Pariisin olympiakarsinta loppusuoralla – useille suomalaispaikoille sinetti

Ella Junnila tuulettaa onnistunutta hyppyä. kuvan etualalla rima, joka on yhä kannakkeillaan.

Huippu-urheilun viikkokatsaus 25/2024

Uusia olympiapaikkoja on varmistunut tai varmistumassa golfissa, judossa, rullalautailussa ja yleisurheilussa. Yleisurheilun ja koripallon olympiakarsinnat jatkuvat vielä heinäkuun taitteessakin. Uinnin EM-kisoista ei olympiapaikkoja tullut, mutta yhdeksän finaalipaikkaa tuli. Tuukka Taponen dominoi formula regionalin Euroopan mestaruussarjan kilpailuviikonloppua Unkarissa.

HUOM! Huippu-urheilun viikkokatsaus jää kesätauolle. Viikkojen 26-29 katsaus ilmestyy Pariisin olympialaisten avajaisviikolla.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata viikkokatsauksen täältä!

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu

Vain rankingpisteistä kisannut Samuli Ahokas oli skeetissä parhaana suomalaisena 11:s haulikkolajien kauden viimeisessä maailmancupissa Italian Lonatossa. Ahokas rikkoi 123 kiekkoa. Eetu Kallioinen oli 20:s tuloksella 121. Naisissa Marjut Heinonen rikkoi 110 kiekkoa ja sijoittui 44:nneksi. Ennen Pariisin olympialaisia on luvassa hiljaiseloa, mutta nuorten maailmancupia kilpaillaan heinäkuussa Italiassa.

Golf

Ursula Wikström onnistui kreivinaikaan, kun hän oli kolmas naisten Euroopan kiertueella Tšekissä, sillä olympiaranking meni kiinni kilpailun jälkeen. Noora Komulainen jäi cutiin, mutta hänenkin pisteensä riittänevät olympiapaikkaan, kun lopullinen lista alkuviikolla julkaistaan. Sanna Nuutinen oli Tšekissä kahdeksas, Linda Osala 33:s ja Elina Nummenpää 54:s.

Miesten puolella Sami Välimäen olympiapaikka sai sinettinsä jo menneellä viikolla. Mikko Korhonen oli kolmen kierroksen jälkeen johdossa Euroopan kiertueella Hollannissa, mutta hyytyi kymmenenneksi. Lauri Ruuska ei läpäissyt cutia. Kalle Samooja pelasi 51:nneksi LIV-kiertueella Yhdysvaltain Nashvillessä. Pääkiertueilla riittää turnauksia myös keskikesällä.

Jousiammunta

Antti Tekoniemi joutui tyytymään 57. sijaan maailman olympiakarsintakilpailussa Turkin Antalyassa. Perään käydyssä maailmancupin kilpailussa Tekoniemi oli peruskilpailun 80:s, eikä edennyt pudotusvaiheeseen.

Judo

Luukas Sahan ja Martti Puumalaisen olympiapaikat Pariisiin varmistuvat virallisesti tällä viikolla, kun lopulliset rankinglistat julkaistaan.

Miekkailu

Topias Tauriainen (26:s) ja Niko Vuorinen (28:s) miehissä sekä Anna Salminen (27:s) naisissa esiintyivät 64-kaavion toisella kierroksella kalvan EM-kisoissa Sveitsissä. Joukkuekilpailuissa naiset sijoittuivat 13:nneksi ja miehet 14:nneksi.

Nykyaikainen viisiottelu

Unkarissa käydään heinäkuussa EM-kisat.

Paini

Jonni Sarkkinen paini ylisarjassa 82 kg toiseksi perinteisessä Pytlasinski-turnauksessa Puolassa. Akseli Yli-Hannuksela oli Sarkkisen olympiasarjassa 77 kg viides. Serbiassa painitaan heinäkuun alussa alle 20-vuotiaiden EM-mitaleista.

Pyöräily

Anniina Ahtosalo polkee tällä viikolla 2.Pro-tason etappiajon Saksassa.

Ratsastus

Veera Manninen ratsullaan Sir Greg oli kuudes Pariisin olympialaisten viimeistelykilpailussaan, neljän tähden kenttäratsastuksessa Puolan Strzegomissa. Kouluratsastajat antoivat viimeisiä näyttöjä olympialaisiin neljän tähden kisoissa Saksassa: Henri Ruoste ylsi ratsunsa Tiffanys Diamond kanssa kolmannelle sijalle sekä GP- että GPS-ohjelmissa prosentein 72,674 ja 73,979 päihittäen myös Emma Kanervan ja Greek Airin (kuudes ja neljäs). Samalla Ruoste teki olympialaisiin vaadittavat MER-tulokset. Kanerva oli mukana myöhemmin juhannuksena myös Mist of Titanium Old -ratsullaan sijoittuen GP-ohjelmassa viidenneksi ja vapaaohjelmassa kahdeksanneksi.

Rullalautailu

Heili Sirviö ylsi naisten parkin finaaliin ja sijoittui seitsemänneksi viimeisessä olympiakarsintakilpailussa Unkarissa. Seiskasija nosti Sirviön olympiarankingissa 14:nneksi ja varmisti paikan Pariisin olympialaisiin.

Tennis

Kolme ensimmäistä otteluaan voittanut naisten maajoukkue taipui karvaasti Billie Jean King Cupin Euroopan III-ryhmän turnauksen finaalissa Moldovassa, kun Anastasia Kulikova ja Laura Hietaranta taipuivat ratkaisevan nelinpelin ottelukatkaisupelinä pelatussa kolmannessa erässä Kyproksen parille. Turnausvoitto olisi nostanut Suomen II-ryhmään. Patrik Niklas-Salminen taipui nelinpelin välierissä haastajakiertueella Puolassa. Keskikesän tärkein turnaus on Wimbledonin grand slam -turnaus, jossa nähdään Emil Ruusuvuoren ja Harri Heliövaaran lisäksi karsinnoista pääsarjapaikkaa hakeva Otto Virtanen sekä junioreissa Oskari Paldanius.

Uimahypyt

Lauren Hallaselkä hyppäsi pistesijoille Serbian EM-kisoissa sekä metrin että kolmen metrin ponnahduslaudalla. Metrillä sijoitus oli seitsemäs tuloksella 211,70 ja olympialaji kolmella metrillä kahdeksas tuloksella 224,60. Alkukilpailussa Hallaselkä oli kolmella metrillä viides huipputuloksella 241,60.

Uinti

Suomen joukkue saavutti Serbian EM-uinneista yhdeksän finaali- ja 12 välieräpaikkaa. EM-viikon huipensi päätöspäivän 50 metrin rintauinti, jossa Veera Kivirinta otti EM-hopeaa ajalla 30,65 ja Ida Hulkko oli kuudes ajalla 30,99. Hulkko vastasi olympiamatkoilla Suomen parhaasta sijoituksesta, kun hän oli satasella kuudes ajalla 1.08,94. Samaan sijoitukseen ylsi Louna Kasvio 400 metrin sekauinnissa ajalla 4.52,77 (Ada Hakkarainen seitsemäs ajalla 4.55,12). Finaaliin ylsivät myös Leonie Tenzer ja Hakkarainen 1500 metrin vapaauinnissa (seitsemäs ja kahdeksas ajoilla 16.58,44 ja 17.09,51) sekä Laura Lahtinen 200 metrin perhosuinnissa (kahdeksas ajalla 2.14,03 ja välierissä 2.10,91). Tällä viikolla uidaan SM-kisat.

Voimistelu

Emmi Piiroinen oli neliottelussa 23:s ja Lia Kallio 26:s rytmisen maailmancupissa Italian Milanossa. Piiroisen pisteet olivat 121,200 ja Kallion 119,350.

Yleisurheilu, aitajuoksut

Kuortaneella käytiin lauantaina kaikkien aikojen kovatasoisin kotimainen pika-aitakilpailu, kun Reetta Hurske voitti SE-ajalla 12,68 ja Lotta Harala oli kolmas ennätyksellään 12,74. Molemmat ajat rikkoivat myös Pariisin olympiarajan. Aiemmin viikolla Hurske oli Paavo Nurmen kisoissa neljäs ajalla 12,82. Turussa Elmo Lakka oli miesten pika-aidoissa kolmas ajalla 13,43 ja Santeri Kuusiniemi kuudes ajalla 13,62. Pitkissä aidoissa Viivi Lehikoinen sijoittui kuudenneksi ajalla 56,37 ja Kristiina Halonen seitsemänneksi ajalla 56,43. Olympiarankingpisteitä jahtaava Halonen oli sunnuntaina Puolassa neljäs ajalla 56,16.

Yleisurheilu, heittolajit

Toni Keränen vankisti huomattavasti asemaansa keihään olympiarankingissa, kun hän heitti Paavo Nurmen kisoissa toiseksi ennätyksellään 84,19. Taakse jäi myös tuore EM-mitalisti, 83,96 heittänyt Oliver Helander. Silja Kosonen heitti kovassa seurassa toiseksi moukarissa tuloksella 71,67. Kososen sijoitus oli sama Kuortaneella lauantaina tuloksella 73,30. Kuortaneen keihäspaikalla sekä Eemil Porvari (80,78) että Anni-Linnea Alanen (59,33) olivat neljänsiä, kuten myös Emilia Kangas (17,30) kuularingissä.

Yleisurheilu, hyppylajit

Ella Junnilan olympiapaikka sai sinetin Paavo Nurmen kisoissa Turussa, kun hän juhli kovassa kansainvälisessä seurassa voittoa olympiarajan rikkoneella SE-tuloksella 197. Seiväspaikalla Elina Lampela oli viides tuloksella 441. Senni Salminen vankisti myös asemaansa olympiarankingissa kolmiloikan nelostuloksellaan 14,01. Kuortaneella lauantaina Salminen oli toinen tuloksella 13,85. Kristian Pulli hyppäsi lauantaina Italiassa pituutta 798, mutta myötätuulta oli takana neljä metriä sekunnissa. Sallituissa tuulissa Pulli hyppäsi 778.

Yleisurheilu, kestävyysjuoksu

Joonas Rinne passitti Pekka Vasalan lähes 52 vuotta vanhan 1500 metrin Suomen ennätyksen historiaan, kun hän juoksi Paavo Nurmen kisoissa Turussa kahdeksanneksi ajalla 3.35,20. Kuortaneella Rinne oli toinen ajalla 3.36,45. Turussa naisten kasilla Eveliina Määttänen oli toinen ajalla 2.00,30 ja Sara Lappalainen kuudes ajalla 2.00,83. Lappalainen jatkoi Kuortaneelle, jossa tuli voitto ajalla 2.01,01. Topi Raitasen olympiapaikan kohtalo jäi tämän viikon Kalevan kisojen varaan, sillä Turussa tuli esteissä 13. sija ajalla 8.37,58.

Yleisurheilu, pikajuoksut

Lotta Kemppinen pysäytti Kuortaneella satasella kellot aikaan 11,20 ja nousi Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi. Voitto paransi myös Kemppisen asemaa olympiarankingissa. Olympiarankingit menevät kiinni Vaasan Kalevan kisojen jälkeen sunnuntaina.

Paralympialajit

Jousiammunta

Tšekissä käydään maailmanrankingturnaus kesäkuun viimeisinä päivinä.

Triathlon

Liina Nuoranne kiirehti neljännelle sijalle PTS3-luokassa World triathlon para seriesin osakilpailussa Walersin Swanseassa.

Voimanosto

Harri Kauppila nosti tuloksen 185 kg ja sijoittui 88-kiloisissa yhdeksänneksi viimeisessä paralympiakarsintakilpailussa, maailmancupissa Georgiassa.

Yleisurheilu

Ratakelaajilla oli hyvin erilaiset olosuhteet menneen viikon kahdessa kotimaan huippukilpailussa. Paavo Nurmen kisoissa oli tarjolla vastatuulta, jossa Leo-Pekka Tähti kelasi T54-luokan satasen voittoon ajalla 14,40, Amanda Kotaja aikaan 16,38 ja Henry Manni T34-luokassa toiseksi ajalla 16,20. Kuortaneella lauantaina tuulen suunta vaihtui: Tähti kelasi 13,87 ja Esa-Pekka Mattila 14,08, Kotaja ja Manni samaan aikaan 15,63. Marjaana Heikkinen heitti F34-luokassa keihästä 17,55.

Joukkuepelit

Jalkapallo

Helmarien EM-karsinnan lohkovaihe päättyy heinäkuussa kotiotteluun Norjaa ja vierasotteluun Italiaa vastaan. Myös seurajoukkueiden eurokilpailut käynnistyvät lähiviikkoina.

Koripallo

Susiladiesin maajoukkuekesä käynnistyi kahdella vierasottelulla Tšekkiä vastaan. Molemmista tuloksena oli tappio, tuloksin 72-84 ja 70-83. Susiladies kohtaa kesän mittaan vielä kahdesti Ranskan ja Saksan. Susijengi kohtaa tällä viikolla kotonaan Uuden-Seelannin ja Latvian, minkä jälkeen edessä on olympiakarsintaturnaus Espanjassa. Myös juniorimaajoukkueet pelaavat EM-lopputurnauksia kesällä.

Lentopallo

Miesten maajoukkue pelaa heinäkuussa pari harjoitusottelua Bulgariaa vastaan.

Rugby-7

Naisten maajoukkue pelaa heinäkuun puolessavälissä European Trophyn toisen turnauksen Unkarissa.

Ei-olympialajit

Cheerleeding

Euroopan mestaruudet on jaossa Norjassa tulevana viikonloppuna.

Enduro

Hermanni Haljala ajoi sijat 10 ja 8 E1-luokassa, kun MM-sarja jatkui Italiassa. Roni Kytönen ajoi yhdeksänneksi ja kymmenenneksi. Junioreissa Samuli Puhakainen oli J2-luokassa kuudes ja viides. MM-sarja jatkuu Slovakiassa heinäkuun puolessavälissä.

Formula 1

Valtteri Bottas ajoi 16:nneksi Espanjan GP:ssä. Seuraavan kuukauden aikana MM-sarjaa ajetaan Itävallassa, Isossa-Britanniassa ja Unkarissa.

Formula 4

Italian F4-sarja jatkuu heinäkuussa Mugellossa ja Ranskassa Paul Ricardin radalla.

Formula Regional

Tuukka Taposen vauhti kiihtyy Euroopan mestaruussarjassa. Juhannuksena Unkarissa Hungaroringin radalla tuli voitot molemmista kilpailuista, ja Taponen vankisti kakkospaikkaansa sarjassa. Heinäkuussa sarja jatkuu Italian Mugellossa ja Ranskassa Paul Ricardin radalla.

Keilailu

Etelä-Koreassa kilpaillaan nuorten MM-mitaleista heinäkuussa. Kesällä pelataan myös Euroopan kiertuetta Espanjassa, San Marinossa ja Saksassa.

Pyöräsuunnistus

Maailmancupia kilpaillaan Latviassa heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Ralli

Kesä-heinäkuussa ajetaan Puolan ja Latvian MM-rallit.

Suunnistus

Keskikesän päätapahtuma on sprinttilajien MM-kisat Skotlannissa 12.-16. heinäkuuta.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.