Suomalaiset Pekingissä torstaina 3.2.

Pekingin olympialaisten kisatapahtumat käynnistyvät suomalaisittain kumparelaskulla ja jääkiekolla. 

Pekingin olympialaisten avajaisia vietetään perjantaina, mutta kisatapahtumat käynnistyvät jo ennen virallista avausta. Suomalaisista ensimmäisenä tulessa ovat freestyle-laskijat Jimi Salonen, Olli Penttala ja Severi Vierelä klo 13.45 alkavassa kumparelaskun ensimmäisessä karsinnassa. Huomenna mukana ovat kaikki kisaan osallistuvat laskijat, ja karsinnan jälkeen kymmenen parasta jatkaa suoraan finaaliin, loput 20 laskijaa nähdään vielä toisessa karsinnassa lauantaina. 

Porukan kokenein on Jimi Salonen, joka edustaa Suomea kolmansissa olympialaisissaan. TOP 10 -sijoituksia tällä kaudella laskenut Salonen lähtee kisaan rauhallisin mielin. 

– Eipä tässä mitään erityistä ole. Lumi on vähän eri tyylistä. Kuivan lumen kanssa joutuu vähän miettimään, että saa tarpeeksi vauhtia. Kyllä tuossa alettiin jo katselemaan vähän voiteita, että millä lähtisi paremmin luistamaan, hän toteaa. 

Olympialaisten ensikertalainen Olli Penttala on saanut reissuun vinkkejä isoveljeltään Jussilta, joka edusti Suomea kaksissa edellisissä olympialaisissa, niin ikään kumparelaskussa. 

– Jussi antoi neuvon, että teet vaan omaa juttua ja keskityt urheiluun. Sillä mennään. 

Severi Vierelä kertoo saaneensa laskemiseen lisää itseluottamusta, ja sen myötä löytyneet taidokkaat suoritukset toivat hänelle ensimmäistä kertaa paikan olympialaisissa. 

– On tosi siistiä ja hienoa edustaa Suomea tällaisissa kisoissa. Kyllä ihan ylpeä olen suorituksesta, että tänne asti pääsin. 

Naisleijonien turnaus alkaa ottelulla Yhdysvaltoja vastaan 

Naisleijonat saa avausvastustajakseen jo ennakkoon kovaksi tiedetyn Yhdysvaltojen joukkueen. Päävalmentaja Pasi Mustonen kuvaa joukkueen tunnelmia odottavaksi ja jossain määrin jännittyneeksi. 

– Hyvä fiilis, hyvä kuhina, hyviä treenejä. Mukana on toistakymmentä ensikertalaista eli pitääkin olla vähän jännittynyt. Kun pelit lähtee käyntiin, niin tunnelma aina jollain muotoa vapautuu. Yleensä, kun eka peli saadaan alta pois ja ollaan turnauksessa sisällä, niin sen jälkeen ilmapiiri rentoutuu. On kuitenkin hyvä merkki, että on pientä jännitystä, silloin se suorituskin on parhaimmillaan. 

Joukkueen kokenut kapteeni Jenni Hiirikoski on jo neljänsissä olympialaisissaan ja kuvaa joukkuetta hyväksi sekoitukseksi, kun mukana on pelaajia kokeneista konkareista ensikertalaisiin. 

– Joukkue on hyvä sekoitus ja tietyllä tavalla jatkumo syksyn MM-kisoista. Meillä on tosi nälkäinen porukka kasassa ja paljon uusia ensikertalaisia näin olympiatasolle. Hyvä nippu. Hyvä henki on ollut porukassa ja tosi hyviä treenipäiviä on ollut. Tunnelma tiivistyy kohti avausottelua. 

– Kaukaloon luistelee maailman parhaimmisto ja pelit tulevat olemaan sen mukaisia. Kaikki ovat varmasti yhtä innoissaan näistä peleistä ja odottavat, että päästään kaukalon puolelle vääntämään. 

Suomalaiset Pekingissä to 3.2. 
Klo 13.45 Freestyle, M kumparelasku Q1 
Klo 15.10 Jääkiekko, N alkulohko FIN-USA 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista