Suomalaiset Pekingissä 10.2. – Naisten perinteisen kymppi ja leijonien avauspeli huomisen tähtihetkiä suomalaisittain

Perinteisen 10 kilometrin matkalle starttaa huomenna neljä suomalaisnaista: Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen, Johanna Matintalo ja Anne Kyllönen. Sama nelikko aloitti olympiaurakkansa skiathlonilla ja välipäivät on keskitytty pääasiassa palautumiseen. Huomiseen viritellään uutta virtaa, kun kaikki lähtevät yhdelle suosikkimatkoistaan.  

Niskanen nappasi skiathlonilta neljännen sijan ja lähtee innolla hakemaan hyvää sijoitusta myös tulevalta matkalta.  

– Vielä ei liiaksi jännitä, huomenna ehtii viritellä jännitystä, kun kisa ei ole ihan aamusta. Kaikki on tehty, mitä suunnitelmissa on ollut, ja kaikki mennyt hyvin, niin pitää olla ihan luottavaisin mielin. Kova kisa tulee olemaan ja kyllä varmaan lähden alusta asti hiihtämään mahdollisimman kovaa, yritän antaa kaikkeni ladulle.   

Pärmäkoski kertoo perinteisen kympin olevan hänen suosikkimatkansa.   

– Se on ollut aina se kivoin matka hiihtää. Olen myös pärjännyt vaparilla, mutta itselle ehkä se perinteinen on kivempi hiihtotyyli, ja sen takia se pertsan kymppi väliaikalähdöillä on aina ollut itselle sellainen mieluisa matka. Olen siinä varmasti parhaiten myös onnistunut, jos maailmancupia katsoo eli senkin myötä se on muotoutunut päämatkaksi.  

Myös Matintalo lähtee huomenna päämatkalleen. Hän ei saanut avausmatkalla kaikkea itsestään irti kaatumisen takia.  

– Jäi kaksijakoiset fiilikset skiathlonista. Hiihto tuntui hyvältä, mutta ehkä en saanut ihan siinä pertsalla sen pienen kaatumisen takia ulosmitattua omaa tasoani. Huomenna on kiva, kun saa hiihtää oman hiihdon ja näkee sitten mihin se vauhti riittää oikeasti.  

– Nyt kun ollaan korkealla ja on aika raskaat ladut ja hitaat kelit, niin varmasti pitää maltilla lähteä. Helposti siinä voi enemmän hävitä kuin voittaa, jos liian kovaa lähtee. Ensimmäinen kierros pitää ottaa kovaa, mutta tarkasti ja toisella saa hiihtää oikeasti kovaa. Huomenna tullaan näkemään hyviä ja huonoja vauhdinjakoja, se on tosi ratkaisevaa täällä.  

Myös Kyllöselle huominen startti on yksi tärkeimmistä kisoista, jota varten on tehty paras mahdollinen valmistautuminen. Väliaikalähtö sopii hänelle, eikä lähtöpaikallakaan ole merkitystä.   

– Siinä pääsee hiihtämään parhaiten somalla vauhdinjaolla ja tuntemuksella. Tykkään hiihtää porukassakin, ja siinä pystyy ylittämään itsensä, mutta uskon, että kun on kaksi vitosen lenkkiä, niin siellä varmasti tulee jonkin verran letkoja ja näkee niitä selkiä edellä eli siinä mielessä on mahdollista hyödyntää myös peesiä. Kaikki lähtöpaikat käy. Vaikka numerolla yksi tai sitten viimeisenä, ei sillä ole sinänsä mitään väliä.  

Leijonien pelit käyntiin   

Leijonien pelit käynnistyvät torstaina alkulohkon ottelulla. Suomi kohtaa ensimmäisessä ottelussa Slovakian joukkueen.   

Vancouverin 2010 olympialaisissa olympiajoukkueen päävalmentajana toiminut Jukka Jalonen luotsaa Leijonia olympialaisissa nyt toista kertaa. Edessä siintää kolme alkusarjan peliä, joissa ratkaistaan lähtötilanne pudotuspeleihin.   

– Pitää olla valmiina heti ensimmäisestä pelistä alkaen. Tavoitteena on voittaa oma lohko ja päästä suoraan kahdeksan joukkoon. Lohko on kuitenkin kova, eikä sitä ole helppo voittaa. Meidän pitää olla valmiina joukkueena nopeammin kuin esimerkiksi MM-kisoissa. Uskon, että siitä on hyötyä, että joukkueella on yhteisiä kokemuksia ja pelaajat tietävät, mitä voittaminen vaatii, Jalonen toteaa.   

Slovakian lisäksi Suomi pelaa alkulohkon otteluissa Ruotsia ja Latviaa vastaan. Jalosen mukaan kaikki joukkueet ovat kovia.   

– Ruotsia vastaan olemme pelanneet European Hockey tourilla ja välillä MM-kisoissa. Latviaa ja Slovakiaa vastaan on pelattu myös viime vuosina MM-kisoissa. Mailapelejä ne ovat käytännössä aina olleet. Siellä olemme onneksi yleensä voittaneet, mutta historia ei takaa mitään. Tiedostamme, että ilmaiseksi ei mitään saada ja pyrimme olemaan parhaillamme tiukoissa paikoissa ja peleissä. Jos se on se yksi maali, niin olkoon sitten näin.  

Suomen joukkueen kapteenina toimii hyökkääjä Valtteri Filppula. Varakapteeniston muodostavat Marko Anttila, Leo Komarov ja Atte Ohtamaa.   

Jalosen tavoin myös Valtteri Filppula oli mukana olympiajoukkueessa Vancouverissa 2010.   

– Onhan olympialaiset aina hieno juttu. Isot ja tärkeät kisat itsellekin. Ei niitä maajoukkuepelejä kuitenkaan niin hirveästi ole – varsinkaan olympialaisia. Yhdet alla ja nyt vielä pääsee onneksi pelaamaan toiset. Olen kyllä siitä mahdollisuudesta tyytyväinen, summaa Filppula.    

Atte Ohtamaa on ollut olympialaisissa Suomen joukkueen matkassa puolestaan PyeongChangissa 2018.   

– Kun tiesin, että tänne on mahdollisuus lähteä, se toi paljon boostia. Hienot kokemukset PyeongChangista ja mahtava päästä olympialaisiin nyt toisen kerran. Aika samanlaista meininkiä on täällä, mitä sielläkin. Hyvät fiilikset, toteaa Ohtamaa.   

Suomalaiset Pekingissä 10.2. 

9.00 Maastohiihto N, 10 km p   

10.40 Jääkiekko M, alkulohko FIN-SVK 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista