Marjut Rolig

Maastohiihto
Syntynyt1966

Marjut Rolig (os. Lukkarinen) on viimeisin suomalainen nainen, joka on hiihtänyt olympiavoittoon talvikisoissa.

Lohjalla syntynyt Marjut Lukkarinen kehittyi Suomen huipulle reilusti yli kaksikymppisenä. Ensimmäiset aikuisten Suomen mestaruusmitalinsa hän saavutti kaudella 1990–91. Hän oli tuona
talvena paras hiihtäjä Suomessa, mutta MM-laduilla mitalit jäivät saavuttamatta.

Albertvillen talviolympialaisissa 1992 Marjut Lukkarinen saavutti uransa kirkkaimmat palkinnot: kultaa 5 km:n pikamatkalla ja hopeaa 15 km:llä, molemmat perinteisellä hiihtotyylillä.
Hiihtoalueen korkeus merenpinnasta teki ilmasta vähähappisen ja aiheutti monelle kilpailijalle vaikeuksia. Lukkarinen kertoi voiton jälkeisessä haastattelussaan 5 km hiihdon kulkeneen äärirajoilla, mutta oma hiihto oli hallussa koko ajan. Kultamitalikautensa jälkeen avioitunut Marjut Rolig saavutti vielä pronssin 15 km:llä Falunin MM-kisoissa 1993. Hän lopetti arvokisauransa Lillehammerin olympiakisoihin 1994.

Marjut Rolig on koulutukseltaan erikoissairaanhoitaja. Hän on toiminut Suomen Olympiakomitean hallituksen ja urheilijavaliokunnan jäsenenä. Vuonna 1992 hänet valittiin vuoden naisurheilijaksi ja vuosina 1991 ja 1992 Työväen Urheiluliiton parhaaksi urheilijaksi.

Marjut olympialaisissa

  • Lillehammer 1994

    Talviolympialaiset

  • Albertville 1992

    Talviolympialaiset

    Olympiakultaa 5 km perinteisellä. Hopeaa 15 km perinteisellä.