Valtteri Filppula kantaa Suomen lippua Pekingin olympialaisten avajaisissa 

Valtteri Filppula on jääkiekon Stanley Cup -voittaja, joka edusti Suomea jo Vancouverin talviolympialaisissa 2010. Muutoinkin ikimuistoista viikkoa elävä vantaalainen palaa olympianäyttämölle 12 vuoden tauon jälkeen. 

Suomen joukkueen lipunkantajaksi Pekingin talviolympialaisten avajaisiin on valittu jääkiekkoilija Valtteri Filppula. 37-vuotias keskushyökkääjä oli voittamassa olympiapronssia jo 12 vuotta sitten Vancouverissa. Hänet valittiin Suomen joukkueeseen myös Sotšiin 2014, mutta loukkaantuminen esti tuolloin olympiamatkan. 

– Tämä on kunniatehtävä ja upea juttu. Kun olin edellisen kerran Olympialaisissa, en päässyt edes paikalle avajaisiin. Hyvältä tuntuu tällainen kunnia, Filppula kertoo. 

Filppulan viikko on ollut ikimuistoinen jo ennen avajaisia, sillä alkuviikolla hän sai perheenlisäystä. Perjantaina hänen nimensä liitetään harvalukuiseen joukkoon, kun hänestä tulee 24:s Suomen lippua talviolympialaisten avajaisissa kantanut urheilija. Jääkiekkoilijoista saman kunnian ovat aiemmin saaneet Jorma Valtonen Sarajevossa 1984, Timo Blomqvist Albertvillessä 1992 ja Ville Peltonen Vancouverissa 2010. 

– Aina olen Olympialaisia seurannut ja myös avajaisia katsonut. Hienoa päästä tuollaisten nimien joukkoon. Viime päivinä on tullut muitakin kivoja uutisia, ja tämä on tosi kiva lisä. Olen innoissani, keskiviikkona Suomesta kohti Pekingiä lähtevä Filppula iloitsi. 

Täksi kaudeksi Eurooppaan palannut Filppula on Suomen jääkiekkohistorian menestyneimpiä NHL-pelaajia. Hän voitti Stanley Cupin Detroit Red Wingsin paidassa kesällä 2008, minkä lisäksi hän on pelannut kahdesti Stanley Cupin finaalissa. Filppula on pelannut NHL:ssä 1 056 runkosarja- ja 166 pudotuspeliottelua. Runkosarjassa enemmän otteluita on pelattuna kuudella ja pudotuspeleissä vain kahdella suomalaispelaajalla. 

”Arvostamme lipunkantajan roolia todella korkealle” 

Kansainvälinen Olympiakomitea suosittaa olympiajoukkueita nimeämään Pekingin Olympialaisten avajaisiin kaksi lipunkantajaa: yhden mies- ja yhden naisurheilijan. Suomen olympiajoukkueen johtajan Mika Lehtimäen mukaan Suomi poikkeaa suosituksesta käytännön syistä. 

– Arvostamme lipunkantajan roolia ja sen historiallista jatkumoa todella korkealle. Koen, että tähän kunniatehtävään päästäkseen urheilijan täytyy olla erityisen kokenut ja menestynyt, myös olympiatasolla. Valtteri Filppula täyttää nämä kriteerit kirkkaasti, Lehtimäki sanoo. 

– Meillä olisi olympiajoukkueessa myös useita tehtävään soveltuvia naisia, mutta matkustusrasitus ja terveysturvallisuus huomioiden emme kokeneet perustelluksi tuoda avajaisiin yhtään ainoaa urheilijaa Zhangjiakoun kisakylästä. Naisleijonilla on puolestaan tärkeä ottelu Kanadaa vastaan heti lauantaina aamupäivällä, joten hekään eivät tulleet kyseeseen. Tästä syystä poikkeamme KOK:n suosituksista. 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista