Eero Lehtonen

Yleisurheilu, Viisiottelu
Syntynyt1898
Kuollut1959


Eero Lehtonen oli yleisurheilun viisiottelun kaksinkertainen ja myös viimeinen olympiavoittaja.

Viisiottelun kilpailulajit olivat pituushyppy, keihäänheitto, 200 metriä, kiekonheitto ja 1500 metriä. Loppupisteet muodostettiin urheilijan yksittäisten lajien sijoitusten summalla. Mikkeliläinen Eero Lehtonen oli monipuolinen urheilulahjakkuus ja tasaisen vahva kaikissa osalajeissa.

Antwerpenin olympiakisojen 1920 alla hän oli tehnyt pituushypyn Suomen ennätyksen 702. Lehtonen voitti melko ylivoimaisesti olympiakullan Antwerpenissä: hänen sijoitussarjansa viidessä laji oli 2–2–1–7–2. Hopean kilvassa otti USA:n Everett Bradley ja pronssin Suomen Hugo Lahtinen.

Välivuosina taukoakin pitänyt Lehtonen kiskoi itsensä jälleen kisakuntoon 1924: hän sijoittui
viisiottelun olympiakarsinnoissa toiseksi, ja tie Pariisiin oli auki. Pariisin olympiakisojen viisiottelu alkoi pamauksella, kun USA:n Robert LeGendre ponnisti avauslajissa pituushypyssä ME-tuloksen 776,5. Lehtonen teki kuitenkin kärsivällistä työtä, ja voittaja ratkesi lopulta vasta viimeisessä lajissa 1500 metrillä. Juoksusta tulikin jännitysnäytelmä: Lehtonen kiri 30 metriä ennen maalia LeGendren ohi ottaen lajivoiton ja olympiakullan. Hopean sai unkarilainen Elemér Somfay LeGendren jäädessä pronssille. Pariisin kisojen jälkeen viisiottelu poistettiin olympiaohjelmasta.

Eero olympialaisissa

  • Pariisi 1924

    Kesäolympialaiset

    Viisiottelun olympiakultaa

  • Antwerpen 1920

    Kesäolympialaiset

    Viisiottelun olympiakultaa