Olympiavalmennuskeskukset

Suomessa on kaksi olympiavalmennuskeskusta: Helsinki ja Vuokatti-Ruka. Olympiavalmennuskeskukset ovat suomalaisen huippu-urheilun osaamiskeskittymiä, joissa urheilijoille on tarjolla nimetyissä lajeissa kansainvälisesti kilpailukykyinen valmennus, asiantuntijatoiminta, olosuhteet, asuminen, ruokailut ja kaksoisuratuki. ​

Toiminnan tavoitteena on varmistaa ja vauhdittaa suomalaisten kärkiurheilijoiden kansainvälistä menestystä takaamalla heille kilpailukykyinen päivittäisvalmentautuminen ja asiantuntijatoiminta. Tehtävänä on kasvattaa Suomelle maailman parhaita huippu-urheilijoita

Olympiavalmennuskeskukset on tarkoitettu kansainvälisen tason huippu-urheilijoille, jotka täyttävät urheiluakatemian, lajiliittojen ja Olympiakomitean valintakriteerit. ​

​Olympiavalmennuskeskukset ovat osa suomalaista huippu-urheiluverkostoa.

Helsinki

Olympiavalmennuskeskus toimii osana Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urheaa. Urhean sydän on Urhea-kampuksella, jossa sijaitsevat Urhea-halli, Urhea-koti, Mäkelänrinteen Uintikeskus, Mäkelänrinteen lukio sekä Kumpulanlaakson ja Käpylän jalkapallokentät. Lisäksi kampuksen välittömässä läheisyydessä on Helsingin velodromi.

Olympiavalmennuskeskus Helsingin toiminnassa mukana ovat Urheiluliitto, Koripalloliitto, Palloliitto, Voimisteluliitto, Uimaliitto, Judoliitto sekä Suomen Purjehdus ja Veneily. Lajit vastaavat omasta menestyssuunnitelmastaan sekä toimintansa kehittämisestä. Olympiavalmennuskeskus Helsingin kansainvälisen tason harjoitteluympäristö mahdollistaa huipputason toiminnan, hyvän arjen ja menestyksen urheilijoille, valmentajille ja asiantuntijoille.

Olympiavalmennuskeskuksen valmennuksesta vastaavat eri lajien ammattivalmentajat, jotka on valittu tehtäväänsä yhdessä lajiliittojen ja Olympiakomitean kanssa. Vastuuvalmentajat johtavat moniammatillisia valmennustiimejään, joissa on mukana mm. fysiikkavalmentaja, fysioterapeutti, psyykkinen valmentaja, ravitsemusasiantuntija ja lääkäri. Eri lajien huippuvalmentajat ja eri alojen asiantuntijat muodostavat yhdessä Olympiavalmennuskeskus Helsingistä kansainvälisen huippu-urheilun osaamiskeskittymän.

Tutkimus, koulutus ja kehittäminen ovat osa Olympiavalmennuskeskus Helsingin arkea. Sen keskeisenä tehtävänä on tuottaa huipputason osaamista suomalaisille urheilijoille, valmentajille ja asiantuntijoille.

Olympiavalmennuskeskus Helsinki tarjoaa kansainvälisesti kilpailukykyiset harjoitteluolosuhteet niin laji- kuin oheisharjoittelunkin osalta. Asuminen, terveydenhuolto ja testaus ovat osa urheilijan arkiympäristöä. Olympiavalmennuskeskus Helsinki hyödyntää toiminnassaan niin Urhea-kampuksen kuin Helsingin kaupunginkin olosuhteita.

Vuokatti-Ruka

Sotkamon Vuokattiin on rakentunut kansainvälisesti merkittävä pohjoismaisten hiihtolajien osaamiskeskus. Kansallispeli pesäpallon valtikka ja paras osaaminen on myös tiukasti Sotkamossa.

Olympiakomitea myönsi vuonna 2019 Vuokatti-Ruka olympiavalmennuskeskuksen aseman lumilajeissa, joista pohjoismaiset lajit keskittyvät Sotkamoon. Vajaa 300 kilometriä pohjoiseen Vuokatista sijaitseva Kuusamon Ruka toimii rinnelajien keskuksena. Lajiharjoittelussa hyödynnetään myös muita Pohjois-Suomen tuntureita ja lumettomalla kaudella Keski-Euroopan jäätikköolosuhteita. Taustaa urheilijoiden auttamiseen on Rukatunturin maisemissa jo pitkältä ajalta. Kajaanin urheilukampus -hankkeen myötä Kajaanin akatemiatoimintaa kehitetään edelleen osana Vuokatti-Ruka urheiluakatamiaa, ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä tiivistetään.

Olympiavalmennuskeskushankkeen tavoitteena on rakentaa Vuokattiin ja Rukalle maailman johtava lumilajien valmennuskeskus ja kehittää suomalaista lumilajien valmennusosaamista ja kansainvälistä huippu-urheilumenestystä laajan yhteistyöverkoston voimin. Skilaakso näkyy jo vahvasti rinnelajien arkisessa toiminnassa ja yhteistyö lajiliittojen avulla kiihdyttää toimintaa entisestään.

Olympiavalmennuskeskuksen asiantuntijaresurssit ovat vahvasti mukana urheilijoiden arjessa. Asiantuntijatoiminta sisältää psyykkisen valmennuksen, urheilufysioterapian, urheiluravitsemuksen, fysiikkavalmennuksen, lääkäritoiminnan ja kaksoisuratoiminnan. Asiantuntijatoiminta on valmennusprosessin tukitoimi, jonka tavoitteena on menestystä ja tuloksen tekemistä tukeva toimintakulttuuri, jossa jokainen toimija toimii yhteisten tavoitteiden suunnassa.

Nämä olosuhteet luovat Suomen tulevaa urheilumenestystä. Sen takaa huippuosaamisen ympärille Kainuuseen rakennettu yläkoulusta ammattikorkeakoulu ja yliopisto-opetukseen asti ulottuva koulutuspolku, joka tarjoaa nuorille urheilijoille mahdollisuuden opiskella ammattiin ja kehittyä urheilijana huippuolosuhteissa.

Tutustu tarkemmin Vuokatti-Ruka urheiluakatemiaan.