Siirry sisältöön
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Musiikin julkinen esittäminen

Jos kilpailuissa, harjoituksissa tai muissa tilaisuuksissa esitetään musiikkia, on tapahtuman järjestäjä velvollinen maksamaan korvausta musiikin tekijöille, esittäjille, kustantajille ja tuottajille.

Olympiakomitea, Teosto ja Gramex ovat sopineet keskitetysti musiikin esittämiseen liittyvistä tekijänoikeuskorvauksista.

Sopimusten numerot:

  • Teosto-sopimuksen numero on 70014878
  • Gramex-sopimuksen numero on LII040

Sopimukset koskevat alla mainittuja liittoja ja niiden jäsenseuroja ja joukkueita sekä liikunnan ja urheilun aluejärjestöjä niiden omassa toiminnassaan. Olympiakomitea on sopinut liittojen kanssa maksuosuuksista.

Mukana olevat yhteisöt:

>> Sopimuskausi 2019-20 (voimassa 1.1.19-31.12.20)

Kun musiikin käyttö on sopimuksen mukaista, ei lajiliittojen, seurojen tai joukkueiden tarvitse hakea erillisiä lupia tai maksaa erillisiä korvauksia Teostolle tai Gramexille.

Sopimukset antavat liitoille ja seuroille oikeuden käyttää musiikkia järjestämässään:

  • liikunta-ja urheilutoiminnassa, esimerkiksi kilpailuissa, harjoituksissa, kilpailu-ja harjoitusalueella sekä liikunta-ja urheilutapahtumissa
  • pienimuotoisissa oheistapahtumissa, esimerkiksi myyjäisissä, juhlissa ja illanvietoissa, näytöksissä sekä leiritilaisuuksissa

Sopimukset edellyttävät, että on kyse:

  • yhteensä alle 15 000 hengen liikunta- ja urheilutapahtumasta
  • yhteensä alle 200 hengen oheistapahtumasta
  • liiton, seuran tai joukkueen järjestämästä tapahtumasta, toiminnasta tai tilaisuudesta

Pitääkö Olympiakomitean alaisten urheiluseurojen hankkia lupa, kun musiikkia hyödynnetään striimauksessa?

Poikkeuksellisen koronatilanteen takia tämä on mahdollista nykyisen luvan puitteissa. Tämä on toistaiseksi voimassa oleva poikkeusmenettely kokoontumisrajoitusten ollessa voimassa.

Koko ohjeistus löytyy Teoston sivuilta. Klikkaa tästä lukeaksesi Teoston ohjeen.

Striimaus omilta kotisivuilta korona-aikana

Koronan takia annettu kokoontumisrajoitus tuo menetyksiä monille yrityksille. Auttaakseen näitä yrityksiä siirtämään palvelujaan internet-verkkoon, Gramex laajensi taustamusiikkilupansa kattamaan väliaikaisesti myös striimauksen. Koronan aiheuttaman kokoontumisrajoituksen voimassaoloaikana Gramex-taustamusiikkiluvan haltija voi poikkeuksellisesti striimata musiikkia tai omaa toimintaa tukevia musiikkia sisältäviä AV-tallenteita omille asiakkailleen ja käyttäjille. Striimauksen tulee tapahtua luvan haltijan omalta tai hallinnoimalta alustalta, kuten esimerkiksi yrityksen tai yhteisön kotisivulta.

Gramexin taustamusiikkiluvalla voi nyt striimata myös Youtuben kautta. Gramex tahtoo tällä tavalla helpottaa palvelujen siirtämistä verkkoon.  Tämä on laajennus aiemmin kerrottuun (ks. tiedote alla).  Muilta osin striimauksen ehdot ovat edelleen samat kuin alla olevassa tiedotteessa.

Tämän poikkeustilanteen aikana voi striimata toimintaanne tukevaa musiikkia ja musiikkia sisältäviä AV-tallenteita asiakkaillenne ja käyttäjillenne myös Youtuben kautta.  Mahdollista on mm.  itse tehtyjen liikuntaohjevideoiden lataaminen YouTubeen, josta ne linkitetään katsottavaksi yrityksenne tai yhteisönne kotisivuille.

On kuitenkin huomioitava, että YouTube käyttää tekoälyä tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin tunnistamiseksi. Joidenkin musiikkikappaleiden osalta siitä saattaa seurata, että Youtube poistaa sisällön. Jos näin tapahtuisi, Gramexilla ei valitettavasti ole mahdollisuutta vaikuttaa asiaan.

Lue lisää Gramexin sivuilta. 

 

Sopimukseen kuuluva pieni tallennuslupa koskee ainoastaan Teoston osuutta. Voimisteluliiton, Taitoluisteluliiton ja Tanssiurheiluliiton osalta Gramexin sopimuksessa on vastaava tallennuslupa. Muiden liittojen tulee hankkia erikseen Gramex-kopiointilupa: asiakaspalvelu@musiikkiluvat.fi.

Huom. Sopimukset eivät kata kaikkea musiikin esittämistä, esimerkiksi elinkeinotoimintaa, ammattimaisia esiintyjiä, musiikin internetkäyttöä, suoratoistopalveluita (esim. Spotify) eikä huvitilaisuuksia. Erityistapausten linjanvedoista ja hinnoista tapahtuman järjestäjän tulee olla yhteydessä Musiikkiluvat Oy:öön.

Lisätietoja sopimuksista: