Janne Lahtela

Freestylehiihto, Kumparelasku
Syntynyt1974


Janne Lahtela on ainoa suomalainen hiihtourheilija, joka on voittanut olympiakullan muissa kuin pohjoismaisissa lajeissa.

Neljä arvokisamitalia saavuttanut Janne Lahtela osallistui urallaan viidesti olympialaisiin. Vuonna 1998 Naganossa kemijärveläinen saavutti kumparelaskun olympiahopeaa hänen serkkunsa Sami
Mustosen
noustessa pronssikorokkeelle. Neljä vuotta myöhemmin Salt Lake Cityssä mitali kirkastui kullaksi. Vuonna 1992 Albertvillestä alkanut olympiaura päättyi 2006 Torinon kisoihin, missä Lahtela toimi Suomen joukkueen lipunkantajana.

Meiringenin MM-rinteiltä Sveitsistä 1999 Lahtelan tuomisina oli kultaa kumpareista ja hopeaa parikumparekilpailusta. Hän voitti jo nuorten tasolla kaksi MM-titteliä ja kaksi pronssia. Lahtela kilpaili 17 kautta maailmancupissa voittaen kumparelaskun kokonaiskilpailun kolme kertaa. Parikumpareiden kokonaiskisan hän vei kahdesti nimiinsä. Osakilpailuvoittoja Lahtelalle kertyi 23.

Vetäydyttyään kilparinteiltä vuonna 2006 hän on toiminut Japanin ja Suomen kumparelaskijoiden päävalmentajana. Suomen Urheilun Hall of Famen jäseneksi Janne Lahtela nimettiin vuonna 2016. Hän on edelleen ainoa suomalainen rinnelajien olympiavoittaja.

Janne olympialaisissa

 • Torino 2006

  Talviolympialaiset

 • Salt Lake City 2002

  Talviolympialaiset

  Olympiakultaa kumparelaskussa.

 • Nagano 1998

  Talviolympialaiset

  Olympiahopeaa kumparelaskusssa.

 • Lillehammer 1994

  Talviolympialaiset

 • Albertville 1992

  Talviolympialaiset