Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Universiadit ja opiskelijoiden MM-kilpailut

Universiadit on kansainvälisen opiskelijaurheiluliiton FISUn (Fédération Internationale du Sport Universitaire, International University Sports Federation) alainen monilajinen urheilutapahtuma. Universiadeissa kilpaillaan erikseen kesä- ja talvilajeissa.

Universiadit järjestetään joka toinen vuosi (parittomina vuosina) ja välivuosina kilpaillaan opiskelijoiden maailmanmestaruuksista lajeissa, jotka eivät kuulu vakituisesti Universiadien ohjelmaan.

Universiadeihin voi osallistua korkea-asteella (yliopistot, ammattikorkeakoulut) opiskeleva tai aikaisintaan kisoja edeltäneen kalenterivuoden aikana valmistunut urheilija, joka on iältään 17-28 vuotias.

Kesäuniversiadeissa on kilpailtu vuodesta 1959 lähtien. Kisoja on järjestetty pääsääntöisesti kahden vuoden välein. Suomalaiset ovat olleet mukana alusta alkaen, ainoan poikkeuksen muodostavat vuoden 1963 kisat Brasilian Porto Alegressa. Vuosien saatossa suomalaisurheilijat ovat saavuttaneet kesäuniversiadeista 35 mitalia: 11 kultaa, 12 hopeaa ja 12 pronssia.

Ensimmäiset talviuniversiadit järjestettiin Torinossa vuonna 1960. Suomalaisurheilijat ovat voittaneet talviuniversiadeista tähän mennessä 54 mitalia (7 kultaa, 18 hopeaa, 29 pronssia). Suomi on ainoana pohjoismaana isännöinyt talviuniversiadeja kertaalleen, kun vuonna 1970 järjestettiin Polaruniversiadeiksi kutsuttu tapahtuma keskuspaikkanaan Rovaniemi.

Universiadien lisäksi Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö auttaa lajeja ja urheilijoita opiskelijoiden MM-kilpailuihin liittyvissä kysymyksissä.

Lisätietoa universiadeista ja opiskelijoiden MM-kilpailuista

Jukka Tirri
opiskelijahuippu-urheilun asiantuntija
jukka.tirri(a)noc.fi
puh. 044 7800 213