Vauhdikas suomalaispäivä – Naisleijonille murskavoitto, Suomi jännittävän viestitrillerin neljäs, Antti Aallolle loistava onnistuminen, Turkkila ja Versluis varmistivat paikan vapaatanssiin

Suomen joukkue oli neljäs naisten 4 x 5 kilometrin viestissä. Joukkueessa hiihtivät Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski. Suomi taisteli pronssista maaliviivalle asti, mutta Ruotsi oli niukasti vahvempi. Viestin voiton vei Venäjä, hopeaa otti Saksa.  

Avausosuudella Venäjän Yulia Stupak repäisi eroa muihin ja toi Venäjän kärjessä vaihtoon Saksa vanavedessään. Anne Kyllösen harkittu hiihto toi Suomen vaihtoon neljäntenä 12 sekuntia Venäjän perässä.  

Norja kolaroi Latvian kanssa ja toisen osuuden viestinviejällä Therese Johaugilla oli lähes puoli minuuttia kirittävää kärkeen. Johanna Matintalo joutui hiihtämään alkuosuuden yksin, mutta Johaugin vetämä neljän hiihtäjän joukko saavutti hänet toisen osuuden puolivälissä.   

Saksa ja Venäjä vaihtoivat kolmannelle osuudelle kärjessä, ja perässä tulivat Norja, Ruotsi ja Suomi yhtenä joukkona.   

Kolmannen osuuden alkuun Kerttu Niskanen sai hyvän paikan peesailla Ruotsin Frida Karlssonia. Niskanen ja Norjan Helene Marie Fossesholm irtautuivat lopussa Karssonista ja Suomi tuli vaihtoon neljäntenä.  

Ankkuriosuudella Krista Pärmäkoski ajoi karkikaksikkoa kiinni yhdessä Norjan Ranghild Hagan ja Ruotsin Jonna Sundlingin kanssa. Venäjän ja Saksan etumatka piti ja pronssista nähtiin tiukka taistelu Ruotsin ja Suomen välillä. Norja ei pystynyt vastaamaan kiriin ja jäi viidenneksi.  

Valmentaja Ville Oksasen mukaan viesti piti sisällään onnistumisia, vaikka mitaleiden ulkopuolelle jääminen harmitti.   

– Korkealla se jälkimmäinen 2,5 km on se, missä niitä eroja tulee. Siinä onnistuttiin aika hyvin. Kun katsoo vapaan osuutta, oltiin ihan mitalitaistelussa siinä kohtaa. Tehtiin joukkueena se paras tulos, mitä tänään pystyttiin. Ei kauhean kauaksi jääty mitalista, eikä edes kultamitalista. Totta kai se harmittaa, kun tiedettiin, että se olisi ollut mahdollista. Onhan nelospaikka aika ikävä.   

Naisleijonat murjoi Japanin puolivälierässä 

Suomi pääsi heti ottelun alkuun ylivoimalle, josta Petra Nieminen tykitti Suomen upealla laukauksella 1–0-johtoon. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Nelli Laitinen laukoi viivalta ja Viivi Vainikka ohjasi Suomen jo kahden maalin karkumatkalle. Japani kuitenkin kavensi ylivoimahyökkäyksestä erätaukolukemiksi 2–1.   

Toisessa erässä Suomi lisäsi johtoaan 3–1:een, kun Michelle Karvinen laittoi takatolpilta kiekon tyhjään maaliin. Nieminen tälläsi päivän toisella täysosumallaan 4–1.   

Suomi menee menojaan kolmannessa erässä, kun heti erän alkuun Nieminen täydensi hattutemppunsa. Susanna Tapani ja Sanni Hakala sinetöivät Suomen voiton 7–1-lukemin.  

Hattutempun tykittäneen Niemisen mukaan joukkueen peli oli nyt sellaista, mitä on haettu.  

– Kyllähän se aina mieltä lämmittää, mutta pitää antaa krediitit kyllä koko ketjulle. Tuli hyviä syöttöjä ja hyvin pelattiin. Joukkueena hyvä voitto ja tehtiin nyt kaikki kolme erää sitä, mitä olemme halunneet tehdä.  

Joukkueen päävalmentaja Juuso Toivola oli vakuuttunut siitä, että joukkueen valmistautuminen osui nappiin.  

– Helpottava voitto. Oikein hyvä. Aloitettiin valmistautuminen jo torstaina ja suunnattiin katseet tähän päivään. Luotiin uskoa tähän joukkueeseen ja joukkue syttyi sisältä päin. Peli kyllä jännitti alusta loppuun, mutta todella suuri kiitos joukkueelle. Tuossa joukkueessa on tosi iso voima. Välierää kohti, Toivola kuvasi.   

Ampumahiihdossa kilpailtiin miesten pikakilpailu 

Suomalaisista parhaiten pikakisassa suoriutui Tero Seppälä. Sijoituksena 24:s, joka ei miestä tyydyttänyt. Ensimmäiseltä ammuntapaikalta tuloksena oli yksi sakkokierros, mutta pystypaikan kaksi sakkoa olivat lopputuloksen kannalta liikaa.  

– Tietysti harmittaa. Kunto on ajoitettu tänne ja löysinkin hiihtovauhtia huomattavasti paremmin kuin normikisassa. Rohkeasti yritin ampua, mutta se ei tuottanut tänään tulosta. Auringon kanssa oli haastetta, tänään piti olla pilvinen päivä, mutta sen 15 minuuttiahan se paistoi, kun olin penkalla. Pipon alla oli lappu, jolla sitä peittää, mutta kyllä se vähän häiritsi, enkä pystynyt sellaista normaalia rentoa suoritusta tekemään.  

Olli Hiidensalon pikakisa kulki paremmin kuin normaalimatka ja sijoitus oli 38:s.  

– Hiihtoa voi sanoa jo hiihdoksi, paljon pirteämpää menoa normaalimatkaan verrattuna, jaksoi loppuun asti. Lähdin tänään paljon rohkeammin, en paljoa käsijarrua antanut. Rohkeasti penkallekin ja makuu meni suht kuivin jaloin, yksi sakko, mutta pystyltä kaksi sakkoa, se oli tänään liikaa. Lähdetään takaa-ajossa taistelemaan. Uskon, että sinne löytyy vielä jalkaa ja siellä sitten vaan osumia.   

Heikki Laitinen oli kisan 54:s ja selviytyi takaa-ajoon. Molemmilla ammuntapaikoilla yksi taulu jäi kaatumatta.  

– Tasapainoinen ja ihan ok kisa mulle. Molemmilta kierroksilta yksi sakko. Se on ihan ok, mutta ei täydellinen suoritus. Hiihtopuolella viimeisellä kierrokselle tuli pieni tummuminen, mutta muuten ihan ok. Aika tasaista, ehkä jopa ammunta pikkuisen paremmin meni.  

Tuomas Harjula oli pettynyt hiihtoonsa. Makuupaikalla kaikki taulut kaatuivat, mutta pystypaikalla hän joutui kahdelle sakkokierrokselle. Hänen sijoituksensa oli 92:s.  

– Hiihtovauhti on valovuoden päässä siitä mihin pystyn ja miten haluaisin hiihtää. Ei ole tässä tilanteessa mahdollisuuksia onnistua. Mielessä on erilaisia teorioita mistä tämä johtuu, mutta en osaa nyt suoraan sanoa.  

Antti Aalto kovatasoisen suurmäen kilpailun 17:s 

Antti Aalto jatkoi pirteitä otteitaan kovatasoisessa suurmäen kilpailussa, jonka voittoon hyppäsi hurjalla toisen kierroksen hypyllä Norjan Marius Lindvik.   

Aallon ensimmäinen hyppy kantoi 131 metriä ja riitti ensimmäisellä kierroksella 24:een sijaan. Taakse jäi kovia nimiä, sillä Norjan kova kaksikko Daniel Andre Tande ja Robert Johansson karsiutuivat kokonaan toiselta kierrokselta.   

Aallon toisen kierroksen hyppy kantoi 134 metriä ja nosti suomalaisen lopputuloksissa 17 sijalle. Olympiakultaa normaalimäessä hypännyt Japanin Ryoyu Kobayashi johti ensimmäisen kierroksen jälkeen, mutta ei pystynyt vastaamaan Lindvikin huippuhyppyyn ja jäi toiseksi ennen kolmanneksi tullutta Saksan Karl Geigeria.   

– Hypyt oli aika lähellä hyvää: toinen oli hyvä, mutta eka ei ihan onnistunut parhaalla tavalla. Kokonaisuudessaan ihan kiva päivä. Kyllä tässä hyvillä mielin täytyy olla, oli kauden parhaita kisoja nämä täällä. Hyviä asioita jää mukaan täältä. Hypyt oli parempia teknisesti kuin tänä talvena muuten. Ne otan mukaan ja lähden kehittämään omaa hyppäämistä, Aalto tuumasi.  

Turkkila ja Versluis etenivät vapaatanssiin 

Jäätanssin olympianäyttämöllä nähtiin vuosien tauon jälkeen suomalaisväriä, kun Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luistelivat rytmitanssinsa. Ehjän kokonaisuuden esittänyt pari sai suorituksestaan 68,23 pistettä, ja he varmistivat paikkansa maanantaina luisteltavaan vapaatanssiin. Pari lähtee vapaatanssiin 16. sijalta.  

– Tosi mahtavalta tuntui luistella tänään, nautittiin oikein kunnolla esityksestä. Suoritus oli kokonaisuutena tosi ehjä ja tuntui yhdeltä kauden parhaista suorituksista. Tuntuu mahtavalta, että päästään vielä kerran tuonne jäälle, nauttimaan oikein kunnolla. Vapaatanssissa pyritään antamaan kaikkemme ja luistelemaan täysillä, tyytyväinen pari kuvaili.  

Valmentaja Maurizio Margaglio oli onnellinen suojattiensa puolesta.  

– Juulia ja Matthias tekivät todella hyvää työtä tänään. He nauttivat luistelusta, se on tärkeintä. Esitys oli kontrolloitu ja rauhallinen, olen hyvin onnellinen heidän puolestaan.  

Artikkelin kuva: Riku Laukkanen 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista