Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.06.2016 | Huippu-urheilu

Väinö Huhtala 1935-2016

Maastohiihdon olympiavoittaja Väinö Huhtala on kuollut. Huhtala menehtyi 18.6.2016 Jämsässä pitkäaikaiseen sairauteen 80-vuotiaana. Hän hiihti Suomen 4 x 10 km:n viestijoukkueessa kultaa Squaw Valleyssa 1960 ja hopeaa Innsbruckin kisoissa 1964.

Väinö Huhtala syntyi Revonlahdella jouluaattona 1935. Maanviljelijäperheen kahdeksasta lapsesta kolmesta kehkeytyi huippuhiihtäjiä. Vanhin veli Pauli saavutti kaksi SM-kultaa viestissä, ja pikkuveli Eino hiihti Väinön tavoin Suomen olympiajoukkueessa 1964. Väinö Huhtala muutti 17-vuotiaana Paulin perässä Jämsän Kaipolaan, jonka paperitehtaan palveluksessa hän vietti koko työuransa, aluksi maalarina, myöhemmin liikunnanohjaajana.

Huhtalan hiihtoura lähti vahvaan nousuun Kaipolan tehtaan patruunan Juuso Waldenin tukemassa Jämsänkosken Ilveksen joukkueessa. Yllätysvoitto Kyyjärven katsastuskilpailussa uudenvuodenpäivänä 1960 toi paikan olympiajoukkueeseen. Squaw Valleyssa Huhtala sijoittui pikamatkalla 13:nneksi. Paikan Suomen viestimiehistössä hän saavutti voittamalla joukkueen sisäisen karsintakilpailun kisapaikkakunnalla. Toimi Alatalon ja Eero Mäntyrannan hoidettua osuutensa kunnialla Huhtala pääsi olympiaviestin kolmannelle osuudelle kärjessä yhdessä Norjan kanssa; muut maat olivat kaksikosta jääneet jo kauas. Huhtala hävisi Einar Østbylle 20 sekuntia, mutta ankkuri Veikko Hakulinen kuroi eron kiinni ja nousi voittoon loppusuorataistelussa.

Seuraavat vuodet olivat Huhtalan hiihtouran parhaita: hän voitti SM-kultaa 15 km:lla 1961 ja 1962 sekä viestissä neljä kertaa vuosina 1960–64. Zakopanen MM-kisoissa 1962 Huhtala saavutti hopeaa viestissä ja toistamiseen 13. sijan pikamatkalla. Innsbruckin olympiakisoissa 1964 Huhtala hiihti 30 km:llä 14:nneksi ja 15 km:llä neljänneksi häviten pronssin Ruotsin Sixten Jernbergille vain kolmella sekunnilla. Viestissä Huhtala toi Suomen avausosuudelta kärjessä vaihtoon. Suomi saavutti lopulta hopeaa Eero Mäntyrannan taivuttua ankkuriosuudella Ruotsin Assar Rönnlundille.

Huhtala jatkoi hiihtouraansa 1970-luvun alkuvuosille saakka. Hänen kesälajinsa oli soutu, jossa hän saavutti kolme SM-kultamitalia kevyen painoluokan nelosissa. Väinö Huhtala sai opetusministeriön myöntämän Pro Urheilu -palkinnon vuonna 2002.