Kurt Wires

Melonta
Syntynyt1919
Kuollut1992

Kurt Wires voitti Helsingin kotikisoissa yhdessä parinsa Yrjö Hietasen kanssa kajakkikaksikkojen olympiakullan sekä 1000 metrin että 10 000 metrin matkalla.

Wireksen ensimmäinen olympiamitali oli kajakkiyksiköiden 10 000 metrin hopea Lontoon kisoissa 1948. Matkan valtias oli ruotsalainen melojalegenda Gert Fredriksson; Wires sinnitteli tämän tuntumassa tiukasti, mutta alkoi jäädä seitsemän kilometrin kohdalla. Maaliin tultaessa hän pyörtyi ja vajosi Thames-jokeen, josta hänet jouduttiin onkimaan ylös. Lontoon kisojen
jälkeen Wires lopetti melontauransa kolmeksi vuodeksi.

Helsingin olympiakisoihin 1952 Wireksen oli määrä osallistua vain tulospalveluteknikkona. Hän innostui kuitenkin uudelleen harjoittelemaan edeltävänä talvena. Harjoitusrutiineihin kuului esimerkiksi 50 km hiihto Keravalta Nikkilän kautta Helsinkiin aamupäivän töiden jälkeen. Pariksi
kajakkikaksikkoon löytyi nuori Yrjö Hietanen.

Sekä 10 000 metrin että 1000 metrin kilpailut Taivallahden olympiaradalla olivat erittäin tiukat. Pitemmällä matkalla Ruotsin pari Åkerlund–Wetterström pysyi suomalaisten rinnalla koko matkan. Viimeinen kilometri vaati kaikki voimat, mutta Wires ja Hietanen ottivat lopulta kullan 0,4 sekunnin erolla ruotsalaisiin. 1000 metrin finaalissa neljä venettä ylitti maaliviivan sekunnin sisällä. Suomen ja Ruotsin välinen ero ratkaistiin maalikamerakuvalla, lopulta Suomen eduksi.

Wires lopetti uransa kaksinkertaisena olympiavoittajana – tällä kertaa lopullisesti. Työuransa Kurt Wires teki helsinkiläisessä Oy Konttorityössä, jossa hän työskenteli muun muassa myyntipäällikkönä ja myöhemmin johtajana.

Kurt olympialaisissa

  • Helsinki 1952

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa kajakkikaksikolla 1000 metrin ja 10 000 metrin matkoilla.

  • Lontoo 1948

    Kesäolympialaiset

    Olympiahopeaa kajakkiyksikössä 10 000 metrillä.