Jaakko Tallus

Yhdistetty
Syntynyt1981
SeuraLieksan hiihtoseura


Jaakko Tallus on kolminkertainen olympiamitalisti.

Nuorten joukkuemaailmanmestari Jaakko Tallus pääsi kaudella 1998–99 mukaan Suomen kovaan yhdistetyn maailmancup-joukkueeseen. Heti ensimmäisessä maailmancupkilpailussaan 3.1.1999 Schonachissa hän sijoittui toiseksi. Lupaava nousu aikuisten huipulle katkesi loukkaantumiseen ja vuoden 1999 maailmanmestaruuskilpailut jäivät väliin.

Seuraavalla kaudella Tallus vakiinnutti paikkansa Suomen joukkueessa menestyen tasaisesti maailmancupissa. Lahden MM-kotikilpailuissa 2001 saldona oli ensimmäinen aikuisten arvokisamitali, joukkuekilpailun pronssi. Sprinttimatkalla Tallus oli neljäs.

Olympiatalvena Talluksen otteet paranivat kohti kauden päätavoitetta. Helmikuussa Salt Lake Cityssä kaikki oli kohdallaan, Tallus voitti hopeaa ensimmäisessä olympiakilpailussaan, kun vain joukkuetoveri Samppa Lajunen ehti ensin maaliin. Joukkuekilpailussa hopea kirkastui olympiakultaan Lajusen, Jari Mantilan ja Hannu Mannisen kanssa. Sprinttikilpailussa Tallus oli Lahden kisojen tapaan neljäs, nyt viiden sekunnin erolla pronssiin.

Kolmannen olympiamitalinsa, joukkuepronssin, Tallus voitti joukkuekilpailusta Torinossa 2006 Antti Kuisman, Anssi Koivurannan ja Hannu Mannisen kanssa. Molemmissa henkilökohtaisissa kilpailuissa hän oli viides. Jaakko Tallus päätti urheilu-uransa kauteen 2009–2010. Kaikkiaan Tallus saavutti kolme olympiamitalia yhdeksässä kilpailussa, kolme MM-mitalia 15 kilpailussa ja seitsemän henkilökohtaista maailmancupin palkintosijoitusta 163 startissa. Lieksan Hiihtoseuraa koko uransa edustanut Tallus on Pohjois-Karjalan ainoa olympiavoittaja

Jaakko olympialaisissa

 • Vancouver 2010

  Talviolympialaiset

 • Torino 2006

  Talviolympialaiset

  Olympiapronssia joukkuekilpailussa.

 • Salt Lake City 2002

  Talviolympialaiset

  Olympiakultaa joukkuekilpailussa ja hopeaa henkilökohtaisessa kilpailussa.