Einari Teräsvirta

Telinevoimistelu
Syntynyt1914
Kuollut1995

Einari Teräsvirta oli mukana voittamassa Suomelle voimistelun joukkuekultaa Lontoon vuoden 1948 olympiakisoissa.

Kuten monien muidenkin Suomen mestarivoimistelijoiden, myös Einari Teräsvirran voimistelijataitoa muokkasivat nuoruusvuosien leikit ja fyysiset aktiviteetit. Suomalaisen voimistelun eliittiin Teräsvirta
nousi Viipurin Reippaan riveistä: vuonna 1932 hän löi kaikki muut huippuvoimistelijamme yleisissä SM-kilpailuissa ja valloitti paikan Suomen olympiajoukkueeseen.

Los Angelesin olympiakisat olivat menestys vasta 17-vuotiaalle ensikertalaiselle: pronssimitalin rekillä saavuttanut Teräsvirta on kesäolympiakisojen nuorin suomalainen mitalisti. Toinen pronssimitali tuli joukkuekilpailusta. Seuraavissa olympiakisoissa Berliinissä 1936 Teräsvirta kuului jälleen Suomen pronssijoukkueeseen.

Arkkitehdiksi valmistunut Teräsvirta jatkoi voimistelua sotien jälkeenkin tavoitteenaan Lontoon olympiakisat. Rekki oli aina ollut hänen valttikorttinsa, mutta hän pyrki poistamaan heikkouksiaan
muilla telineillä auttaakseen Suomen joukkuetta. Teräsvirta selviytyikin Lontoossa kaikista telineistä riittävän hyvin: hän sijoittui rekillä kahdeksanneksi, hypyssä seitsemänneksi ja moniottelussa 12:nneksi Suomen kultajoukkueen viidenneksi parhaana miehenä.

Teräsvirta teki pitkän ja menestyksekkään uran arkkitehtinä. Hän kynänsä jälkiin kuuluvat muun muassa Helsingin Hotelli Marski ja Kalastajatorppa sekä monet yliopistorakennukset.

Einari olympialaisissa

 • Helsinki 1952

  Kesäolympialaiset

 • Lontoo 1948

  Kesäolympialaiset

  Olympiakultaa voimistelun joukkuekilpailussa.

 • Berliini 1936

  Kesäolympialaiset

  Olympiapronssia joukkuekilpailussa

 • Los Angeles 1932

  Kesäolympialaiset

  Olympiapronssia rekillä sekä joukkuekilpailusta.