Oskar Friman

Paini, Kreikkalais-roomalainen paini
Syntynyt1893
Kuollut1933


Oskar Friman oli kaksinkertainen olympiakultamitalisti ja merkittävä painitekniikan kehittäjä Suomessa.

Valkealassa syntynyt Friman oli luonteeltaan vilkas, eloisa ja rohkea. Näiden hyödyllisten piirteiden lisäksi hän omasi loputtoman mielenkiinnon painimaailmaa kohtaan sekä huomattavaa taktista älyä. Friman oli edelläkävijä 1900-luvun alun painimaailmassa. Painitekniikoita, vastaliikkeitä sekä mentaalista harjoittelua kehittämällä hän toi painimatoille uudenlaisen tyylin, jossa keskeistä olivat nopeus ja tekninen taitavuus.

Oskar Frimanista kehittyi äärimmäisen taitava ja pelätty painija: vuonna 1914 hän ei hävinnyt yhtäkään ottelua. Vuosina 1915–1924 Friman voittikin kymmenen Suomen mestaruutta. 1920-luvun alussa monet kansainväliset mestaripainijat luovuttivat suosiolla ottelunsa Frimania vastaan.

Ensimmäisen olympiakultansa Friman otti Antwerpenissa vuonna 1920. Hän oli 60-kiloisten sarjassa ylivoimainen ja selätti kaikki neljä vastustajaansa. Neljä vuotta myöhemmin Pariisissa Friman vaihtoi 67,5-kiloisten luokkaan. Tulikuumassa painihallissa Friman selätti kaksi ensimmäistä vastustajaansa nopeasti. Unkarin Mihály Maturan kanssa Friman joutui painimaan täydet 20 minuuttia ennen kuin tuomarit antoivat hänelle työvoiton. Finaalissa hän kohtasi Unkarin Lajos
Keresztesin
. Pitkälle aamuyöhön kestänyt mittelö oli kiivas, ja Friman sanoi ottelun jälkeen olleensa väsyneempi kuin koskaan aiemmin kilpamatolla.

Oskar olympialaisissa

  • Pariisi 1924

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa kreikkalais-roomalaisen painin 67,5 kg -sarjassa.

  • Antwerpen 1920

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa kreikkalais-roomalaisen painin 60 kg -sarjassa