Vuokatti 2022: Päivän suomalaismitali oli hopeinen – Telma Särkipaju toinen big airissa

Tapahtumarikkaan suomalaispäivän kruununa lumilautailun big airin mitali. 

Päivän suomalaismitalista vastasi Telma Särkipaju, joka nappasi upeasti hopeaa big airissa yhteispisteillä 156,50. Kisan voiton vei Unkarin Kamilla Kozuback

– Hopeaa tuli! Tein fronttiseiskan ekalla kierroksella, bäkkiseiskan tokalla. Tuossa vikalla vielä yritin bäkkiysiä, jonka sain ländättyä treeneissä, nyt jäi vähän vajaaksi. Ei mitään, hyvä fiilis. Ihan sairaan magee kisa oli. 

Särkipaju edustaa Seinäjoen Hiihtoseuraa ja Vuokatti-Ruka urheiluakatemiaa. Häntä valmentaa Saku Tiilikainen

Poikien finaalissa Mitja Kaurasen sijoitus oli viides. Iltakisan tunnelma sai häneltä kiitosta. 

– Oli kyllä ihan hullun hauskaa laskea, täällä on niin paljon kavereita ja iltakisa oli tosi mukava. Ihan hulluna porukkaa katsomassa, niin on kyllä mukavaa. 

Olivia Lisko ykkösenä vapaaohjelmaan taitoluistelussa 

Taitoluistelussa kilpailtiin lyhytohjelmat. Olivia Lisko onnistui hienosti ja luisteli omat ennätyspisteensä 57,94. Hän lähtee vapaaohjelmaan lyhytohjelman jälkeen ensimmäiseltä sijalta. 

– Nyt on kyllä tosi hyvä fiilis, tuli omat enkkapisteet ja puhdas ohjelma. On hyvä lähteä vapaaohjelmaan, kun on hyvä lyhkäri alla. 

Arttu Juusola selvitti myös oman urakkansa mallikkaasti pistein 49,55 ja jatkaa huomiseen vapaaohjelmaan sijalta 13. 

– Ihan tyytyväinen olen. Yksi vähän isompi virhe tuli, ja oli aika kova jännitys päällä. Verkassa tuli tosi paljon epäonnistumisia, mutta silti ihan hyvin sain kerättyä itseni ja tein ihan ok ohjelman, hän summasi. 

Alppirinteessä paripujottelua 

Alppihiihdossa kisattiin paripujottelun karsinta. Tytöissä parasta suomalaisvauhtia piti Veera Alaniska, joka lähtee perjantain loppukilpailuun sijalta 13. 

– Eka kiekka meni yllättävän hyvin, olin kolmantena sen jälkeen. Toisella tuli vähän virheitä, ja tipuin vähän, mutta ihan hyvin kokonaisuutena. Hyvillä fiiliksillä perjantain kisaan. Ehkä jopa yllättävän hyvin meni kisat, nyt on ainakin luottoa itseensä, summasi Alaniska. 

Riia Pallari oli 21:s ja Silja Koskinen 27:s. Myös he etenivät perjantain finaaliin, johon selviytyi 32 parasta laskijaa. 

Rosa Pohjolainen horjahti ensimmäisessä laskussa ja loukkasi jalkaansa, eikä valitettavasti pystynyt starttaamaan toiselle kierrokselle. Hän ei pysty laskemaan enää näissä kisoissa. 

Poikien paripujottelun karsinnassa nopeimman ajan kellotti Itävallan Jakob Greber. Suomalaisista nopein oli 8:nneksi laskenut Eduard Hallberg +0,46 Greberiä hitaampana. 

– Eka lasku ei ollut mikään hirveän hyvä, tein pari virhettä siihen. Toka laskussa käsi lipsahti telineestä startissa, mutta lasku meni ihan ok. Huomenna sitten team event, on kiva lähteä laskemaan sitä, lähdetään vetämään kovaa. Ylihuomenna paripujottelun finaali, lähdetään laskemaan kovaa sinnekin. 

Jesperi Kemppainen oli 11:s ja Erik Saravuo 13:s. Kasper Niemen tie päättyi ensimmäisellä kierroksella ulos laskuun. Finaaliin eteni 32 parasta laskijaa. 

Suomi taipui Ruotsille jääkiekossa 

Jääkiekossa pelattiin paikasta loppuotteluun. Suomen ja Ruotsin välinen ottelu oli tasaista kamppailua ja päättyi varsinaisella peliajalla 3-3. Viiden minuutin jatkoerässä Ruotsi onnistui maalinteossa ajassa 61:11. Suomen maaleista vastasivat Pauliina Salonen (1-1), Tilli Keränen (2-1) ja Sanni Vanhanen (3-1). 

– Tasainen vääntö, molemmilla oli omat hetkensä tässä pelissä, mutta ei riittänyt jänne loppuun asti. Kolmannessa erässä kipsi saatiin murrettua, kaksi erää oli vähän tahmeata pelaamista, mutta sitten kolmanteen erään tuli loukkaantuminen ja tuli vähän pahoinvointisuutta ja muuta, ja se ehkä sitten mursi vähän sitä kipsiä ja saatiin pari maalia siihen. Mutta ei vaan riittänyt keskittyminen pelata ihan loppuun asti, päävalmentaja Mira Kuisma summasi. 

Suomi kohtaa huomenna pronssiottelussa Sveitsin. 

Eelis Meriläinen jäi täpärästi mitalitaistelusta 

Lahdessa pojat kilpailivat yhdistetyssä ja mäkihypyssä. Nuorten maailmanmestaruutta joukkuekilpailussa voittamassa ollut Eelis Meriläinen hyökkäsi mäkihyppyosuuden jälkeiseltä seitsemänneltä sijalta mitalitaisteluun. Kilpailun voittanut Norjan Eidar Johan Ström veti kuitenkin kärkikolmikon karkuun muilta, ja Meriläisen oli tyytyminen viidenteen sijaan. 

– Panostin enemmän mäkiosuuteen – ja onnistuinkin ihan hyvin. Hiihto ei ollut ihan huippuhiihto. Jos suksi olisi toiminut vähän paremmin ja olisi ollut vähän parempi hiihtopäivä, kolmossijakin olisi ollut mahdollinen. Pieni pettymys oli tuo hiihto, mutta kokonaissuorituksena ihan hyvä, Jyväskylän Hiihtoseuran urheilija summasi. 

Muista suomalaisista Herman Happonen sijoittui 17:nneksi, Arsi Tietäväinen 20:nneksi ja Valtteri Holopainen 31:nneksi. Happonen oli kisan jälkeen mielissään, sillä kausi on ollut erittäin vaikea; talven pilasi joulukuussa todettu rasitusmurtuman esiaste selässä ja viimeistelyä häiritsi vielä koronavirustartunta, minkä takia kyseessä oli Happoselle kauden ensimmäinen kova kilpailu. 

– Vielä treeneissä oli aika vaikeaa mäen puolella, mutta koekierroksella sain hyvän onnistumisen. Se ruokki itseluottamusta, ja myös kilpailukierroksella onnistuin kohtalaisesti. Oli mukava olla tänään mäessä. Jo eilen tuntui avaavissa vedoissa, että ladulla on tukkoista. Hapot alkoivat kertautua, kun ei ole niin paljon kovia harjoituksia pystynyt tekemään. Mutta ihan tyytyväinen voi olla. Mukana pysyttiin, Happonen myhäili. 

Poikien mäkihypyssä tasainen suomalaiskolmikko 20 joukkoon 

Poikien mäkihypyssä kolme neljästä suomalaishyppääjästä selvitti tiensä toiselle kierrokselle, ja neljäskin – Tuomas Kinnunen – oli ensimmäinen karsiutuja (31:s). Mikä parasta, niin 16:nneksi päätynyt Vilho Palosaari, 19:nneksi noussut Tomas Kuisma kuin 20:nneksi hypännyt Kasperi Valtokin paransivat hyppyjään toisella kierroksella. 

– Kilpailu oli ihan ok. Melkein sain tulemaan, kuten treenihypyn. Ilmalennon kanssa oli vähän vaikeuksia, kun se meinaa herkästi mennä puhki. Muuten ihan hyvää tekemistä. Vähän korkeammille sijoituksille tähtäsin, mutta ei tällä kertaa, Kuusamon Erä-Veikkoja edustava Palosaari totesi. 

– Ihan positiivinen maku jäi. Ensimmäinen oli pikkuisen heikompi kuin tuo toinen, mutta kun toisella sai parannettua, ei voi harmittaa. En lähtenyt erityisen isoin odotuksin kisaan, kun oli juuri kisojen alla kipeänä, Puijon Hiihtoseuran värejä kantava Kuisma niputti. 

– Ensimmäisellä kierroksella munasin tuon homman. Virheet, joita hypyssäni vähän on, korostuivat siinä. Onneksi toiselle sai vähän parannettua, niin ei tarvitse ihan pettynyt olla, kotiyleisönsä edessä hypännyt Valto sanoi. 

Torstaina runsas kattaus suomalaislajeja 

Torstaina tapahtuu taas ladulla, kun ampumahiihtäjät pääsevät normaalimatkojen pariin ja maastohiihtäjillä on vuorossa sprintit. Lumilautailussa kisataan slopestylen karsinnat ja taitoluistelussa Arttu Juusola ja Olivia Lisko jatkavat kisaansa vapaaohjelmalla. 

Alppihiihdossa kilpaillaan joukkuekisa. Suomen joukkueessa laskevat Veera Alaniska, Riia Pallari, Eduard Hallberg ja Jesperi Kemppainen. 

Suomi kohtaa pronssiottelussa Sveitsin. 

Lahdessa kilpaillaan tyttöjen normaalimäen kilpailu ja poikien joukkuemäki. 

Suomalaiset EYOF-kisoissa torstai 24.3. 

Vuokatti: 

10.00 Ampumahiihto, tytöt, normaalimatka 10 km 

10.00 Maastohiihto, tytöt, sprintti v 

10.15 Lumilautailu, tytöt, slopestylen karsinta: Telma Särkipaju ja Saana Korhonen 

10.30 Maastohiihto, pojat, sprintti v 

11.45 Lumilautailu, pojat, slopestyle, karsintaryhmä 1 

12.15 Taitoluistelu, pojat, vapaaohjelma: Arttu Juusola 

12.50 Ampumahiihto, pojat, normaalimatka 12,5 km 

13.00 Alppihiihto, sekajoukkue, paripujottelun TOP16-joukkueet 

13.45 Lumilautailu, pojat, slopestyle, karsintaryhmä 2 

15.45 Taitoluistelu, tytöt, vapaaohjelma: Olivia Lisko 

16.00 Lumilautailu, tytöt ja pojat, slopestylen finaalit 

Kajaani: 

18.30 Jääkiekko, tytöt, pronssiottelu Sveitsi-Suomi 

Lahti: 

10.00 Mäkihyppy, tytöt, HS100: Annamaija Oinas ja Alva Thors 

17.00 Mäkihyppy, pojat, HS100 joukkuemäki 

Euroopan nuorten olympiafestivaalien (EYOF) talvikisat järjestetään 20.-25.3.2022 Kainuun ja Lahden maisemissa. Poikien jääkiekko sai kunnian aloittaa kisatapahtumat jo viime joulukuussa, ja turnauksen voitti tuli Suomeen pikkuleijonien upealla esityksellä. EYOF- kisat ovat Suomen historian neljännet viiden renkaan eli olympialipun alla kisattavat arvokilpailut. 

Kisojen päänäyttämönä toimii Vuokatti, jossa kisataan suurin osa lajeista: alppihiihto, ampumahiihto, lumilautailu, maastohiihto, short track ja taitoluistelu. Jääkiekko-ottelut pelataan Kajaanissa, ja mäkihyppy ja yhdistetty kisataan Lahdessa. Tyttöjen jääkiekko ja yhdistetyn kilpailu ovat ensimmäistä kertaa mukana EYOF-kisaohjelmassa. 

Kilpailut ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma 14-18-vuotiaille eurooppalaisille nuorille urheilijoille. Kisat järjestetään joka toinen vuosi sekä kesä- että talvilajeissa. EYOF-kisojen avulla Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö haluaa tukea potentiaalisimpien nuorten urheilijoiden matkaa kohti Olympialaisia ja aikuisten arvokilpailuja. 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista