Suomen Olympiavoittajat huolestuivat liikuntabudjetin leikkauksista: Jokainen olympia- ja paralympiavoittaja on urheiluseuran kasvatti

Suomen Olympiavoittajat ry korostaa suomalaisen urheiluseuratoiminnan merkitystä lasten ja nuorten hyvinvoinnissa ja liikuntaharrastuksen ja erilaisten tavoitteellisten urheilijan polkujen syntymisessä. Suomalainen urheiluseuratoiminta on kivijalka lasten ja nuorten liikkumiselle sekä kasvulle huippu-urheiluun. Yli 500 000 suomalaista harrastaa liikuntaa seurassa. Kaikkiaan 35 % väestöstä osallistuu urheiluseuratoimintaan harrastajina, kilpailijoina, ohjaajina, valmentajina, toimitsijoina, talkoolaisina ja kannustajina. Urheiluseuratoiminta ei katso ikää – kaikille löytyy tekemistä ja osallisuutta. Urheiluseurat edustavat suurinta kansalaisaktiivisuuden muotoa Suomessa.

Hallituksen kehysriihessä tehtyjen liikuntabudjetin leikkausten jälkeen suomalainen urheiluseuratoiminta on uhattuna. Olympia- ja paralympiavoittajat korostavat urheiluseurojen merkitystä kasvussaan maailman huipulle. Urheiluseurat innostavat lapset ja nuoret kilpaurheilun poluille, joista osa johtaa kansainväliselle tasolle.

Hiihdon olympiavoittaja Marjo Matikainen vahvistaa urheiluseurojen vaikutuksen omalle uralleen:

– Asuin lapsuuteni ja nuoruuteni aikana usealla eri paikkakunnalla, jolloin ympäristö ja kaverit vaihtuivat. Pysyvä ja elementti oli urheilu, jonka urheiluseurat mahdollistivat ja sitä kautta sai aina uusia kavereita nopeasti, jolloin sopeutuminen uusiin kuvioihin kävi nopeasti. Miksi sitten valitsin hiihdon silloin jo eteläisessä Suomessa asuvana, vaikka pärjäsin muissa lajeissa paljon paremmin? Urheiluseuran tarjoamat mahdollisuudet, ohjaajat ja kaverit vetivät puoleensa ja kannustivat elämän eri vaiheissa.

Moninkertainen paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähti on edustanut koko uransa yleisurheilussa Porin Tarmoa.

– Minulle Tarmo on merkinnyt yhteisöllisyyttä ja sitä, että kuulun paraurheilijana tasa-arvoisesti seuraan. Myös oma synnyinseutuni ja perinteet ovat minulle tärkeitä ja ne tulevat esiin oman seurani väreissä.

Myös olympiavoittaja Pertti Ukkola vannoo seuratyön nimiin:

– Urheiluseura kokoaa lapset ja nuoret paikkakunnalla ja antaa erinomaiset lähtökohdat urheilu-uralle. Seuran ohjaajat ja valmentajat ovat useasti kasvattajina ja uskaltavat puhutella nuorta tilanteissa, joissa vanhemmat kokevat arkuutta. Pitkään nuoren kanssa toimineet valmentajat tuntevat urheilijansa ja heille on muodostunut jo pienestä pitäen oikea malli viedä nuorta kohti urheilijan polkua. Urheiluseura synnyttää yhteenkuuluvuutta, jossa seuran omat asut, liput, kannattajaryhmät ja opintopolut tulevat tutuiksi. Innokkaimmat harjoittelijat antavat esimerkin muille. Itselleni tärkeimmät uraani auttaneet seurat ovat olleet Lapin Veikot, Seinäjoen Painimiehet, Lapuan Virkiä ja KooVee.

Olympiavoittajat ry:n puheenjohtaja Tapio Korjus näkee urheiluseurojen ison roolin huippujen kasvattajana.

– Itse olen saanut edustaa 15:ttä eri urheiluseuraa ja kilpailla 12:sta eri lajissa. Monipuolisuus ja erilaiset seurayhteisöt antoivat vahvan pohjan huippu-urheiluvaiheeseen. Kaikissa elämänvaiheissa eri paikkakunnilla urheiluseurat tarjosivat turvallisen ja innostavan toimintaympäristön harjoitteluun ja kilpailuihin. Omalle urheilijan polulle osuivat monet hienot seurayhteisöt Vehkalahden Veikoista, Sotkamon Jymyn ja Jyväskylän Veikkojen kautta Lapuan Virkiään. Toimiva urheiluseura kannustaa ja kantaa urheilijaa hyvinä ja huonoina päivinä. Urheiluseurojen elinvoimasta, osaamisesta ja toimintaolosuhteista tulee pitää huolta nyt ja tulevaisuudessa – seurat joka puolella maata ovat urheilutoimintamme selkäranka.

Korjuksen mukaan liikunnasta leikkaaminen uhkaa useiden lajiliittojen toimintaa ja myös seurojen tekemää satojen miljoonien arvoista vapaaehtoistyötä ja sen merkitystä koko Suomelle.

– Seuratyöstä ei ole varaa leikata yhtään. Päinvastoin siihen satsaaminen toisi pitkässä juoksussa säästöjä ja hyvinvointia koko Suomelle. Seurojen vapaaehtoiset ohjaavat lapsia urheilijan polulle, vetävät junioriryhmiä ja järjestävät kilpailuja ja liikuntatapahtumia. Tämän työn katoaminen näkyisi raa’alla tavalla sekä huippu-urheilijoiden määrässä että suomalaisten kansanterveydessä.

Olympiavoittajat Ry

Lisätietoja:
Tapio Korjus, 0405740355

Artikkelikuva: Harri Kapustamäki, Paralympiakomitea/KIHU