Maaliviivalla purjehtija Jakob Eklund

Maaliviivalla on juttusarja, jossa Pariisin olympialaisiin valitut urheilijat vastaavat viiteen tiukkaan kysymykseen.

Olympialaisten ensikertalainen Jakob Eklund kisaa Pariisin olympialaisissa purjelautailussa iQFoil-luokassa. Hänen purjehdusuransa alkoi jollaluokista: optimistijolla, laser ja 420, ja hän on alusta asti edustanut Esbo Segelföreningiä.

Eklundin ensimmäinen valmentaja oli Erica Bäckström, joka opetti valmennettavansa ajattelemaan itsenäisesti, ja pääsemään sitä kautta lopputuloksen.

Viisi kysymystä:

Mikä on se yksi asia, joka motivoi sinua voittamaan?

Jakob: Ehkä se itse voittaminen. Se fiilis, mikä tulee sen jälkeen, kun tietää, että on tehnyt kovasti töitä ja se sitten palkitaan. Myös se motivoi, kun tietää tehneensä hyvän suorituksen ja olleensa muita parempi.

Mistä ammennat inspiraatiota ja miten pidät intohimosi urheiluun yllä pitkällä aikavälillä?

Jakob: Välillä pitää miettiä tavoitteita, esimerkiksi joku seuraava iso kisa. Välillä taas motivoi ihan vaan se pelkkä urheileminen. Se, että on kivaa urheilla, on kivaa treenata, kivaa käydä pyörälenkillä.

Mitkä ovat suurimmat haaveesi urheilun saralla ja miten pyrit saavuttamaan ne?

Jakob: Yksi täyttyy nyt eli olympialaisissa kilpaileminen, mutta ei pelkästään se, vaan myös siellä menestyminen. Isojen kisojen voittaminen. EM:t, MM:t ja tällaiset on totta kai haaveita, mutta myös oman tason nostaminen ja niin hyväksi tuleminen kuin mahdollista. Kun on tehnyt kaikkensa ja on siellä huipulla, niin se on se tavoite ja haave. Pyrin saavuttamaan haaveeni, en vaan treenaamalla enemmän ja kovemmin kuin muut, vaan myös fiksummin. Purjehduksessa ei ole loputtomiin hienoja vesipäiviä, ne pitää käyttää hyödyksi niin hyvin kuin mahdollista ja käyttää siinä järkeä ja tehdä asiat kunnolla.

Mitä menestys tarkoittaa sinulle urheilussa?

Jakob: Menestys ei ole mun mielestä ihan mustavalkoista. Se ei ole niin, että se on menestynyt, joka on voittanut olympiakultaa, mutta se, joka ei ole saanut mitalia, ei ole menestynyt. Menestys tarkoittaa sitä, että on ammatillisesti hyvä jossain, parempi kuin keskimääräinen, mutta ei siinä ole varsinaista tulostasoa, milloin on menestyksekäs. Totta kai mitä paremmat tulokset, sitä menestyksekkäämpi on, mutta voi olla menestynyt ihan koti-Suomessakin. Ehkä sekin, miten vaikuttaa ympärillä olevaan porukkaan ja saa inspiroitua ihmisiä mukaan.

Mitkä ovat ne hetket, jotka saavat sydämesi sykkimään urheilussa?

Jakob: Mun sydämen saa sykkimään isot kilpailut. Tiukka skaba, jossa hyvällä suorituksella jompikumpi päihittää sen toisen siinä kilpailussa. Ei mikään sellainen jyrääminen, vaan tiukka kisa. Myös sellainen on jännittävää, kun altavastaaja voittaa ennakkosuosikin hyvällä tekemisellä. Ylipäätään tiukka kilpailu ja kunnolla miehestä mittaa ottaminen, se on jännää.

Kohtaa Pohjoisen tähdet

Jakob Eklund

Purjehdus, iQFoil

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista