Olympiakomitean Suomisport-palvelu on valittu Suomen ensimmäiselle Datatalouden kiinnostavimmat -listalle

Listan oivaltavimmat dataa hyödyntävät ratkaisut antavat vilauksen Suomen menestyksen seuraavasta vaiheesta. Sitran julkaisemalle Suomen ensimmäiselle Datatalouden kiinnostavimmat -listalle on nousut urheiluyhteisön oma ja Suomen Olympiakomitean, yhdessä Vincit Oyjn kanssa, kehittämä Suomisport -digipalvelu. ”Suomisportissa näkyy Suomen edelläkävijyys yksilön oikeuksia kunnioittavissa niin kutsutuissa omadata-ratkaisuissa. Niissä palvelun käyttäjän on mahdollista hyötyä hänestä kerätystä datasta ja hallita sitä helpommin. Suomen Olympiakomitean Suomisport-palvelu kokoaa tietoa harrastajien liikkumisesta alan tutkimuksen käyttöön,” perustelee arviointiraati valintaa.  

Sitra valitsi ratkaisut uudelle listalle yhdessä datatalouden asiantuntijoista koostuneen arviointiraadin kanssa. Listalle pyrki lähes 80 ratkaisua Sitran järjestämässä avoimessa haussa. 

Olemme iloisia valinnasta Datatalouden kiinnostavimmat -listalle. Olemme tehneet määrätietoista työtä urheiluyhteisön palvelujen digitalisoimiseksi ja kehittäneet urheilulle räätälöityä digialustaa jo vuodesta 2016. Strategiamme mukaisesti haluamme olla digitalisaation edelläkävijä. Suomisportia on jo aiemmin tituleerattu datatalouden oppikirjaesimerkiksi ja nyt se valittiin datatalouden kiinnostavimpien joukkoon, kertoo Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori. 

Suomisportilla on jo huikeat 800 000 käyttäjää. Suomisport helpottaa urheiluyhteisön arkea, jotta hallintoa olisi vähemmän ja liikuttaisiin enemmän. Palvelu automatisoi seurojen ja liittojen tehtäviä sekä tuottaa tietoa liikkumisesta myös yhteiskunnan käyttöön.  Sovellus tarjoaa yksittäiselle liikkujalle helpon ja turvallisen alustan hoitaa harrastukseen liittyviä asioita. 

Suomessa on noin 100 lajiliittoa ja liittojen jäseninä noin 9 000 urheiluseuraa, jotka pyörivät pitkälti vapaaehtoisvoimin. Monet niistä ovat lähettäneet vuosikymmenten saatossa satoja ja tuhansia laskuja vuosittain, puhumattakaan muusta hallinnollisesta urakoinnista.  Suuri osa lajiliitoista ja reilu 1 000 seuraa hoitaa siellä toimintaansa ja automatisoi rutiinitehtäviä ja lisäksi 3 000 seuraa hyödyntää sovellusta muuhun toimintaan kuten seuran laadun kehittämiseen.  

Olympiakomitea on kehittänyt Suomisportin helpottamaan pelaaja- ja kilpailulisenssien ja vakuutusten myyntiä, laskutusta sekä jäsenyyksien, ryhmien ja tapahtumien hallintaa. Yksittäiselle liikkujalle sovellus on verkkokauppa ja treenikalenteri, jossa voi maksaa jäsenmaksuja, ilmoittautua treeneihin ja ostaa vakuutukset ja lisenssit. Asioida voi koska vain kentän, tatamin tai altaan laidalla.  

Yksi Suomisportin hienouksista on siinä, että alustalla on käyttäjille ja harrastajille henkilökohtainen Sporttitili. Käyttäjä löytää omalta tililtään kaikki tarvittavat palvelut ja reaaliaikaiset maksutiedot, lajirajat ylittäen ja siten, että lapset ja vanhemmat asioivat samassa sovelluksessa. Seura- ja lajiliittokäyttäjille puolestaan harrastajien verkkokauppamainen digimaksaminen ja asiointi palvelussa mahdollistaa reaaliaikaisen datan, yhdistyslainmukaisen jäsenhallinnan sekä integroitujen järjestelmien kautta digitaalisen taloushallinnon. Pääsemme Suomisportin datan avulla kiinni liikunnan ja urheilun ilmiöihin. Meille on kuitenkin ensisijaista käyttää dataa vastuullisesti ja yhteiskunnalliseen hyvään, kertoo Olympiakomitean digipäällikkö Juha Saapunki. 

Lisätiedot: 

Taina Susiluoto, Olympiakomitean toimitusjohtaja, puh.  050 331 9832
Juha Saapunki, digipäällikkö, puh. 0400 385 462 

 

Suomisport lyhyesti

Suomisport on liikunnan ja urheilun oma digipalvelu, jonka käyttäjiä ovat liikkujat, urheiluseurat ja lajiliitot. Palvelun on kehittänyt ja sitä ylläpitää Suomen Olympiakomitea, jonka teknisenä kumppanina toimii Vincit Oyj.  

Suomisport tuo sporttiarkeen helpotusta, kun kaikki urheilun palvelut löytyvät yhdestä paikasta ja samasta Suomisport-mobiilisovelluksesta. Suomisport-sovellus yhdistää liikkujan, vanhemman, valmentajan ja seuran toimihenkilöt.  

Palvelu tukee seurojen hyvää ja läpinäkyvää hallintoa sekä edistää urheilutoiminnan digiloikkaa. Lajit ja seurat säästävät aikaa ja kustannuksia automatisoimalla hallinnollisia rutiinitehtäviä, kuten lisenssien myyntiä ja laskutusta. Samalla suomalaisten liikkumisesta kertyy tietoa esimerkiksi tutkimuksen käyttöön. 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista