Suomen Olympiakomitea: Edellytämme tiukkaa linjaa venäläisurheilijoiden paluuta koskien 

Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) hallitus keskustelee venäläisten ja valkovenäläisten asemasta kansainvälisessä urheilussa. Suomen Olympiakomitea tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, ja Olympiakomitean kanta on, että venäläisiä ja valkovenäläisiä ei tällä hetkellä voi ottaa mukaan kansainväliseen urheilutoimintaan. Mikäli KOK kuitenkin päättää edistää venäläisten ja valkovenäläisten paluuta kansainväliseen urheiluun, tulee sen tapahtua tiukimmilla mahdollisilla reunaehdoilla.

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori kertoo, että Olympiakomitea on ilmaissut mielipiteensä voimakkaasti myös KOK:n suuntaan. Suomen Olympiakomitea on keskustellut asiasta suoraan Thomas Bachin kanssa.

– Olimme mukana KOK:n puhelinkonsultaatiossa, jossa asiasta jaettiin informaatiota. Tilaisuutta ennen Suomi toi kirjallisesti kantansa esille KOK:lle. Emme kannata venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluuta kilpailutoimintaan tässä vaiheessa, Vapaavuori sanoo.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluodon mukaan on ilmeistä, että Pohjoismaiden näkökannat jäävät asiaa koskevassa keskustelussa vähemmistöön.

– Enemmistö maailman maista näyttää olevan valmiita testaamaan venäläis- ja valkovenäläisurheilijoiden paluuta neutraaleina urheilijoina. Mikäli tämä tapahtuu, edellytämme asialle tiukkoja ehtoja: sanktiot kyseisten maiden urheilujärjestelmille on pidettävä edelleen voimassa, ja yksittäiset urheilijat voisivat palata vain neutraaleina urheilijoina ilman kansallistunnuksia. Kansallistunnuksia ja mielenilmauksia ei saa sallia myöskään yleisön keskuudessa, ja kansainvälisen urheiluyhteisön on jatkettava tuen antamista Ukrainalle. Lisäksi on varmistettava, että paluuluvan saavat urheilijat on dopingtestattu riittävän kattavasti ennen kilpailuihin osallistumista.

KOK ei ole vielä tehnyt päätöksiä asiassa.

– Odotamme virallisia päätöksiä ja niiden reunaehtoja ja kommentoimme asiaa sen jälkeen konsultoituamme pohjoismaisia kollegojamme, Susiluoto sanoo.

– Keskeinen tehtävämme on taata suomalaisille urheilijoille rauha valmistautua Pariisin olympialaisten karsintoihin ilman, että he joutuvat kärsimään tilanteesta. Seuraamme tilanteen kehittymistä ja teemme vaikuttamistyötä kaikin mahdollisin keinoin. Olympiavalintoja tehdään aikaisintaan tämän vuoden lopulla, Susiluoto muistuttaa.

Lisätiedot: Suomen Olympiakomitea, toimitusjohtaja Taina Susiluoto, taina.susiluoto@olympiakomitea.fi

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista