Toni Nieminen

Mäkihyppy
Syntynyt1975

Toni Nieminen hyppäsi kaksoiskultaa Albertvillen talviolympialaisissa vuonna 1992.

Toni Niemisen ensikosketus mäkihypyn arvokisoihin tapahtui vain 13-vuotiaana Lahden MM-kisojen koehyppääjänä. Muutamaa vuotta myöhemmin Niemisen hyppytekniikka kehittyi merkittävästi, kun hän vaihtoi V-tyyliin keväällä 1991. Nieminen voitti ensimmäisen maailmancup-osakilpailunsa Thunder Bayssa heti syksyllä 1991.

Kausi 1991–1992 oli nuorelle Niemiselle sensaatiomaisen menestyksekäs: hän voitti kolme SM-kultaa, kaksi nuorten MM-kultaa ja kahdeksan maailmancupin osakilpailua. Keski-Euroopan mäkiviikkoa Nieminen hallitsi näytöstyyliin voittaen kolme neljästä osakilpailusta. Hän on edelleen nuorin mäkihypyn kokonaiskilpailun voittoon yltänyt hyppääjä.

Toni Nieminen oli 16-vuotias osallistuessaan Albertvillen talviolympialaisiin vuonna 1992. Nuoren miehen menestys oli huimaa: henkilökohtainen kultamitali suurmäestä ja joukkuemäen voitto.
Normaalimäessä Nieminen oli pronssilla. Huikea kausi päättyi maailmancupin kokonaiskilpailun voittoon.

Niemisen ympärille muodostui valtava fani-ilmiö, millä oli myös varjopuolensa. Huippukausi jäi Niemisen ainoaksi täysosumaksi. Hän voitti myöhemmin vielä yhden maailmancupin osakilpailun, Kuopion Puijolla 1995. Toni Nieminen on ensimmäinen mäkihyppääjä, joka ylitti lentomäessä 200 metrin rajan pystyssä. Tämä tapahtui Planicassa 1994.

Niemisen ura päättyi 2000-luvun alkupuolella. Lahden kaupunki myönsi Niemiselle marraskuussa 2000 Lahti-mitalin nro. 40.

Toni olympialaisissa

  • Salt Lake City 2002

    Talviolympialaiset

  • Albertville 1992

    Talviolympialaiset

    Olympiakultaa suurmäessä ja joukkuemäessä. Pronssia normaalimäessä.