Olavi Rove

Telinevoimistelu
Syntynyt1915
Kuollut1966

Olavi Rove oli kolminkertainen voimistelun olympiamitalisti. Kullan hän voitti joukkuekilpailussa Lontoossa 1948.

Helsingin Alppilassa syntynyt Rove täytti elämänsä liikunnalla jo nuorena. Voimistelu valikoitui Roven päälajiksi ikään kuin vahingossa ja vähitellen – merkittävänä virikkeenä toimi ystävyys Einari Teräsvirran kanssa. Roveen ehdoton bravuuriteline oli hyppy, jonka taitajana hän vaikutti lähes lyömättömältä. Lontoon olympiakisojen viimeisessä katselmuksessa Rove sijoittui toiseksi edellään vain Paavo Aaltonen.

Lontoon kisoissa Rove onnistui mainiosti hypyn lisäksi nojapuilla ja renkailla. Moniottelussa hän sijoittui kymmenenneksi neljänneksi parhaana suomalaisena. Hypyssä Rove kilpaili tiukasti kultamitalista Paavo Aaltosen kanssa. Roveen esityksessä oli lievää otteen lipeämistä ja alastulon epävarmuutta. Nämä virheet riittivät tuomaan Aaltoselle hypyn olympiakullan Roveen ottaessa hopeaa hävittyään joukkuetoverilleen vain 0,1 pisteen erolla. Pettymystä lievensi kuitenkin joukkuekilpailun kultamitali.

Baselin maailmanmestaruuskisoissa 1950 Rove oli Suomen paras voimistelija: hän otti MM-pronssin moniottelussa sekä hopean renkailla, hypyssä ja nojapuilla. Helsingin olympiakisoissa 1952 paras
terä oli jo poissa: palkinnoksi jäi joukkuepronssi. Rove lopetti aktiiviuransa kotikisojen jälkeen.

Olavi olympialaisissa

  • Helsinki 1952

    Kesäolympialaiset

    Pronssia joukkuekilpailussa.

  • Lontoo 1948

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa joukkuekilpailussa ja hopeaa hypyissä.