Kaarlo Koskelo

Paini, Kreikkalais-roomalainen paini
Syntynyt1888
Kuollut1953

Kaarlo Koskelo voitti kultamitalin Tukholman olympiapainien kevyimmässä sarjassa.

Koskelon painiura oli lyhyt mutta yllättävä: ennen Tukholman olympiakisoja hän oli melko tuntematon nimi Suomessa saati kansainvälisissä painipiireissä. Porin olympiakarsinnoissa Kotkan Riennon painija osoitti kuitenkin nopeutta ja älykästä painitietoisuutta, joten hänet valittiin Tukholmaan matkanneeseen joukkueeseen.

Tukholman olympiakisojen höyhensarjaan osallistui kaikkiaan 38 niskanvääntäjää. Kahdeksan hikisen päivän aikana kolmen miehen mitalipaineihin valikoitui kaksi suomalaista: Koskelo ja Otto Lasanen. Sääntöjen mukaan ensimmäisen ottelun voittaja (painija A) saisi kultamitalin, jos häviäjä (B) voittaa kolmannen miehen (C); muussa tapauksessa A ja C ottelevat lopuksi kullasta. Lasanen hävisi saksalaiselle Georg Gerstackerille, joten hänen oli annettava luovutusvoitto Koskelolle, muutenhan kulta olisi mennyt Saksaan. Tuorein voimin Koskelo päihitti Gerstackerin ja korjasi voiton Suomelle.

Painimaailman huipulta Koskelo katosi yhtä nopeasti kuin oli sinne tullutkin: hän paini Tukholman olympiakisojen jälkeen enää harvakseltaan. Koskelo oli ainoa olympiavoittaja, joka valitsi Suomen sisällissodassa punaisten puolen. Hän joutui pakenemaan maasta ja muutti Yhdysvaltoihin; kotimaahan hän ei koskaan enää palannut. Kaarlo Koskelo kuoli Oregonissa vuonna 1953.

Kaarlo olympialaisissa

  • Tukholma 1912

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa 60 kg-sarjassa