Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Pro-olympia

Suomen Olympiakomitean yhteydessä toimii olympia-aiheiden keräilijöiden yhdistys, joka on perustettu toukokuussa 1994. Yhdistys sai perustavassa kokouksessa nimen Pro Olympia, olympiakeräilijöiden yhdistys.

Yhdistys on rekisteröimätön eikä peri jäsenmaksua. Yhdistyksen sääntöjen mukaan sen tarkoituksena on auttaa ja kannustaa jäseniään olympia-aiheisessa keräilyssä ja tehdä toiminnallaan olympia-aatetta tunnetuksi. Yhdistys pyrkii yhteistoimintaan vastaavien kansallisten ja kansainvälisten yhdistysten kanssa.

Pro Olympia on toteuttanut tavoitteitaan järjestämällä asiantuntijaluentoja sekä pienimuotoisia olympianäyttelyitä. Ensimmäisenä järjestettiin Paavo Nurmen syntymän satavuotisjuhlien yhteydessä 1997 näyttely, jossa oli esillä Nurmi-filateliaa, laaja postikorttikokoelma, erilaisia julkaisuja, kirjoja, seinälautasia, piirroksia ja valokuvia. Kaikkiaan Pro Olympia -yhdistys on järjestänyt vuoteen 2017 mennessä yksitoista pienoisnäyttelyä, joista viisi ensimmäistä SLU-talon aulatiloissa ja seuraavat viimeisintä Suomen Urheilukirjastossa Olympiastadionilla.

 

Pro Olympia -muistonäyttelyt

1997 Paavo Nurmi

1998 Lontoon olympiakisat 1908

2000 Helsingin olympiakisat 1940

2002 Tukholman olympiakisat 1912

2004 Pariisin olympiakisat 1924; AIPS-esittely

2006 Ateenan välikisat 1906

2007 Olympiamitalistien nimikirjoituksia (Pekka Sohlberg)

2009 Olympiakeräilijöiden aarteita

2011 Lontoon olympiakisat 1948

2014 Olympiapinssit

2015 Yleisurheilun MM-kisakortit 1983–2015

Pro Olympia -näyttelyiden aineisto on pääsääntöisesti peräisin yhdistyksen jäsenien yksityisistä kokoelmista. Esillä on ollut monipuolisesti mitaleja, muistoesineitä, pinssejä, valokuvia, postikortteja, kisajulisteita, ohjelmalehtisiä, harvinaisia kirjoja ja lehtiä sekä muuta keräilyaineistoa. Nähtäville on saatu myös harvinaisuuksia edustusvoimistelijan vyöstä olympiaradioon.

 

Pro Olympia -yhdistyksen hallitus:

Ingmar Björkman, kunniapuheenjohtaja

Matti Hintikka, puheenjohtaja

Kai Gardberg

Tuomo Jalantie

Risto Järmälä

Reijo Kiljunen

Pekka Sohlberg

Raoul Åkerblom

 

Yhdistyksen yhteyshenkilönä toimii Matti Hintikka, matti.hintikka@urheilumuseo.fi.

Yhdistys ottaa mieluusti vastaan olympiahistoriaa, urheilukirjallisuutta, olympiafilateliaa, olympiakeräilyä tai muuta urheiluaiheista keräilyä harrastavia uusia jäseniä.

Yhdistyksen hallitus

Ingmar Björkman, kunniapuheenjohtaja
Matti Hintikka, puheenjohtaja
Kai Gardberg
Tuomo Jalantie
Risto Järmälä
Reijo Kiljunen
Pentti Pekkala
Pekka Sohlberg