Stark ja Suomen olympiajoukkue rakennuttivat lintujen kisakylän Lahteen

Vuoden 1952 kesäolympialaisia kisattiin myös Lahdessa, mutta kaupunkiin ei rakennettu omaa kisakylää. Nyt kaupunki on saanut oman, linnuille suunnatun kisakylän Radiomäelle. Lintujen kisakylän avajaisia vietettiin 10.4., kun kymmenen Suomen olympia- ja paralympiajoukkueen valmistamaa linnunpönttöä asennettiin Radiomäen puihin. Pääskynpesän päiväkodin viskarit on kutsuttu lintujen kisakylän tarkkailijoiksi ja suojelijoiksi.

Avajaistapahtuma käynnisti Suomen olympiajoukkueen ja pääyhteistyökumppani STARKin yhteisen matkan kohti Pariisin olympialaisia.

Tapahtumassa viskareita tervehtivät Olympiajoukkueen joukkueenjohtaja Leena Paavolainen, STARKin Own Brand Manager Tommi Welling sekä Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen.

– Ajatus lähti siitä, että olympia- ja paralympiajoukkueen valmistavan leirin tiimikisaan tarvittiin joukkuehenkeä rakentavaa ohjelmaa.  Tiimihengen lisäksi haluttiin tehdä myös jotakin konkreettista. Rakentajia kun ollaan, tuli mieleen linnunpönttö. Kun sitten saatiin päiväkoti ja Birdlife Suomi mukaan, tarina alkoi rakentua ja kehittyä lintujen kisakyläksi. Tiimien rakentamat linnunpöntöt valmistuivat ja nyt on aika asentaa ne valmiiksi kesäasukeille, Tommi Welling Starkilta kertoo.

Kisakylän perustamista pääsi seuraamaan myös yksi rakentajista, Tokion olympialaisissa otellut ja Pariisin kisoihin paikkaa tavoitteleva painija Arvi Savolainen. Lahden Ahkeran kasvatteihin kuuluva Savolainen toivotti siivekkäät asukit lämpimästi tervetulleeksi kotikaupungin kisakylään.

– Rakentaminen oli oikein mukavaa, kun pääsi toteuttamaan luovaa itseään ja nikkaroimaan jotain. Nyt on hyvä nähdä, että tämä pääsevät tositoimiin. Se on tässä se paras osuus, kun joku saa tästä kodin ,ja on itse ollut tätä rakentamassa, Savolainen sanoi.

Arvi Savolainen esittelee leirillä maalattua ja rakennettua linnunpönttöä.

Lapset valitsivat suosikkipöntön, joka lähetetään Pariisiin

Linnunpöntöt rakennettiin jo syksyllä 2023 Suomen olympia- ja paralympiajoukkueen Pariisin kisoihin valmistavalla leirillä. Leiriläiset rakensivat pöntöt STARKin rastilla osana tiimikisan ohjelmaa. Pöntöt rakennettiin BirdLife Suomen ohjeilla ja maalattiin Suomen joukkueen ja Pariisin kisojen väreillä.

Kisakylän avajaisissa päiväkoti Pääskynpesän viskarit valitsivat linnunpöntöistä oman suosikkinsa, joka lähtee Suomen olympiajoukkueen matkassa Pariisin kisakylään Suomen joukkueen tiloihin. Kuten Pariisin kisakylän rakennukset, myös sinne matkannut pönttö palvelee kisojen jälkeen uusia asukkaita eli liitetään osaksi Lahden kisakylää.

– Siinä on hienoja värejä. Mä tykkään punaisesta ja sinisestä. Haluan äänestää tätä, koska se on niin hieno. Sinne voisi mennä asumaan vaikka talitiainen, totesi kaikkien viskareiden puolesta Elyce Sanneman Pariisiin matkaavasta linnunpöntöstä.

Päiväkodin lapset osallistuivat myös Olympiakomitean vetämään leikkimieliseen 5-otteluun, joka koostui vauhdittomasta pituushypystä, viestijuoksusta, kuva-arvoituksesta, golfista ja breakdancesta.

Linnunpöntöt nikkaroitiin olympia- ja paralympiajoukkueiden leirillä syksyllä.

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista