Suomalaiset Pekingissä lauantaina 5.2. – suomalaisen talviurheilun superpäivä!

Lauantaina Pekingin talviolympialaisissa päästään seuraamaan suomalaissuorituksia laajalla rintamalla. Suomalaisurheilijoita kilpailee lauantain aikana lumilautailussa, jääkiekossa, mäkihypyssä, maastohiihdossa, ampumahiihdossa ja kumparelaskussa. 

Lauantaina olympialaisissa suomalaistykitystä päästään seuraamaan useissa lajeissa. Kisapäivä käynnistyy naisten lumilautailun slopestylen karsinnalla. 

Enni Rukajärven mukaan valmistautuminen Kiinassa on sujunut hyvin. 

– Ihan hyvin täällä on sujunut. On päässyt yli jet lagista ja sopeutunut muutenkin meininkiin. Hyvällä energialla päästy laskemaan täysiä. Slopen rata on aika sellainen, mitä odotinkin. Toivon, että pystyisi tekemään parhaat temput täällä, laskemaan smoothisti ja tyylillä. Siihen olisin tyytyväinen, Rukajärvi summaa. 

Olympiadebytantti Carola Niemelä on myös ehtinyt päästä olympialaisten makuun. 

– Hirveästi ollut kaikkea siistiä. Isoimmat jutut on aika lailla päätetty ja saatu sillä lailla hyvä fiilis, ettei tarvitse stressata, mitä tekee, Niemelä toteaa. 

Antti Aallon kilpailut pyörähtävät käyntiin normaalimäen karsinnoilla 

Antti Aalto käynnistää kilpailunsa miesten normaalimäen karsinnoissa lauantaiaamuna Suomen aikaa. Vaikka Aallon kausi on pitänyt sisällään myös haasteita, on kisakylään sopeutuminen sujunut olympialaisten kynnyksellä hyvin. 

– Pari ensimmäistä päivää pääsi ottamaan vähän rauhallisemmin, joten sopeutuminen on sujunut hyvin. Uskon, että tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Puitteet täällä ovat viimeisen päälle. 

Aalto on huomisen normaalimäen karsinassa ainoa suomalaisedustaja. Niko Kytösaho odottaa yhä lähtölupaa Pekingin olympialaisiin Suomessa. Kytösaholla todettiin koronatartunta 10 vuorokautta sitten. Kytösaho on oireeton ja suorituskykyinen, ja on pystynyt harjoittelemaan Lahdessa. Mäkijoukkueen päävalmentaja Janne Väätäinen on pahoillaan tilanteesta. 

– Eniten harmittaa Nikon puolesta, kun nuori kaveri lataa tänne kaikkensa ja odottaa tällaista hetkeä. Mutta tilanne on tämä. Me voidaan sitä harmitella, mutta se ei auta meitä yhtään. Keskitytään siihen mihin pystytään, eli tulevaan. 

Julia Kykkäsen ja Jenny Rautionahon kilpailut käynnistyvät normaalimäessä 

Naisten mäkihyppymaajoukkueen Julia Kykkänen ja Jenny Rautionaho kohdistavat katseensa normaalimäen kilpailuihin rauhallisin mielin. 

– Taival tänne on ollut pitkä ja mutkia on ollut matkassa. Hienoa kuitenkin nyt edustaa Suomea täällä, olympialaisissa debytoiva Rautionaho summaa. 

Kykkänen on puolestaan kilpaillut olympialaisissa niin Sothsissa vuonna 2014 kuin Pyeongchangissa 2018. Kykkäsen mukaan suhtautuminen olympiakilpailuihin ei ole varsinaisesti vuosien varrella muuttunut. 

– Sothsin jälkeen on ollut kivisempää kyytiä. Nyt olen kuitenkin koko kauden sanonut, että nyt on teoreettisesti mahdollisuus hypätä oikeinkin kivasti. Asiat alkavat sillä tavalla olemaan kunnossa. 

Suomen naisten maastohiihtojoukkue starttaa kisarupeaman skiathlonilla 

Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski aloittavat olympiaurakkansa yhdistelmähiihdolla (7,5 km p. + 7,5 km v.). 

Naiset kuvaavat reittiä haastavaksi. 

– Kova ja raaka kisa tulossa. Pitkiä työpätkiä ja keli tulee olemaan äärettömän kova. Pakkasta ja kovaa tuulta luvattu, mutta suomalaisella sisulla lähdetään taistelemaan. Uskon, että tulemme pärjäämään näissä olosuhteissa hyvin, Pärmäkoski summaa. 

Niskanen kuvaa skiathlonin olevan hyvä aloitusmatka ”höyryjen päästelyyn”. 

– Ensimmäinen kisa, joten ehdottomasti haluan hiihtä ja saada näin höyryjä pois alta. Mielenkiintoinen ensimmäinen kisa. Se tekee vielä ekstramielenkiintoa siihen. 

Myös Kyllönen ja Matintalo suhtautuvat tulevaan kilpailuun odottavaisin mielin. 

– Kaikilla on ollut pitkä kisatauko ja siinä mielessä oma kunto ja vire hieman arveluttavat, mutta tämä selviää varmasti heti kisan alkupuolella, kun näkee millaista vauhtia, lähdetään pitämään ja näkee oman tilanteen muihin hiihtäjiin nähden. Mielenkiinnolla ja hyvillä fiiliksillä lähden kisaamaan, Kyllönen toteaa. 

– Fiilikset ovat aika samat kuin Annella. Ei voi yhtään tietää kisatauon myötä, mikä on oma tilanne muihin verrattuna. Treenit ovat menneet hyvin, että sillä tavalla hyvä ja luottavainen olo, Matintalo kuvaa. 

Ampumahiihdon sekaviestijoukkue lähtee kisaan luottavaisin mielin 

Suomen ampumahiihtomaajoukkueen startti nähdään myös lauantaina. Sekaviestiin starttaavat Suvi Minkkinen, Mari Eder, Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo.  

– Fiilis on ihan hyvä. Omaa itseluottamusta nostattaa se, että tammikuussa omat tulokset nousivat. Odotan, että pääsen jatkamaan täällä samoja suorituksia. Latu täällä on ainakin omaan mieleen; nousut ovat hiihdettäviä ja rata on aika selkeä, kuvailee viestin aloittava Minkkinen. 

Useissa arvokisoissa Suomea edustanut Eder kohdistaa katseensa kilpailuun luottavaisin mielin, vaikka olosuhteet ovatkin olleet ajoittain haastavat. 

– Haastavissa olosuhteissa päästään kilpailemaan, mutta nälkäisenä mennään ladulle. Ampumahiihto on laji, jossa taulun pitää kaatua ja se määrittelee pitkälti myös tulosta. Ahneesti lähdetään tauluja kaatamaan ja napsimaan sitä kautta sekä hyviä suorituksia että sijoituksia, Eder toteaa. 

Sekaviestissä ankkuroiva Hiidensalo komppaa Ederiä. 

– Hyviä ammuntoja lähdetään hakemaan ja tämähän kisan ratkaisee. Uskon, että hyvällä ammunnalla ja nykyisellä hiihtokunnolla ollaan paremmilla sijoilla kuin viime olympialaisissa. 

Myös Seppälän vahvat näytöt maailmancupissa enteilevät hyvää. 

– Maailmancup-kausi on mennyt hyvin alkutalven ja keskitalven osalta, vaikka siitä ei tänne mitään etusekunteja saakaan. Toivottavasti suksi kulkee ja taulua kaatuu tästä seuraavat kaksi viikkoa eteenpäin, Seppälä 

Myös Naisleijonat, Jimi Salonen, Olli Penttala ja Severi Vierelä nähdään taas vauhdissa 

Jo kilpailunsa aloittanut Naisleijonien joukkue jatkaa kiekkoringissä – tällä kertaa vastuksena Kanadan jääkiekkomaajoukkue. 

Naisleijoinen päävalmentajavastuu siirtyi Juuso Toivolalle, kun Pasi Mustonen joutui matkustamaan suomeen perhesyiden vuoksi. Toivola on toiminut jo usean vuoden ajan Naisleijonien apuvalmentajana. Toivola odottaa Kanada-ottelusta hyvin samanlaista kuin pelistä Yhdysvaltoja vastaan. 

– Kanada tulee kovaa maalille, niin ne he ovat tehneet aina. Odotan sitä, että me pystymme luistelemalla vastaamaan niiden peliin ja pelaamaan rohkeasti kiekollista peliä, jotta voimme viedä peliä. Pohjoisamerikkalaiset ovat tosi taitavia pitämään kiekkoa meidän puolustusalueellamme. Meidän täytyy päästä katkaisemaan niiden pitkät pyöritykset ja hallitsemaan peliä enemmän, Toivola summaa. 

Kumparelaskun osalta suomalaissuoritukset jatkuvat myös lauantaina. Jimi Salonen ja Olli Penttala laskevat kumparelaskun finaalissa, Severi Vierelä toisella karsintakierroksella. Karsintakierrokselta 10 parasta etenee finaaliin. 

  

Suomalaiset Pekingissä 5.2.  

4.45 Lumilautailu, N slopestyle, karsinta 

6.10 Jääkiekko, N alkulohko CAN-FIN 

8.20 Mäkihyppy, M normaalimäki, karsinta 

9.15 Maastohiihto, N 7,5+7,5 km yhdistelmähiihto 

11.00 Ampumahiihto, sekaviesti 

12.00 Freestyle, M kumparelasku Q2 

12.45 Mäkihyppy, N normaalimäki 

13.30 Freestyle, M kumparelasku (finaali) 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista