Julius Saaristo

Yleisurheilu, Keihäänheitto
Syntynyt1891
Kuollut1969

Julius Saaristo oli ensimmäinen suomalainen keihäänheiton olympiavoittaja.

Tamperelainen Saaristo harjoitti nuorukaisena monipuolisesti eri lajeja, ja hänestä kehittyikin erinomainen heittäjätyyppi sekä voimallisesti että teknisesti. Maailmanennätystasolle hän oli valmis jo 19-vuotiaana: ensimmäisellä kisamatkallaan Tukholmassa Saaristo heitti uuden huonomman käden maailmanennätyksen 46,47.

Tukholman olympiakisoissa 1912 Saaristolle oli asetettu kovat mitaliodotukset suomalaisten toimesta – olihan hän kotimaan karsintakilpailussa heittänyt peräti 61,45, epävirallisen maailmanennätyksen. Paremman käden keihäskilpailu ei kuitenkaan mennyt odotetulla tavalla: kilpailussa ainoastaan isäntämaa Ruotsin Eric Lemming sai heittää huomattavasti saarnikeppiä paremmalla koivukepillä. Lemming heitti 60,64 ja voitti olympiakultaa lähes kahden metrin erolla Saaristoon.

Suomalaisten onneksi ohjelmassa oli myös molempien käsien keihäänheitto, jossa mitattiin oikean ja vasemman käden heittojen yhteistulos. Ensin oli vuorossa paremman käden heitto: Saaristo lainasi Lemmingin koivukeppiä ja heitti uuden maailmanennätyksen 61,00. Huonomman käden heiton Saaristo voitti myös suvereenisti yli kahdella metrillä. Yhteistulos 109,42 takasi Saaristolle
olympiakullan ja oli samalla uusi maailmanennätys. Suomi otti kilpailussa kolmoisvoiton: hopealle heitti Väinö Siikaniemi ja pronssille Urho Peltonen. Julius Saaristo palasi olympia-areenalla vielä Antwerpenissä 1920. Hän sijoittui keihäskilpailussa neljänneksi edellään kolme muuta suomalaisheittäjää.

Julius olympialaisissa

  • Antwerpen 1920

    Kesäolympialaiset

  • Tukholma 1912

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa molempien käsien keihäänheitossa ja hopeaa keihäänheitossa.