Kärävä freeskin big airin finaaliin – Peltolan kolmas hyppy ilahdutti

Freeskin historian ensimmäinen olympiaesiintyminen big air -kilpailumuodossa nähtiin varhain maanantaiaamuna, kun naiset avasivat urakkansa karsintakilpailulla. Suomen Anni Kärävä oli 12:s kahden hypyn yhteispistein 144.50. Karsinnan voiton nimiinsä nappasi Kanadan Megan Oldham.  

Kolmen kierroksen karsinnassa oli mukana kaikkiaan 26 laskijaa. Karsinnassa kahden parhaan hypyn pisteet laskettiin yhteen – kuitenkin niin, että temppujen oli oltava erilaisia.  

Kärävä teki ensimmäisellä kierroksella tuplakorkki 10 mute gräbillä puhtaasti ja sai siitä pisteet 82.50. Toisella kierroksella Kärävä ländäsi fakie 720 eli takaperin kaksi kierrosta itsensä ympäri. Hyppy jäi vähän lyhyeksi ja Kärävä sai siitä 52.50 pistettä. Kolmannella kierroksella Kärävä toisti toisen kierroksen hypyn ja paransi pisteitään 62:een. Kärävän yhteispisteet siis 144.50.  

Kärävä joutui jännittämään viimeiseen laskijaan asti aukeaako finaalipaikka.   

– Piti ihan loppuun asti jännittää ja mä oon ihan sikaonnellinen – mä oon tosi onnellinen vaan. Ajatus olympiafinaalista kuulostaa aika hullulle! Halusin ottaa kaiken irti ja nauttia. Oli iloinen ja hyvä fiilis! Eka temppu meni tosi hyvin, tuplatonni on mulle uusi temppu ja feikkiseiskaa voi aina parantaa, pieni tauko oli siitä niin oli kiva saada se jaloilleen, Kärävä iloitsi.   

Valmentaja Juha Mourujärvi oli tyytyväinen suojattinsa suorituksiin.  

– Suoritukset meni tosi hyvin. Eka hyppy oli Annin paras tupla, mitä se on täällä tehnyt. Vähän aikaa jännättiin miten käy. Koko kausi on odotettu, milloin se finaalipaikka tulee. Nyt se tuli sitten olympialaisissa! Tosi hienoa, vaikea on keksiä sanoja, kun kovan työn alla se on ollut. Olen ylpeä Annista ja siitä, että olen saanut olla tässä vierellä auttamassa. Sanattomaksi meinaa mennä.  

Simo Peltola jäi karsintaan – kolmas hyppy ilahdutti  

Freeskin miesten big airin karsinnan suvereeni valtias oli Norjan Birk Ruud, joka sai kahdesta parhaasta hypystään molemmista yli 90 pistettä ja oli kokonaispistein 187.75 karsinnan kärkilaskija.   

Ensimmäisenällä ja toisella kierroksella Simo Peltola lähti yrittämään tuplakorkki 16 vaihtogräbillä, mutta ote jäi vaillinaiseksi molemmilla kerroilla.   

Kolmannella hypyllä Peltola ei edes lähtenyt hakemaan toista erilaista temppua, vaan otti yleisönsä ja teki tuplakorkki 14:n landing safetyn ja laskeutui temppunsa yhdelle jalalle. Iloinen Peltola sai hypystä 72 pistettä. Tämä jäi Peltolan kokonaispistemääräksi, sillä karsinnassa on tehtävä kaksi eri temppua kahteen eri suuntaan.  

– Mulla ei ekalla kahdella ranilla riittäneet vauhdit siihen mitä ajattelin aluksi tehdä ja ajattelin et kun tulee tuolleen yhelle jalalle alas niin sit osu vaihdit hyvin kohdilleen ja sain sen mukavasti alas. Ekaa kertaa kisoissa sain tehtyä. Toi vika piristi mieltä ihan sairaasti ja jäi hyvä fiilis. Mukava, että ihmiset tykkäsi.   

Miten Peltolan polvi kestää yhden jalan alastulon?  

– Mä en oikeestaan yhtään tiedä miten, vaikkei hirveesti salillakaan tuu käytyä. Jotenkin se on tottunut.   

Valmentaja Juha Mourujärveä ilahdutti nähdä Peltola vapautuneempana ja omana itsenään.  

– Simo teki viimeisellä oman erikoistemppunsa, että ländää yhdelle jalalle. Oon ylpeä Simosta, että sai tehtyä yleisöä viihdyttävän tempun lopuksi. Simo hienolla tavalla jätti jäljen ensimmäiseen freeski big airiin ikinä. Vapautuneempi olo on varmasti jatkaa slopestyleen.  

Alppihiihdossa epäonnea suomalaisittain  

Naisten alppihiihdossa suomalaisista lähtöportille asettuivat Riikka Honkanen ja Erika Pykäläinen. Molempien suoritus päättyi keskeytykseen ensimmäisellä kierroksella.   

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista