Tomi Poikolainen

Jousiammunta
Syntynyt1961

Tomi Poikolainen on ainoa suomalainen jousiammunnan olympiavoittaja ja Suomen kautta aikojen nuorin kesäolympialaisten kultamitalisti.

Poikolainen ei ollut 18 vuoden iästään huolimatta arvokisojen ensikertalainen Moskovan olympiakisoissa 1980. Hän osoitti kokeneen kilpailijan hermojen hallintaa ratkaisuvaiheissa, ja ensimmäisen päivän jälkeinen seitsemäs sija koheni jokaisena neljästä kisapäivästä. Ratkaisu tapahtui kilvan kolmanneksi viimeistä sarjaa ammuttaessa, kun pahimman kilpakumppanin keskittyminen horjui rajun sadekuuron takia. Poikolainen jännitti jousensa tyynesti, tähtäsi rauhassa, otti kärkipaikan ja juhli pian olympiavoittoa.

Poikolainen kilpaili viisissä peräkkäisissä olympiakisoissa 1980–96. Toisen olympiamitalinsa hän saavutti 1992 Barcelonassa Suomen napattua joukkuekilpailussa hopeaa. Kaikkiaan hän voitti
urallaan 13 arvokisamitalia, joista viisi henkilökohtaisissa kilpailuissa. Kahden olympiamitalin lisäksi palkintokaapista löytyy kolme maailmanmestaruusmitalia, henkilökohtainen Euroopanmestaruus vuodelta 1986 ja seitsemän muuta Euroopanmestaruusmitalia. Tomi Poikolainen valittiin Suomen urheilun Hall of Fameen vuonna 2017.

   Tomi olympialaisissa

   • Atlanta 1996

    Kesäolympialaiset

   • Barcelona 1992

    Kesäolympialaiset

    Olympiahopeaa joukkuekilpailussa.

   • Soul 1988

    Kesäolympialaiset

   • Los Angeles 1984

    Kesäolympialaiset

   • Moskova 1980

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa jousiammunnassa.