Emil Väre

Paini
Syntynyt1885
Kuollut1974


Emil Väre oli kreikkalais-roomalaisen painin kaksinkertainen olympiavoittaja ja 1900- luvun alun parhaita painijoita maailmassa.

Väre aloitti painin harrastamisen 1910-luvun Pietarissa, jossa hän työskenteli rautatieläisenä. Suomalaisten Pietariin perustamassa Tarmo-seurassa Väre harrasti monipuolisesti urheilua mutta lopulta paini valikoitui hänen päälajikseen. Vuosina 1912–1916 hän voitti kaikki painimansa ottelut.

Tukholman olympiakisoihin 1912 Väre lähti ennakkosuosikkina voitettuaan edellisenä vuonna maailmanmestaruuden Helsingissä ja keväällä epävirallisen Euroopan mestaruuden. Väre voittikin kaikki kuusi vastustajaansa. Eniten vaikeuksia suomalaiselle tuotti viimeisessä ottelussa vastaan tullut Ruotsin Gustaf Malmström, joka taipui vasta tunnin mittelön jälkeen.

Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä painikisat harvenivat merkittävästi. Väre hellitti sotavuosina harjoittelua ja palasi painimatoille vasta rauhan tultua. Vuonna 1919 Väreen painikunnossa oli vielä toivomisen varaa mutta hän aloitti raivokkaan harjoittelun Antwerpenin olympialaisia varten.

Olympiakultaansa puolustanut Väre selätti neljä viidestä vastustajastaan. Finaalissa Väre kohtasi maamiehensä Taavi Tammisen. Kamppailu oli kuitenkin etukäteen sovittu, sillä Tamminen oli suostuteltu häviämään Väreelle ja hoitamaan Suomelle jatko-otteluissa hopeamitalin. Palkinnoksi Tamminen sai myöhemmin Väreen kultamitalin itselleen.

Emil olympialaisissa

  • Antwerpen 1920

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa 67,5 kg -sarjassa

  • Tukholma 1912

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa 67,5 kg -sarjassa