Pärjääkö urheilija kasvisruoalla?

Härkis® on Suomen olympiajoukkueen uusi yhteistyökumppani. Uuden yhteistyön tavoitteena on kannustaa urheiluyhteisöä kokeilemaan kasvisruokaa ja purkaa samalla myyttejä, joita usein liitetään kasvisruoan ja urheilun yhteyteen.

Suomen Olympiakomitean urheiluravitsemuksen vastuuasiantuntija Laura Mannerilta kysytään usein kasvisruoasta. Yleinen kysymys on esimerkiksi, saako urheilija riittävästi energiaa ja proteiineja kasvisruoasta.

Manner vakuuttaa, että huoli on aiheeton.

– Rankempikin treenijakso sujuu myös kasvisruoalla, kunhan huolehtii siitä, että lautasella on kasvisten, marjojen ja hedelmien lisäksi myös viljatuotteita, palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä eli ruokia, jotka sisältävät myös enemmän energiaa, proteiinia ja rasvaa.

Moni on huolissaan myös siitä, hidastaako kasvisruokavalio urheilusta palautumista.

– Palautumisen aikana harjoittelussa rasitetut lihakset kasvavat ja vahvistuvat. Monipuolisesti koostettu kasvisruokavalio voi jopa edistää palautumista. Kasvikunnan tuotteissa on paljon hyödyllisiä yhdisteitä kuten antioksidantteja, joista voi olla apua palautumisprosessin aikana.

– Lähes kaikki aktiivisen liikkujan tarvitsemat tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet ovat saatavissa monipuolisesti koostetusta kasvisruokavaliosta. On kuitenkin totta, että kasvisruoasta ei saa kaikkia vitamiineja ja kivennäisaineita. Kasvissyöjän on erityisen tärkeää huolehtia B12-vitamiinin, jodin, kalsiumin, D-vitamiinin ja raudan saannista. Toisaalta kasvikunnan tuotteissa on enemmän kuituja, C-vitamiinia ja antioksidantteja, Manner toteaa.

Joka toinen akatemiaurheilija haluaisi syödä useammin kasvisruokaa

Yhteistyön alkumetreillä Härkis-tiimi halusi selvittää urheilijoiden ruokailutottumuksia ja ajatuksia kasvisruoasta. Urheiluakatemioissa suoritettuun kyselyyn vastasi 230 urheilijaa. Tiimi sai vastauksista paljon hyödyllistä tietoa nuorten urheilijoiden ravitsemuksesta.

– Kyselyn mukaan joka toinen (53 %) vastaaja haluaisi syödä useammin kasvisruokaa. Kasviproteiinit ovat vielä melko heikosti tunnettuja urheilijoiden parissa, sillä 40 % vastaajista haluaisi käyttää niitä enemmän, mutta ei tiedä, mitä ruokaa niistä valmistaisi. Vastauksista heijastui myös epävarmuus siitä, onko kasviproteiinissa tarpeeksi proteiinia urheilijan ruokavalioon. Huoli pois, kyllä urheilijakin saa kasvisruokavaliosta kehittymisen kannalta tärkeät rakennusaineet, kun kasviproteiinilähteissä yhdistelee päivittäin esimerkiksi viljaa ja palkokasveja, Härkiksen brändipäällikkö Anna-Maria Kinnunen kuvailee.

– Urheilijat kaipasivat eniten vinkkejä raskaan treenipäivän ruokailuun. Halusimme vastata urheilijoiden tarpeisiin ja teimme Härkiksestä herkullisen, terveellisen ja konstailemattoman reseptin, jossa on riittävästi energiaa, hiilihydraatteja ja proteiineja rankempaankin treenipäivään. Tämän reseptin jokainen osaa valmistaa.

Kinnunen toivoo, että mutkaton Härkis-resepti löytäisi tiensä niin urheilijoiden kuin kaikkien muidenkin kotikeittiöihin.

– Kasvipohjainen, maistuva ja terveellinen ruoka on osa tavallisia arjen valintoja. Kotimaisessa kasviproteiinissa on potkua ja hyviä rakennusaineita ja sillä pärjää pitkälle niin urheilussa kuin tavallisessa arjessa, Kinnunen tiivistää.

Lisätietoja:
Suomen Olympiakomitea: liiketoimintajohtaja Mikko Selin, 050 596 7086
Raisio-konserni, Härkis ja kasviproteiinit: Brändipäällikkö Anna-Maria Kinnunen, puh. 040 722 1478

Härkis on Raisio-konsernin omistama tuotemerkki. Me Raisiolla teemme ruokaa suurella sydämellä, tarkoituksenamme tuoda terveyttä meille ja maapallolle. Luomme yhä parempia kasvipohjaisia ja sydänterveellisiä tuotteita, jotta terveellinen ja maapallon kantokyvyn mukainen syöminen on ilon asia. Vahvat brändimme, kuten Benecol®, Härkis® ja Elovena®, tekevät tavoitteistamme totta. Vastuullisuustyöllämme teemme vaikeat valinnat asiakkaidemme puolesta, jolloin Raision tuotteet voi valita huoletta. Terveellisen ruoan tekijöitämme on noin 350 seitsemässä maassa ja viemme tuotteitamme yli 40 markkinaan ympäri maailman. Raision osakkeet noteerataan Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Vuonna 2023 konsernin jatkuvien toimintojen vertailukelpoinen liikevaihto oli 219,5 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liiketulos 22,7 miljoonaa euroa. www.raisio.com