Mikko Kolehmainen

Melonta
Syntynyt1964

Ratameloja Mikko Kolehmainen oli Suomen ainoa kultamitalisti Barcelonan olympialaisissa 1992.

Mikko Kolehmainen kilpaili ensimmäisen kerran olympiakisoissa Los Angelesissa 1984. Suomen kajakkinelosjoukkue selviytyi kahdentoista parhaan joukkoon välieriin, mutta karsiutui ulos yhdeksän joukkueen finaalista. Soulin olympiakisoissa 1988 Kolehmainen meloi kajakkikaksikoiden 500 ja 1000 metrillä yhdessä veljensä Ollin kanssa. Veljekset etenivät molemmilla matkoilla välieriin, mutta finaalipaikat jäivät saavuttamatta.

Barcelonassa 1992 Mikko Kolehmainen oli jo kolmatta kertaa olympiavesillä. Tällä kertaa hän kilpaili yksikkökajakilla 500 metrin matkalla ja parikilpailussa veljensä kanssa 500 metrin matkalla.
Ensin käydyssä parikilpailussa Kolehmaisten kilpailu päättyi jälleen välieriin. Melonnan pikamatkalla Mikko Kolehmainen oli suvereeni. Hän voitti alkueränsä ja välieränsä.

Finaalin terävästi aloittanut suomalainen johti puolimatkassa lähes sekunnilla. Kolehmaisen vahva veto riitti maaliin saakka, ja hän nousi ensimmäiseksi suomalaiseksi melonnan olympiavoittajaksi sitten Helsingin olympiakisojen 1952.

Olympiavoittaja Kolehmainen jatkoi hyviä esityksiään seuraavana vuonna, kun hän voitti saman lajin maailmanmestaruuden Kööpenhaminassa. Neljänsissä olympiakisoissaan Atlantassa 1996 hän sai kunnian toimia Suomen lipunkantajana avajaisissa. Kilpailuissa hän meloi molemmissa lajeissaan finaaliin sijoittuen seitsemänneksi 500 metrillä ja yhdeksänneksi 1000 metrin matkalla.

Mikko olympialaisissa

 • Atlanta 1996

  Kesäolympialaiset

 • Barcelona 1992

  Kesäolympialaiset

  Olympiakultaa kajakkiyksiköllä 500 metrillä.

 • Soul 1988

  Kesäolympialaiset

 • Los Angeles 1984

  Kesäolympialaiset