Kyösti Lehtonen

Paini, Kreikkalais-roomalainen paini
Syntynyt1931
Kuollut1987


Kyösti Lehtonen paini olympiakultaa Melbournessa Suomen itsenäisyyspäivänä 1956.

Jämsässä syntynyt Kyösti Lehtonen kunnostautui arvokisoissa jo ennen olympiamenestystä: Napolin MM-kisoissa vuonna 1953 hän paini pistevoitolla hopealle Ruotsin Gustaf Freijn
viedessä kultamitalin. Karlsruhen MM-paineissa 1955 Lehtonen tuli toistamiseen hopealle. Kamppailu oli jälleen tiukkaa mutta Neuvostoliiton Gennadi Gamarnik vei kultamitalin ja Gustaf Freij oli kolmas.

Melbournen olympiakisoissa Lehtonen 1956 oli valmis menestykseen: hän eteni turnauksessa voitosta voittoon. Mitaliotteluissa taipuivat Turkin Rıza Doğan tuomariäänestyksellä ja Unkarin Gyula Tóth komealla selätyksellä. Vain hetkeä aiemmin Rauno Mäkinen oli voittanut Suomelle kultamitalin sarjaa alempana. Sopivasti oli Suomen itsenäisyyspäivä, 6. joulukuuta.

Melbournen olympiakullan jälkeen Lehtonen edusti Suomea vielä Roomassa 1960 ja Tokiossa 1964. Rooman olympiakisoissa hän sijoittui viidenneksi. Tokiossa Lehtosen painonpudotus ei ollut onnistunut ja hänet hylättiin ylipainon vuoksi. Kilpauran jälkeen Lehtonen siirtyi valmennustehtäviin.

Kyösti olympialaisissa

 • Tokio 1964

  Kesäolympialaiset

 • Rooma 1960

  Kesäolympialaiset

 • Melbourne 1956

  Kesäolympialaiset

  Olympiakultaa kreikkalais-roomalaisen painin 67 kg -sarjassa.