Miro Aaltonen

Jääkiekko
Syntynyt1993
SeuraEHC Kloten

Joensuun Joki-Poikien kasvatti Miro Aaltonen pelasi SM-liigaa Espoon Bluesissa ja Kärpissä ennen siirtymistään KHL-seura Vitjaz Podolskiin 2016. Kauden 2017/18 Aaltonen kiekkoili Toronto Maple Leafsin farmiseura Marliesissa voittaen AHL-liigan mestaruuden. Tätä seurasi paluu Venäjälle, jossa Aaltonen edusti ensin Pietarin SKA:ta ja sitten jälleen Podolskia. 
 
Pekingin olympiakisoihin lähdettäessä Aaltonen oli KHL:n pistepörssissä kymmenentenä, ja syksyn 2021 Karjala-turnauksessa hän oli Suomen tehokkain pelaaja. Aiempaa arvokisakokemusta Aaltosella oli vain Pariisin ja Kölnin MM-turnauksesta 2017. 
 
Koulutukseltaan Aaltonen on keskushyökkääjä, mutta päävalmentaja Jukka Jalonen sijoitti hänet Pekingissä kolmosketjun laituriksi. Tulosta syntyi heti avauspelissä Slovakiaa vastaan kahden maalin arvosta. Kolmas ja tärkein osuma avasi Suomen maalitilin hermostuneen alun jälkeen ensimmäisessä pudotuspeliottelussa Sveitsiä vastaan. 
 
Pekingin olympiavoiton jälkeen Aaltonen jatkoi uraansa KHL:ssä, mutta siirtyi 2022 Sveitsin liigaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan. 

Teksti päivitetty 4/2024.

Miro olympialaisissa ja muissa monilajisissa kisoissa

  • Peking 2022

    Talviolympialaiset

    Olympiakultaa