Jari Puikkonen

Mäkihyppy
Syntynyt1959

Jari Puikkonen on kolmien olympiakisojen mäkimitalisti.

Lahtelainen Jari Puikkonen teki läpimurtonsa mäkieliittiin kaudella 1979–80: hän hyppäsi toiseksi Garmisch-Partenkirchenin uudenvuoden kilvassa ja liiteli Lake Placidin olympiakisoissa
suurmäen pronssille. Ura jatkui menestyksekkäästi. Keväällä 1981 Puikkosesta tuli lentomäen maailmanmestari. Oslon MM-kisoista 1982 saaliiksi tuli normaalimäen hopea ja joukkuemäen pronssi.

Helmikuussa 1984 kaulaan ripustettiin maailmanmestaruuskulta joukkuemäestä, ja olympiakilpailuissa Sarajevossa Puikkonen hyppäsi jälleen henkilökohtaiselle mitalille, normaalimäen pronssille. Suomi dominoi joukkuemäkiä 1980-luvun puolivälistä alkaen, ja
useimmiten voitonjuhlissa oli mukana Jari Puikkonen. Seefeldin MM-kilpailuista 1985 tuliaisina oli joukkuekulta ja suurmäen hopea. Calgaryssa 1988 Puikkonen hyppäsi yhdessä Ari-Pekka Nikkolan, Matti Nykäsen ja Tuomo Ylipullin kanssa kultaa ensimmäisessä joukkuemäen olympiakilpailussa.

Puikkonen huipensi mäkiuransa henkilökohtaisella suurmäen maailmanmestaruudella oman yleisön edessä Lahdessa 1989. Saaliiksi kotikisoista tuli myös kolmas joukkuemäen MM-kulta.
Kansainvälisen uransa Puikkonen päätti Lahden Salpausselän kisoissa 1991.

Jari olympialaisissa

 • Calgary 1988

  Talviolympialaiset

  Olympiakultaa joukkuemäessä.

 • Sarajevo 1984

  Talviolympialaiset

  Olympiapronssia normaalimäessä.

 • Lake Placid 1980

  Talviolympialaiset

  Olympiapronssia suurmäessä.