Siirry sisältöön
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

EYOF -kisat

Euroopan Nuorten Olympiafestivaalit, European Youth Olympic Festival (EYOF) ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma eurooppalaisille nuorille urheilijoille.

Olympiafestivaalit (aikaisemmin Olympiapäivät) järjestetään parittomina vuosina sekä kesä- että talvilajeissa.

Euroopan Nuorten Olympiafestivaalit käynnisti Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Jacques Rogge vuonna 1991, toimiessaan Euroopan Olympiakomiteoiden puheenjohtajana. Hänen mukaansa festivaalien ensisijainen tarkoitus on edistää urheilua ja olympialiikettä nuorten keskuudessa.

EYOF-kisoissa nuorilla on mahdollisuus saada kokemusta korkeatasoisesta kansainvälisestä kilpailusta sekä tutustua muihin kulttuureihin. Muun muassa Tanja Poutiaisen kovat kilpakumppanit Anja Pärson ja Janica Kostelic saavuttivat ensimmäiset suuret voittonsa EYOF-alppirinteillä. Kesälajien urheilijoista EYOF -kultaa ja myöhemmin olympiakisamenestystä ovat saavuttaneet muun muuassa korkeushyppääjä Kajsa Bergvist ja juoksija Gabriela Szabo.

Suomalaisista mitaleilla sekä EYOF-kisoissa että Olympiakisoissa ovat olleet muun muassa mäkihyppääjät Veli-Matti Lindström, Janne Happonen, jääkiekkoilija Antero Niittymäki ja lumilautailija Peetu Piiroinen.

Ensimmäiset kesäolympiapäivät järjestettiin vuonna 1991 Brysselissä, Belgiassa ja ensimmäiset talviolympiapäivät kilpailtiin Aostassa, Italiassa 1993. Vuonna 2001 Suomi ja Kajaani/Vuokatti isännöi Talviolympiapäiviä, joihin osallistui yli 1100 akkreditoitua henkilöä. Vuonna 2009 puolestaan Tampere isännöi kesälajien Olympiafestivaaleja, jotka olivat toistaiseksi suurimmat.

Suomi on ollut joukkueella mukana ensimmäisistä kisoista lähtien. Suomen joukkueen valitsee ja lähettää Olympiakomitea lajiliittojen esityksestä.

EYOF-kisat järjestetään rajatulla lajiohjelmalla siten, että talvikisoissa mukana on 6-8 lajia ja kesäkisoissa 6 yksilölajia ja 4 joukkuelajia. Maksimiosallistujamäärä on kiintiöity lajeittain. Joukkuelajeissa pelataan 6-8 joukkueen turnaus.

Lisää liikettä pääyhteistyö­kumppanit

                
                   veikkaus_vaakalogo_white_rgb

                
                   op_logo_vasen_negatiivi_comporessed
Huippu-urheilun pääyhteistyö­kumppanit

                
                   veikkaus_vaakalogo_white_rgb

                
                   finnair_logo_white_compressed

                
                   icepeak-logo-text-rgb-white_compressed

                
                   toyota_v_white_rgb

                
                   Aava Virta logo nega

                
                   Energiayhtiö St1:n logo