Lauri Koskela

Paini, Kreikkalais-roomalainen paini
Syntynyt1907
Kuollut1944

Lauri Koskela voitti kreikkalais-roomalaisen painin kevyensarjan olympiakullan Berliinissä 1936.

Koskela oli hintelä nuorukainen, joka ryhtyi urheilemaan vahvistaakseen kehoaan: kouluvuosina hän harrasti kuulantyöntöä, kiekonheittoa ja jalkapalloa ennen kuin päätti ryhtyä painijaksi. Koskela paini pitkään TUL:n seurassa Lapuan Ponnistuksessa. Kansainvälisiin edustustehtäviin
hän pääsi vasta siirryttyään porvarilliseen Lapuan Virkiään. Koskelasta kehittyi taitava painija, ja hän voitti ensimmäisen arvokisamitalinsa, pronssin, Los Angelesin olympiakisoissa vuonna 1932.

Berliinin olympiakisoihin 1936 Koskela lähti ennakkosuosikin asemassa. Kevyensarjan viimeisessä ottelussaan Koskela kohtasi Viron Valdemar Välin. Vääntö matolla oli tasaväkistä, sillä ottelu ja kultamitali ratkesi Suomen hyväksi vasta tuomariäänin 2–1.

Painin kansainvälisellä huipulla Koskela pysyi koko 1930-luvun: hän voitti vuosina 1935– 1939 EM-kisoissa yhteensä kolme kultamitalia ja yhden pronssin. Talvisotaan ja jatkosodan alkuvaiheisiin osallistunut Koskela sai vapautuksen palveluksesta 1941 ikänsä vuoksi. Hänet kutsuttiin kuitenkin
takaisin palvelukseen vuonna 1944, juuri kun häntä oli suunniteltu Suomen Painiliiton uudeksi päävalmentajaksi. Tätä pestiä Koskela ei koskaan ottanut vastaan, sillä hän kaatui Vuosalmella elokuussa 1944.

Lauri olympialaisissa

  • Berliini 1936

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa kreikkalais-roomalaisen painin 66 kg -sarjassa.

  • Los Angeles 1932

    Kesäolympialaiset

    Olympiapronssia.