Olosuhde muuttui auringon laskiessa.  

– Ei se saman tien muuttunut, mutta pikkuhiljaa. Huomasi selvästi, että kahdella vikalla kiekalla keli kylmeni ja että alamäessä rupesi viima naamaan tuntumaan. Ei onnistunut tänään, mutta kokeillaan ensi kerralla. 

Neljäntenä ensimmäiseen olympiakilpailunsa startannut Heikki Laitinen ampui ensimmäisen paikan nollille, mutta seuraavilta paikoilta sakkominuutteja tuli yhteensä viisi. Laitinen oli lopputuloksissa 66:s.  

– Vähän kaksijakoiset fiilikset. Kisa lähti käyntiin tosi hyvin ja hiihto oli ihan hyvää kolme kierrosta, mutta vähän tummui loppua kohti – kaksi viimeistä kierrosta oli vaikeampaa. Ammunta oli myös kaksijakoinen: molemmista pystyistä kakkonen niin se jätti vähän hampaankoloon. Makuilta nolla ja yksi, se on ihan ok vielä, Laitinen summasi kisaansa.   

Olli Hiidensalo onnistui makuuammunnoissa, mutta pystypaikat tuottivat hankaluuksia yhteensä viiden sakkominuutin verran. Lopputuloksissa Hiidensalo oli 74:s.  

– Pehmeää menoa oli tuolla ladulla. Kun huomasi tuossa alussa, ettei ole mies tai suksi parhaimmillaan, niin ajattelin, että otan rauhassa ja panostan ammuntoihin. Makuut meni hyvin, mutta pysty oli tänään aivan liian haastavaa. En vaan saanut tauluja alas. Toki siinä oli nyt huolimattomuuttakin, mutta oli myös haastettakin aika paljon. Viisi sakkoa pystyltä on ehdottomasti aivan liikaa, että siitä saisi maksimissaan ykköset ottaa tai mieluusti ei yhtään, mutta eihän toi hyvä lopputulos sitten ollut, Hiidensalo kertoi.  

Tuomas Harjula oli olympiadebyytissään 81. Harjula ampui yhteensä neljä sakkominuuttia kolmelta ensimmäiseltä ampumapaikalta, mutta onnistui viimeisellä pystypaikalla pudottamaan kaikki taulut.   

– Totaalinen floppihan se oli. Semmoinen niitä nyt on ollut mulla tätä vaihtelua. Just ennen olympialaisiin lähtöä oli ihan kohtuu hyviä kisoja ja tuntui, että suunta on oikea. Nämä samat ongelmat tuli nyt sitten taas esiin. Ladullahan ne vaikeudet on, mutta vaikuttaa se sinne penkkatyöskentelyynkin.  

Naisleijonille ensimmäinen voitto – Venäjän olympiajoukkue kukistui lukemin 5–0 

Päivän ottelussa nähtiin Naisleijonilta aivan uudenlaista otetta, kun joukkue löi Venäjän olympiajoukkueen lukemin 5–0.   

Suomi pääsi heti ensimmäisessä erässä pelin päälle ja Sanni Rantala onnistui laukomaan Suomen 1–0 johtoon. Onnistumisia nähdään myös erän viime metreillä, kun Michelle Karvinen kasvatti maalieron 2–0 Suomen ylivoimatilanteessa.   

Toisessa erässä Suomen vakuuttavat otteet jatkuivat, kun Jenniina Nylund vei Suomen 3–0 johtoon. Suomalaistykitys jatkui, kun Minnamari Tuominen ja Susanna Tapani laukoivat lähes perättäin Naisleijonat 5–0 johtoon.   

Kolmas erä ei kuitenkaan tuottanut enää maaleja. Venäjän joukkueen peli piristyi, mutta Suomi säilytti johtoasemansa vahvana loppuun asti.  

– Koitettiin koota itsemme eilisestä. Me kuitenkin koko ajan tiedettiin, mihin me pystytään ja kaikkia varmaan harmitti aika paljon sen eilisen pelin jälkeen. Nyt me vain koottiin itsemme tähän. Kyllähän tämä auttaa tosi paljon, että saatiin tähän kohtaan eka voitto. Nyt alkaa sitten kuitenkin tosipelit, että ne vasta ratkaisee jatkon. Huomasi, että kopissakin oli vapautunut fiilis kaikilla, Tapani kommentoi pelin jälkeen.   

Päävalmentaja Juuso Toivola oli myös tyytyväinen joukkueen otteisiin.  

– Oli helpottunut nähdä, miten joukkue pelasi. Eilen sanoin, että joukkue oli valmistautunut hyvin peliin, mutta tulos ei ollut hyvä. Tänään ne molemmat natsasi. Olen todella tyytyväinen. Laajalla rintamalla maaleista on apua koko joukkuehenkeen ja tähän meidän tulokseen. 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista